[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答 #2 - 連登鞋評師

1001 回覆
34 Like 8 Dislike
樓豬試咁多鞋,有冇個top ten list可以俾大家參考下
邊方面就你話事 (性價比/包裏功能 等等)

呢隻色幾靚,鞋面塊布有flyknit feel,
靚過OG嗰隻黑色…
所以先嗰排趁4件6折嗰陣買咗,折上折完$407
點知呢排個市好返啲就即刻冇咗折
無得試又係差D
唔同鞋款個SIZE有時都差幾遠
我都好後悔6XX果期無買WHY NOT 0.3
暫時諗到有下面個list,遲D會整理下個list

綜合高端
AJ32/AJ34se/HD16/Kobe 4/5/6/ Gelburst 24/Nova Surge / CE17 FK /

性價比高
Don Issue 1/Harden 1/2/KT5 low/GH1/Why not zer0.1 chao / Pro bounce 2018

單項能手 - 闊腳
閃擊6/why not zer0.3

單項能手 - 緩震
LBJ16/17/KD12/KD13/馭帥13䨻

單項能手 - 輕量
Kobe nxt 360 / Kobe 8 / Crazy light 3

養生系列
Dame6/PG4/LBJ16
養生鞋
其實adidas nike D 鞋既size 對於正常腳款款差唔多,加上買前上網睇下D評論講下有無偏碼就得。
我都明有D人厭麻煩做research 又驚唔啱又盛。
我記得個時D人話都唔知幾時開番D場,無得打唔買住,等開番場先買。
Kyrie 6 缺點
1.後掌無Zoom, 緩震極限低,大體重/後掌常落地先人士注意。
2. 對於後衛鞋黎講比較Bulky 和唔太輕
3. 個鞋底D膠有D偏軟,打街場耐磨一般, 但尚可接受。
4. 中底無抗扭片,抗扭靠前掌塊膠帶,抗扭麻麻。
錢唔係話差好多
但而家無左果隻色
呢對垃圾踩開左係幾soft嘅,但就減低左應有嘅反應性/回彈,個人感覺light strike技術好快收皮。鞋帶系統連帶鞋面包裹性薄弱,如果唔係鞋底延伸出來防側翻起到d side protection作用,都幾牙煙,仲有佢個球形鞋踭設計有d危險
總結成對鞋包覆性不足,保護性不足,不宜實戰

回覆上面師兄,我買og色,靚仔嘅
早買早享受,遲買款轉哂
多謝師兄,幫手宣揚呢對係養生鞋
無啦, 等下季新款先再買
我諗好多人都係呢個原因
PG4唔實戰性,買過第2對啦
今日行街試左呢對
師兄我對hyperdunk 2015岩岩收咗皮
想請問肥仔中center 想買對nike新高筒有無好介紹?
買pg4不如買返pg3

淨係講樣都靚好多
之前aj34黑色折完6百幾,可惜冇碼
如果肥仔重視緩震Nike 就KD13 (中筒,係防側翻差D)。
Nike 而家無hyperdunk 2015呢類高筒鞋,得中筒/低筒
一係就上網 (Ebay/閑魚/StockX/GOAT)買舊款鞋e.g. hyperdunk 2016
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞