[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答 #2 - 連登鞋評師

1001 回覆
34 Like 8 Dislike
jordan呢?
係咪多數室內用/好快用完
我同細佬唔同身型唔同打法, 唔洗下下咁嘅
no offense, 我唔會千字文prove我講既野, 但我都會深度分析球鞋科技同數據, 我見發問師兄條件同需求同我差唔多分享下姐, 相信都會有直接參考價值, 講真我都唔會想送自己一程, 兩位師兄如唔啱聽可直接無視我

LBJ17 high緩震極限高, 對有身型球員膝頭負荷有正面作用。無防側翻系統同高重心的確增加咬柴風險, 但配合佢包覆性強同扎實鞋帶系統對跑跳打法有補強保護作用, 當然相對既係first step同橫移變向呢類高機動性動作有延遲影響。我個對係space jam version, 個底唔係好襟磨, 要襟就睇XDR底。 BTW我另外比較多著既係hyperdunk同jumpman diamond, 不過同你要求唔吻合, 所以我冇建議, 俾你參考下
大家都係討論下啫 快樂籃球

多謝兩位嘅建議 得閒出去試下個腳感
另外想問下 diamond着落如何?
坩白講, 有人討論實戰波鞋好開心, cowboy師兄兩個post我都有正皮支持
對鞋包覆幾扎實, 反應快, 夠靈活, 跑動多真係要著返呢D先跟到隊友節奏。我由十幾歲時開始一路走來都係呢頖鞋型fan屎, 第一對開始係zoom flight 2K3
Jordan 33/34 都係鞋底唔耐磨。室內用先適合,除非你想快D換鞋。
我唔係有心話你,只不過係驚有人唔知/無追Post,所以先再Quote 多次。No offence, 以波論波。
多謝你支持
Jordan Diamond
前腳掌ZOOM AIR + PHYLON中底,前掌緩震可接受,後掌緩震極限不足,大體重要注意。防側翻保護好,重心一般,中底無過軟,有明顯Outrigger。鞋底紋路好淺好軟,鞋底耐磨麻麻,打街場要注意。
Jordan 34? Nike 網都落咗架
之前正價唔捨得買, 之後落左架, 過左幾日就上返架仲要有折上折, 秒速冇晒, 再到尋日又再下架, 但正價擺返對AJ34 SE PF出來, 不過都冇我碼, 時也命也, 算了
對AJ34 SE 之前係旺角擺係到無人買,而家開始有人抄起個價。我自己就原價入左1對收藏。
牛仔兄對鞋墊同護膝有冇研究?
Sorry漏講一個重要訊息, 千其咪撚買個對hyperdunk alpha, HD系列恥辱作品, 遺禍人間
Alphadunk個反人類氣墊
其實樓主有冇諗過開嗰youtube channel
本地講球鞋嘅channel 基本上冇乜,籃球鞋就更少
樓主點睇 drose 10
樓主有冇咩鞋墊for打波可以介紹下, thanks
鞋墊都有玩下但無鞋咁多,護膝就少D
有諗過,但唔係太想拋頭露面。本地球鞋Channel 都有幾個做緊AMZ, Huan, Gogo小飛俠, etc
Rose 10
抓力地 : 合格,但有D痴塵,痴廢後有D滑
緩震 : Bounce 中底比Rose 9 好左,但緩震極限對大體重人士亦略有不足。
防側翻保護 : 好,有明顯Outrigger, 重心一般,中底無過軟。
腳踝保護 : 後跟有TPU, 但因為對鞋有D長,有D唔跟腳,導致腳踝包裹略有不足,保護性下降。正常腳/窄腳要試少半碼。
透氣性 : 差,鞋身D洞洞都不太散熱。
耐磨 : 一般
Spenco GRF

Nazaroo

呢2對較好,遲D會出詳細介紹文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞