[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答 #2 - 連登鞋評師

1001 回覆
34 Like 8 Dislike
無寫過
Harden 3
適合輕量後衛/小前
1. 重量 : 輕
2. 緩震 : 全掌薄Boost ,對輕量後衛/小前緩震/反應都夠用和好。但對有D體重人士,薄Boost會令緩震不足。
3. 防側翻保護 : 略有不足,Outrigger 有D細。橫移時,前腳條橫帶和TPU都發揮到一定作用。
4. 腳踝保護 : 低筒黎講算不錯,但比較高筒鞋就會明顯不足。
5. 抓力地 : 吸左塵會有打滑既情況。
6. 耐磨 : 唔大耐磨,但未去到擦子膠。
AJ14 Gym Red 就出,有無人有興趣
14都係得last shoot 有興趣
請問樓主點睇under armour curry 7? 見外國有啲網開始平, 大約$700
主要要求鞋既舒適度同低筒, thanks
我有啊,點樣入手
係咪又要抽
Curry 7.
除個底好磚,其他都好好,要support 有support, 要traction 有traction。
但個底好磚,有D體重都唔好著,傷膝頭,除非18/22 學生哥。
未知,見到大陸nike 就下星期六開賣
last shoot 黑色麻麻
我都係白黑紅控
唔該你, 傷膝頭真係唔考慮, 年紀已經唔係18/22⋯⋯ 加埋舊患
唔洗客氣,有問題再黎問
巴打有冇買AJ/90年代,2000年代鞋網推介?
有,我自己係
外國 : Ebay / StockX / GOAT
內地 : 閒魚
日本 : Mercari
想買對街場鞋 想輕身 唔洗高筒 類似kobe9果d
有冇好推介??
Kyrie 6同jordan whynot好冇著?
Kyrie 6我自己覺得幾好着
但成日覺得好硬咁著過kyrie4..
邊對389?
Harden 1
1.顏值咁多代黎講最正
2. Boost 緩震不錯,厚度適中又唔過厚。但極大體重會覺得緩震極限不足
3. 防側翻保護不錯,有outrigger, 中底後掌有硬膠cage D boost 防止boost 過軟變型,重心唔高
4. 前掌塊尿布初時會頂腳背,著軟左就無事。高腳背人士會有不適。
5. 包裹麻麻 - 因為鞋面物料比較硬,所以包裹比Flynit / 網布物料差。
6. 鞋底都耐磨 (除透明膠底款)

Harden 2
1. 比Harden1 個Boost 底厚,緩震極限高
2. 防側翻保護差 - 因為Boost 厚左,重心偏高,無左1代用硬膠cage 個boost ,boost落地變型, 中底有D軟。
3. 包裹感好 - 因為有個類似襪套設計,包裹感好
4. 鞋底無1代咁耐磨但都可以。
想輕身又要打街場 - GH1 / KT5 low
Kyrie 6 和why not 3 都比上面2對重

Kyrie 6 對比Why not 3 就全能D, Why not 就防側翻保護差,打全場直線走動多+少變向先好揀
Kyrie 6 前掌已經調得比4代好左好多,如果唔係大體重都夠洗。如果想緩震好D就要揀D前後Zoom(e.g. kd13) / Boost (e.g. BYW X2).
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞