[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答 #2 - 連登鞋評師

1001 回覆
34 Like 8 Dislike
連登實戰籃球鞋鞋評師
著過好多對籃球鞋,乜底科技都試過
React, Zoom, Zoom Turbo, Boost, Bounce, Light Strike, Gel, Taichi, fuelcell etc.

閱讀中西無數籃球鞋評
中: ENZO, XCin, 極客, WEN, 半噸, 亞當, 師說, 張景生, 鵠途, 沸才, TracyCheu, etc
英 : weartester, solebrothers, pure kicks, Jahronmon, RicheeKim, sneakergearz, schwollo, etc
港: Sneaker Highway, 飛俠, Huan, AMZ, colbyHKG, Hanson, etc

目的
1. 唔想大家浪費金錢買唔適合自己打法/腳型既球鞋,增加受傷風險
2. 網上評測,部分有收錢"吹"鞋/恰飯,影響客觀性。唔係行內人/買過的人會難以分辨真偽。
3. 大多數鞋評只會比較該年/上一年的球鞋,2-3年前的鞋就好少講。
4. 網上評測太多,要花時做分析
5. 分享/交流球鞋心得

自爆問題/唔關籃球事,唔會答。
TG channel
https://t.me/joinchat/AAAAAFEvetrGr55RHixflg
TG discussion Group
https://t.me/joinchat/JdWRH1PqAWKaqzFCSQx0Zg

[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答 #1 - https://lih.kg/2010144

普遍拗柴有2種
第1種 - 係當突破橫移
第2種 - 係落地踩人腳面/落地自己拗親

普遍對護踝既誤解
Q1. 帶護踝會依賴左佢,應該練好D腳踝肌肉
練好D腳踝肌肉,就好似叫你生活健康D一樣,係人都知。
但生活健康D,唔等如唔會病/可以包無意外發生。
護踝就好似買保險咁,帶左無事你唔覺佢有用,有事就會知佢好咁。
當然唔係叫你跑步又帶,射下波又帶,打下養生波又帶。
即係好似你去旅行先會買番個旅遊保咁,打強度高D既籃球就帶下,咁就唔會依賴了。

Q2. 買高筒/好D既鞋咪可以防止拗柴
第一種既拗柴,係可以揀保護好D既鞋去避免拗柴。
第二種既拗柴,呢種隻鞋幫到你既係減輕你受傷程度,唔係唔傷,係傷得無咁嚴重。如果帶埋合適護踝,傷既程度會再降低。
親身經歷第二種既拗柴, 2次拗法程度都差唔多
著Harden 1 低筒 拗完要休息3-4個月
著D Rose 8 拗完要休息1個月

Q3. 帶左會影響走動
初初會唔慣但其實唔會影響走動。

護踝推薦
1. Zamst A2-DX (Curry 都有著)(強烈推薦)

優點:
a. 彈性面料,舒適
b. 兩側硬塑支撐,防護大大提升
c. 比較易著
缺點:
a. 兩側塑料支撐側面有突出,不適合襪套球鞋 e.g. CE2017
b. 高筒綁完鞋帶會好大舊野咁
c. 兩側塑料會磨鞋內壁整傷鞋

2. ASO Ankle Stabilizer (好)

優點 : 輕薄,完全唔洗買大半碼對鞋
缺點:支撐性一般,腳踝折到一定角度

3. McDavid 195r

優點 :保護和支撐很好
缺點:
a. 腳會酸痛
b. 比較厚重
c. 要買大對鞋

4. 打腳
https://v.qq.com/x/page/k0328qnzhxe.html
優點 : 可以完全配合腳型
缺點 :
a. 自己打腳比較難要學
b. 要不停買打腳膠布
Lebron 7 Media Day 開箱圖
所謂有圖有真相,比大家睇下對紫黃色Media Day實圖。

個盒已經好靚,有Lebron D 圖片和籃球相關既相。

打開鞋盒後就係呢對湖人配色既鞋

呢對鞋我上面既評測已經講左,防側翻差(因為重心高+中底軟+無明顯Outrigger)
下面我度左後跟重心高3cm左右

個鞋底都唔錯應該都耐磨,可以行下街著

最後都係個句Leborn 7係非實戰鞋,情懷系列,係個配色幾靚仔。大家有興趣就可以入手,有問題就係下面留言問。
實戰系列 - AJXXXII PF - 實而不華
黎到舊鞋吹奏系列。對比AJ33/33se/34, AJ32 雖然外觀平庸亦無特別科技(例如快速鞋帶系統/Eclipse Plate),但性能及保護都比後作好上至少一個檔次。

AJXXII PF 介紹
致敬經典AJ2
前後分離式Zoom Air
Flyknit鞋面
足弓部位FLIGHT SPEED技術
PF - Performance Fit 腳型闊少少適合亞洲人腳型

抓地力
有冰底有XDR底,2者都抓地力佳。後者耐磨較好,打街場可以。

緩震性
前後分離式Zoom Air,緩震好,要時間break in,踩開後極佳,落地感覺有彈性。大體重都無問題,唔會有震腳情況。

反應性
無其他後衛球鞋(例如Kyrie/Why not/Curry)反應咁快咁有Court Feel,突破黨要注意,鋒線球員可接受。

包覆性
包覆性強,後跟有填充物。PF版係for亞洲人腳型,鞋頭位置闊D。

腳踝支撐後跟
有內層海綿填充,兩側TPU 保護鎖緊腳踝

防側翻
重心唔大高+中底唔軟+有明顯outrigger。防側翻保護不錯。

重量
唯一缺點係有D重,US11 510g
對比PG3 重410g, AJ34 重426g,Kobe 4 重400g.

總結
適合人選 : 大體重後衛,正常/大體重鋒線。唔適合靈活輕型突破人士。
呢對係近幾年實戰好鞋,買一對少一對。

你地既聲音就係我最好既支持/動力。
大家最近好似無乜反應咁,入黎講句嘢,比個正評 。如果都係咁上下,我可能淨係係個TG channel update下就算
結合跑鞋和羽毛球鞋性能的籃球鞋
相信係跑步界和羽毛球界,都唔少人認識Asics 呢個牌子。
但係對於好多籃球界人士,淨係識nike 和adidas ,最多識埋Puma。Asics 呢個牌子你可能會未聽過佢出籃球鞋,但你實會見過佢D籃球鞋。
係邊到見過???????????
我話你一定見過!!!!!!!!!

無錯就係<<男兒當入樽>>> 三井壽、滕真和澤北榮治著既戰鞋,仲有<<籃球少年王>> 車谷媽媽比佢既戰鞋。

睇到呢度係咪好想學三井講番句 [我好想打籃球]。

Asics 既實戰籃球鞋系列有
1. Gelhoop
2. Gelburst
3. Nova Surge

Asics 對比nike/adidas 既特性
1. 抓地力較好 - 做開羽毛球鞋,功力有番咁上下
2. 貼地感強 - 因為羽毛球鞋講求速度,所以佢整籃球鞋都有呢個特性
3. 防側翻保護好 - 重心唔高,中底唔好太較,有outrigger
4. 鞋做工較好 - 日本公司就算made in China 都好,品質有番咁上下
5. 人鞋一體感 - 好舒適,一上腳就想要馬上上場戰鬥,爆發力速度隨傳隨到。

Asics 都有唔好處
1. 鞋底唔耐磨 - 可能做開室內羽毛球鞋,對於街場耐磨好一般
2. 緩震極限一般 - 一般體重可以,大體重部分鞋款震腳傷膝頭
3. 回彈感無nike Zoom air咁強,但夠用
4. 香港無門市買 - 暫時香港無門市買,去上網買/樓上鋪

Asics 籃球鞋系列特性
緩震 Nova Surge > Gelburst > Gelhoop
大體重鋒線 Nova Surge
普通身型小前Gelburst
靈活後衛 Gelhoop
Jordan 34 近代最佳? 有新買新?

每年Jordan 正代都係籃球鞋界最關注既鞋款,大家會關心Jordan 正代有乜新科技
AJ28 Flight Speed + 前後分離Zoom Air
AJ29 FlightSpeed + 前掌Zoom + 後掌Phylon + Flyweave鞋面
AJ30 Flight Speed + 前掌Zoom + 3D編織打印鞋面
AJ31 Flight Speed + 全掌Zoom Air + Flyweave / Performance Woven 鞋面
AJ32 Flight Speed + 前後分離Zoom Air + 加強版Flyknit鞋面
AJ33 Flight Speed + 前後分離Zoom Air + FastFit 綁帶系統

各大球評家係2019年度,對Jordan 34 既排名係
吹奏的有
Pure Kick - 第1
JAHRONMON - 第1
RicheeKim - 第2
極客鞋談 - 第2
Schwollo - 第3

無咁吹奏的有
Xcin - 第4
ENZO - 第6

其他鞋評家雖然無出年度排名,但都給予勁好評價的分別有WEN, 亞當, AMZ。

我為大家分析下佢既點和缺點,和適合既人士 :

優點
1. 緩震性 - 前掌巨大的zoom air + 後掌六角形zoom air
前掌zoom 澎湃腳感,有助啟動和加速個種蹬地所需既力量。跳落地都會感到有震腳感。

2. 反應性 - Eclipse Plate + Pebax材質

每次腳蹬出加速時,因為Pebax材質靭彈特性+力由後掌經由Eclipse Plat傳到前掌既過渡流暢,無拖搭感,中底反應性非常好。

3. 透氣性 - 蟬翼鞋面
鞋面貼合高,物料薄到跑動中會有進氣感,透氣性一流。穿脫很方便。

4. 輕量
輕盈,中底Elipse Plate 偷空設計減輕左鞋身重量。
雖然無聲稱的歷代最輕,但已經算中上,US 11 單隻重量422g

5. 良好防側翻保護

滿足哂防側翻3要素
a. 中底無過軟
b. 重心無過高
c. 有明顯Outrigger

缺點
1. 鞋底耐用性低,打街場注意
雖然JORDAN 34標榜XDR外底,但鞋底紋路淺。打街場會快磨平鞋底,有換新鞋的好機會/藉口。

2. 爆氣墊的風險,打街場注意
上圖鞋底個幾個圖型位,係Zoom air 既位置,如果踩中尖銳物/碎石,有爆氣墊的風險,又會有換新鞋的好機會/藉口。

3. 鞋帶孔易斷
鞋帶孔因為做工問題,鞋帶孔好易斷,又會有換新鞋的好機會/藉口。建議綁上最頂硬身黑色圈到,減少斷鞋帶孔風險。

4. 腳踝包裹感/保護不足
鞋面過薄,令人無乜安全感。後跟雖有加強左填充物+ TPU,但亦略有不足。

5. 鞋頭對闊腳人士不友好
正常腳無偏碼,但闊腳人士強烈議要試鞋,可試大半/1碼,因為有機會前掌腳指尾會頂個outrigger,頂到懷疑人生。鞋評家Gogo 小俠應該係其中一個。

總結適合人士
1. 打室打場
2. 後衛/小前鋒/地板流人士對腳踝包裹感/保護唔太追求的人

Jordan 34 Low
1. 整體性能同AJ34 一樣
2. 腳踝包裹感/保護比AJ34更加不足

Jordan 34SE - 有人話係AJ34 升級版

改善左既有
1. 鞋帶孔易斷 - AJ 34缺點3 改善左
2. 腳踝包裹感/保護不足 - 包裹感強左好多因為鞋身物料換左+拉鍊設計

差左既有
1. 透氣性 - 因為物料唔同左,透氣性差左但包裹好左
支持
上年係日本買左對ASICS gelhoop v23 著完返唔到轉頭 有緩震個抓地力又好 磨左半年個底都無花 中筒保護性又ok
係Asics D鞋係唔錯,但呢到D人唔多信,因為無乜鞋評講Ascis 相對Nike/adidas少。得Enzo,極客和WEN有講。
Coach Fui 吹Puma Uproar D人就衝。Sneaker Highway 吹Adidas 又衝。
Uproar試過上腳覺得麻麻 有朋友買左唔夠半年已經覺得個底跣跣地
Adi唔係打開室內場真係唔會諗
pump omni 好懷舊wo
個緩震有無震親腳??
遲D可能無特價
樓主
我係多跑動射波同跳搶板
同埋係會貼身守人
比一般人多用腳指/掌力
見NIKE減價想買對平平地
Zoom Freak 1 EP同PG4應該邊對適合我多D呀
問下意見
Freak 1
優點
1.容易穿脫
2.防側翻ok
3.抓地力ok
4.個樣幾好
缺點
1. 緩震差,前後掌都好硬

PG4 真心唔推薦
防側翻3要數
1. 中底唔可以過軟
2. 要有out rigger
3. 重心不能太高
PG4 一樣都無,會容易傷。
抗扭就更加唔掂

如果唔講求緩震/細體重,Freak 1 可以。如果要緩震就揀Kyrie 6.
Thank you
睇中 don issue 1 或者 kyrie 6

走位射波同搶板多 想知邊對腳跟緩震好啲

6尺 180磅
Kyrie 6 會好過Don issue, 但你180磅,Kyrie 6 無後掌Zoom, 緩震極限低,有無考慮第2對?
緩震好可以試下KD12XDR, KD13(防側翻差D).
定係jumpman2020會好啲 學生哥無乜筆直
師兄同我身型打法差無幾, 如有筆直考慮, 不妨趁依家低價入LBJ試試, 唔知樓主點睇

如有師兄仲起街見到US10, 單聲細佬知
學生哥,唔多錢+打街場,就唔建議Jumpman 2020 ,其他樣樣都中規中矩,但個鞋底唔耐磨,打街場好快磨平,就唔太建議了。Kyrie 6 耐磨都差唔多,用緊父母錢,就買D耐用D,如果大人唔係成日打,Kyrie/Jumpman 都尚可以,但學生哥成日打,就買耐磨D好。
E.g.
Don Issue 1
Pro Model 2g
Harden 4
KD13
nike呢?
有咩耐磨
市面仲有既
KD13
PG3

普遍Adidas鞋底耐用D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞