[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答 #2 - 連登鞋評師

1001 回覆
34 Like 8 Dislike
衝擊籃底,下下跳盡,就要買對防側翻好少少既鞋。
1. Why not zer0.3 就唔推薦了,如果有變向的話,因為防側翻保護差。
2. 你個體重唔算好重,Kyrie 6得前掌Zoom,應該個緩震對你個體重都適合。
3. 如果考慮Asics, Gelburst 24都適合你。
你乜體重? 輕?? 定你買到假鞋??
上Adidas 網有wo...去Adidas Shop 都有得買
想搵返venom隻配色 其他色好柒
唔該晒
AIR JORDAN 14 RETRO SE 紅黑點睇
純出街?打街場又岩唔岩?
我見紅黑 NIKE網冇人買
哦,咁D款就要早買早享受
再有問題就上黎問,我定期都會update 下球鞋資訊
紅黑無人買??麻煩真係睇清楚D先,我想買都買唔到
唔係新出嗰對
係舊嗰對
我見到有10.5/11
近乎全黑嗰對
樓豬點睇dame 6?
全黑個對,比一般aj14再厚,再焗啲
打波得唔得架
見冇乜人著黎打波
著開kobe,鐘意著kobe 4 5 6 8,其中最鐘意6同8,有冇著上去差唔多感覺既推薦,已經買唔返嗰啲
千4蚊有更好選擇
130 lbs, 允記買
好似冇點提到Lebron系列
樓主覺得點?
我有對Lebron 15 low,個後air max好舒服
但覺得佢low個定位好怪
個設計又唔係後衛鞋,但著嚟打底或衝底又不如著返普通Lebron
AJ14 由OG 3 格Zoom,變做薄扇型Zoom。

緩震唔太夠,特別係後掌。
後跟初頭有D界腳,要Break in time。
透氣度差。唔太建議用黎實戰,比現今籃球鞋有D距離。
又黎一個,比Dame 6個樣吸引到,又無追Post師兄。我上2個page 已經覆左話已經講左1x次 Dame 6, 仲有師兄Agree. 我唯有再要多次,就黎20次了

"Dame 6 就真心不推薦
1. 得個樣和款好靚,前排adi 半價勁平。
2. 個fit 好有問題
3. 緩震差
4. support 同ankle protection 差,物料好cheap (budget shoe)
5. 抓地力痴左塵後會打滑。如果唔想傷,高強度籃球唔好著佢,射下波養生籃球就尚可以。

睇過咁多個鞋評家得sole brothers 話佢ok, 無人讚過佢得。"
等Protro version
agree
130lbs 應該踩唔開個Zoom, 所以感受唔到個緩震。
Lebron 最近2代 16/17,都重心過高,Outrigger唔明顯,16代仲無outrigger,防側翻保護差,易拗柴。
個緩震air max, 緩震極限高,對大體重人士友好。但對於體重輕人士會感覺到好硬,踩唔到緩震,因為踩唔開。
Gelhoop / Gelburst 會抗扭好D, 對扁平足人士比較友好。Don issue / why not zer0.3 都不錯。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞