[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答 #2 - 連登鞋評師

1001 回覆
34 Like 8 Dislike
全腳掌ZOOM AIR變成後腳跟ZOOM AIR

我買外國outlet貨(奧運6號),幾舊水,所以常情懷啦

https://oion8787.pixnet.net/blog/post/59596894
請問ANTA KT系列評價如何?
有啲興趣
巴打應該都有四張
我都有
未,但都唔差好耐,引晒啲老鬼出嚟,哈哈
D老鞋邊到有得買?
我就ebay多,但小心有假
AJ 12真係好撚型
Kyrie 6 vs Rose 10 猶疑緊邊對好
身高160左右 50左右公斤
風格上籃,急停中距離為主
似kyrie 6啱你多d
入黎講聲多謝嘅
Cfu
純射手 175cm. 80kg
買邊對好?
可以去下Shooting Five / Kevin Sport 到睇下
Penny 2016 retro 過,有無入番對呢?
得個樣和款好靚,前排adi 半價勁平。
但個fit 有問題,緩震差,support 同ankle protection 差,物料好cheap (budget shoe)。睇過咁多個鞋評家得sole brothers 話佢ok, 無人讚過佢得。
KT 系列一般耐磨度一般,打街場好快玩完,適合打室內場,。
KT 系列有D款幾特別,其他Brand 唔會有呢D款,靚唔靚就見仁見至 e,g, KT4 all star 和 KT 5 Dragon Ball.

中底FlashFoam - 緩震吸震方面係Boost和Bounce 之間,反應性就比Boost 差少少。KT1/2 就好硬,KT3開始緩震已經越黎越ok。
鞋面物料 - 之前幾代用料比較cheap,可能因為價格問題。最近呢代用INFIKNIT物料有所改善。鞋面普遍好易污衊,好難洗。
防側翻保護 - 後衛/小前就尚可以,大前/中鋒就腳踝保護不太足夠

整體黎講,KT 適合有限預算後衛鞋,同價位平時性價比勝nike / adidas (但呢2間近期大減價就另計)。BTY, 對KT5 low 都幾靚。
咁我又講多D老鞋款先
Agree. 自己就Ebay/ Carousell / fb market / 閑魚 / Stock X / Goat 都用過黎買
low 定唔low 型D

Kyrie 6 會好D, 因為你上籃/急停,Rose 10比較笨重D。2對既緩震都適合你因為你輕量。Rose 10有D唔跟腳,Kyrie 建議買大半/1碼因為偏細,建議去實體舖試。
如果考慮其他,會建議Gelhoop (室內) 貼地感會強D, Don issue 1 (個底耐用D), GH1 (整體唔錯)
多謝支持
因為你射手,可能防側翻保護無咁講求

追求緩震好/腳感 - LB17 / KD13
平均全能D - AJ34se(內埸),Gelburst
鐘意懷舊 - pro model 2g
最近出左幾款舊鞋Retro, 有無師兄有興趣入手/入左手

thx 我應該會買Kyrie6可以順便支持埋榮仔
賣kyrie6 全明星 紅色個對,7舊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞