悠二之AMD Intel CPU推薦

864 回覆
126 Like 14 Dislike
如果佢講個hbcc係真就得,vram usage壓到原來一半

呢舊野...聽下就算
想問下如果打機多 但平時都會用黎做unity 同埋3ds max既野
咁買amd 定 intel好?

有錢就ryzen 7

1700x 定係 1700
如果唔超頻要1700x ?? 會差幾多性能?

快就一定快d.如果唔超頻.的確可以考慮1700x

ryzen 7 1700最大問題.係原生頻率太低.雖則...如果識超頻.1700 1700x 1800x三粒冇分別

1700同1700x.個關係其實同intel i7 7700 7700k好相似

但7700 同 7700k都係差幾十$...

1700同1700x差幾百$
如果會做cfd 計算流體力學
做邊隻u 會好d快d
支持
如果會做cfd 計算流體力學
做邊隻u 會好d快d

Ryzen 7
用緊張1060 6gb
用i7 7700k係咪多9餘
可以買平價少少?
用緊張1060 6gb
可以買平價少少?

利申 打機用
用緊I5 6500 想換cpu
想問下ryzen 7 1700x同1800x 邊個性價比高
之前都用開Intel 其實amd有咩好壞
用緊I5 6500 想換cpu
想問下ryzen 7 1700x同1800x 邊個性價比高
之前都用開Intel 其實amd有咩好壞

依家ryzen要加顯示卡先得

但勝在平少少,又可以玩高頻ram,即使用中階mb

之前嘅熱加用電量高都係今代改善咗

1700其實都夠玩
用緊張1060 6gb
可以買平價少少?

利申 打機用

可以用1600
同意悠二巴睇法
老實講RYZEN一出
I5 7XXX / I7 7XXX 基本上皮已收
因為性價比真係高,我自己都入左R7 1700 + X370 GAMING K4 作小超之用
我個人覺得
而用I3 基本上都係入門用家
而INTEL 粒 G4560 就打番自己粒I3
如果文書我都係建議 G4560 + $399 平板 已經夠用
因為新RYZEN 最平都要$12XX,仲要冇平板可以用
而且奄左個CACHE
如果FOR GAMING 本身CPU 用I5 > R5 1600
I7 >R7 1700 其實抵用好多
同埋係打機方面其實 R5 1600其實都夠做

如果係E5 V3 比人發現個BUG之前
高階朋友我會建議 TAOBAO E5 2683V3 + 港行X99老母板
但由於大陸佬已經炒上左,所以已經冇咩抵玩之選
唔好再講呢d話題了

我遲下都會講的

講返硬件吧

咁想跟你買係邊到買好
同意悠二巴睇法
老實講RYZEN一出
因為性價比真係高,我自己都入左R7 1700 + X370 GAMING K4 作小超之用
我個人覺得
如果文書我都係建議 G4560 + $399 平板 已經夠用
而且奄左個CACHE
如果FOR GAMING 本身CPU 用I5 > R5 1600

高階朋友我會建議 TAOBAO E5 2683V3 + 港行X99老母板

醜小雞兄

好耐冇見了
再講下實戰啦,如果想睇下跑分資料上網大把
已經冇咩時間心機用搵比大家睇
用JUMBO 個價QUOTE 比大家睇
文書機
Intel 2 Cores 4 Threads Pentium Dual Core G4560 Kaby Lake (3.5GHz,3M Cache,LGA 1151) CPU BOX 盒裝 HK$ 426
ASRock 華擎 H110M-HDS R3.0 H110,DDR4,LGA1151,HDMI,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B HK$ 390
板運U都係 $8XX

AMD Ryzen 5 1600 YD1600BBAEBOX 6 Cores/ 12 Threads, 3.2GHz,19M Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler HK$ 1680
ASRock 華擎 AB350 Pro4 B350, DDR4, AM4 Socket, USB3.0 Type C, ATX M/B HK$ 750

板運U都係 $2500 有找
雖然以單春黎講INTEL 都仲係領先
但AMD 春多價平其實仲抵屌
同意悠二巴睇法
老實講RYZEN一出
我個人覺得
而且奄左個CACHE

醜小雞兄

好耐冇見了

一直有留意你D POST
跟你學野
再講下實戰啦,如果想睇下跑分資料上網大把
已經冇咩時間心機用搵比大家睇
用JUMBO 個價QUOTE 比大家睇
文書機
Intel 2 Cores 4 Threads Pentium Dual Core G4560 Kaby Lake (3.5GHz,3M Cache,LGA 1151) CPU BOX 盒裝 HK$ 426
ASRock 華擎 H110M-HDS R3.0 H110,DDR4,LGA1151,HDMI,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B HK$ 390
板運U都係 $8XX

AMD Ryzen 5 1600 YD1600BBAEBOX 6 Cores/ 12 Threads, 3.2GHz,19M Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler HK$ 1680
ASRock 華擎 AB350 Pro4 B350, DDR4, AM4 Socket, USB3.0 Type C, ATX M/B HK$ 750

板運U都係 $2500 有找
雖然以單春黎講INTEL 都仲係領先
但AMD 春多價平其實仲抵屌

認同.而且ryzen潛力真係好大.前排d game既新patch已經令到ryzen玩個隻game快左好多

未來愈來愈多軟件同遊戲對ryzen有優化既話.到時真係更加強大
一直有留意你D POST
跟你學野

唔好咁講

我都係高登跟你學過好多野
以為AMD出黎係平D
個價都係同I5 差唔多
雖則多CORE應該係會輕鬆D既
溫度同FULL LOAD睇得出AMD嬴好多
其他我覺得都差唔多
我想問咁個舊google site 仲會唔會update d lists?
我想問咁個舊google site 仲會唔會update d lists?

你....自己入去我google site睇下我打左咩

我已經起每一頁都加左段文字
即係買1600好過1700?
悠二巴係咪有舖?如想搵你買機砌埋點做?

No

重以為T店係

曾經係

早D出哩個POST就好,一星期左右係T到出左I5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞