悠二之AMD Intel CPU推薦

864 回覆
126 Like 14 Dislike
想問下悠二巴點解係推薦msi gigabyte既底板, asus 同asrock真係冇咁好咩

Asrock我唔係唔想推

但係有班高連登仔盲反asrock.見到個牌子就當左伏先

而我都解釋左好多次.結果都要去反既.

咁我唔想再起list落asrock,我唔想再煩

asus的話.我有好多list用呀.好多asus a320m-k

msi都有部份.giga就中高階多d
想問下悠二巴點解係推薦msi gigabyte既底板, asus 同asrock真係冇咁好咩

$5000 gaming list咪用緊asus
同埋上面都有人用asus超頻出事

btw搭單有野問悠二
跟你張$7500 gaming list, 轉老母板做MSI B350M PRO-VDH AMD AM4 MB
有冇大問題?
自己睇過,應該差唔多?

香港好似未有b350 pro-vdh

有既話.轉都得.冇所謂
打算出asus b350m 有無伏

想要放塊比你 display插槽唔啱 頂落一格唔啱機箱

唔知算唔算伏
上次就係b350m買返黎24pin有隻腳開叉插唔落
上代理整點知冇板換要等成個禮拜
最後唔撚等直接加錢換b350 plus宜家開心使用中

唔知算唔算伏
上次就係b350m買返黎24pin有隻腳開叉插唔落
上代理整點知冇板換要等成個禮拜
最後唔撚等直接加錢換b350 plus宜家開心使用中

加錢換板, 正

幫襯t記 先知悠二無撈
想問下R5 1600 配2400MHZ同2933MHZ RAM會唔會差好遠 ?

直接出3200mhz/3000mhz 高頻快d 價錢同2400差唔遠

直接出3200mhz/3000mhz 高頻 ram會機都開唔到 市面上既老母板仲係rev.1.0

又唔見我機都開唔到
頻都超埋添了

咁究竟開唔開到?
上面話老母板第一次開機, 高頻RAM會開唔到, 要低頻RAM開機
下面果個就話開到+頻都超埋

兩位介唔介意分享下用邊塊老母板+RAM?

用咩RAM底板應該都係DEFAULT行2133架喎

我用緊MSI B350M GAMING PRO 同埋R5 1600 之前已經OC到去3.6GHZ同埋2400MHZ RAM , 但係岩岩試過上2667MHZ , REBOOT完直頭同我RESET左BIOS

利伸條RAM係 G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 1x8GB F4-3000C16S-8GISB

屌今朝開機都係同我REBOOT跟住又RESET哂BIOS 已經用撚左XMP個PROFILE上2666, E家轉番3.6GHZ 配手動較2400MHZ先得
用Ryzen其實係咪跟QVL list揀RAM最穩陣?我諗住用Gigabyte AB350 Gaming 3(ATX) + 1700 + 2x8G RAM,CL唔需要快,但係最好3000/3200MHz同埋平平哋。暫時諗GEIL EVO X RGB 3000,但係見有D巴打用GEIL好似有事?

2933 好似係
用Ryzen其實係咪跟QVL list揀RAM最穩陣?我諗住用Gigabyte AB350 Gaming 3(ATX) + 1700 + 2x8G RAM,CL唔需要快,但係最好3000/3200MHz同埋平平哋。暫時諗GEIL EVO X RGB 3000,但係見有D巴打用GEIL好似有事?

我就係苦主,GEIL EVO X RGB 3000依家快樂使用中(好似未上到3000住)
張list入面有啲係update完BIOS先support,姐係你要買板果時叫間鋪幫你update左BIOS先,如果唔係機都開唔到

我就係苦主,GEIL EVO X RGB 3000依家快樂使用中(好似未上到3000住)
張list入面有啲係update完BIOS先support,姐係你要買板果時叫間鋪幫你update左BIOS先,如果唔係機都開唔到

多謝提醒,不過其實我諗住等尤二開檔比佢砌埋算

直接出3200mhz/3000mhz 高頻快d 價錢同2400差唔遠

直接出3200mhz/3000mhz 高頻 ram會機都開唔到 市面上既老母板仲係rev.1.0

又唔見我機都開唔到
頻都超埋添了

咁究竟開唔開到?
上面話老母板第一次開機, 高頻RAM會開唔到, 要低頻RAM開機

我用緊MSI B350M GAMING PRO 同埋R5 1600 之前已經OC到去3.6GHZ同埋2400MHZ RAM , 但係岩岩試過上2667MHZ , REBOOT完直頭同我RESET左BIOS

利伸條RAM係 G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 1x8GB F4-3000C16S-8GISB

屌今朝開機都係同我REBOOT跟住又RESET哂BIOS 已經用撚左XMP個PROFILE上2666, E家轉番3.6GHZ 配手動較2400MHZ先得

有冇拉高少少電壓同CL?

又唔見我機都開唔到
頻都超埋添了

咁究竟開唔開到?

佢個PROFIE唔係幫手SET埋既咩

又唔見我機都開唔到
頻都超埋添了

咁究竟開唔開到?

上唔到就要自己再較

又唔見我機都開唔到
頻都超埋添了

咁究竟開唔開到?

上唔到就要自己再較

想問下CL係咩

上唔到就要自己再較

想問下CL係咩

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/内存时序

https://m.gamer.com.tw/forum/Co.php?bsn=60030&snB=1529278

http://www.techbang.com/posts/23465-practice-starting-from-ddr3-memory-overclocking
問各位巴打8k budget,打機,上網,睇片,用Ryzen會唔會好d?求list
去左間鋪準備砌ryzen 5 1600 + rx 580
個sales係咁同我講話amd好易壞
咩amd老母板好易壞得兩年命, a卡點都唔夠n卡 (580同1060)

ryzen 5 我就用硬,不過display card就諗緊580 8gb定1060 6gb
睇過好多youtube review都好難決擇
咩amd老母板好易壞得兩年命, a卡點都唔夠n卡 (580同1060)

ryzen 5 我就用硬,不過display card就諗緊580 8gb定1060 6gb

邊間鋪頭咁仆街 , 係咪又迫你食intel i5 7500 7600

btw 依家好似全線RX570 580 都貴晒

邊間鋪頭咁仆街 , 係咪又迫你食intel i5 7500 7600

唔係香港,但個sales咁岩係香港人

唔係香港,但個sales咁岩係香港人

Amd 啦,洗鬼理啲sales咩

幫襯t記 先知悠二無撈

下 咁而家去邊度砌機好

幫襯t記 先知悠二無撈

下 咁而家去邊度砌機好

悠二幾時開鋪
有冇人幫手解答下點樣OC 條RAM
XMP果兩個FILE已經試過 分別係2667MHZ 同2993MHZ 16-16-16-38 , 但係都係唔得

跟住係DRAM Frequency度set, 2400mhz就用到 但係2667就唔得, 點解救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞