[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答 #2 - 連登鞋評師

1001 回覆
34 Like 8 Dislike
可以試下
Hyperdunk 2017 / Jordan 32 / Why not zer0.1 Chaos / Kobe 4/5 protro
全部都無得係街買,要搵其他方法買,因為你既條件係唔要D大路鞋,希望你自己都預左。
多謝Sam 巴打
PG4 真心唔推薦
防側翻3要數
1. 中底唔可以過軟
2. 要有out rigger
3. 重心不能太高
PG4 一樣都無,會容易傷。
抗扭就更加唔掂
上面星期旺角波鞋街見到Harden 3 得番呢個配色
樓主認為adidas pro model 2g如何?
想問會唔會有護踝 推介
咁有冇咩好推薦?
對Uproar
1. 前後掌重心不平衡,後掌重好多。
2. 緩震好一般,大體重注意
3. Court feel 夠
4. 腳踝保護唔太夠
5. 底不太耐磨,唔建議外場用
6. 重~490g
你200磅就真心唔建議試。對鞋無佢吹到咁好,唔信我可以去各大鞋評家望望。
Pro model 2g
1. 冷門Budget Shoe,性價比好,推薦學生黨 (~$3XX)
2. 鞋底耐磨,街場一流
3. Bounce 緩震一般,緩震極限差,大體重不適
4. 防側翻保護好,腳踝包踝好
5. 鞋面係皮,唔透氣,夏天打街場,對腳會濕哂
護踝推介,置頂頭幾個Post 已經係,詳情可自行參閱。
甚麼體重和打法,對上一對鞋係乜?有乜覺得好/唔好。
香港依家$400幾,仲可以做到6折。
同埋腳踝粗既人著唔好睇。
我依個身型著咩鞋好d? 打法係外圍射波/pull up 多
之前著lebron 14 覺得唔係好穩陣 有d甩腳feel
65kg無固定打法多數都係助攻同射兩分 對上一對鞋係Irving5 唯一唔好覺得抓地力麻麻
屌真係唔得
都唔知錯咩
師兄留個TG幫我買得唔得
200 磅 - 緩震應該對你比較重要
可以試下對KD13
如果地板流先可以試LB17 (因為防側翻較差).
65kg 射波多就建議
- Kyrie 6 (要大半碼-1碼,對鞋偏細)
- Harden 3
應該無人會幫買,驚走數
所以想TG傾
可以互留電話唔怕走數
1至6我最鍾意2或者3
Flytrap未試過
樓主 Nova Surge要唔要買大半碼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞