悠二之AMD Intel CPU推薦

864 回覆
126 Like 14 Dislike
已經係手動set,最尾一定要將C拉到18-18-19-40同加少少壓至上到2666,但係去到咁不如上2933好過,明玩命,遲下如果又死ram就慘

其實.真係可以試下超上去2933

lpx本來就有能耐可以超頻

而且佢原生2666.超上2933亦唔過份

你慢慢試下囉

已經上咗2933
煲緊個memtest64七粒鐘
暫時冇error同藍畫面

lpx搭sk hynix ic就難講,2933個人認為已經係極限,仲要拉到CL咁高至過到骨,3200無望了

你係用呢條corsair 16g*2??
http://www.corsair.com/en-us/vengeance-lpx-32gb-2x16gb-ddr4-dram-2666mhz-c16-memory-kit-black-cmk32gx4m2a2666c16
呢條係原生2133 (原生係睇spd), 2666係官方標稱條ram可以超到2666
16g單條係好撚難超, 行到2666算唔錯, 想再超上去真係講運睇chip

AMD官方教點超RAM
https://www.youtube.com/watch?v=vZgpHTaQ10k&feature=youtu.be
hynix等多陣就有新bios, 到時應該會好超左//輕易行返標稱值
lpx溝太多ram chip, ryzen買lpx=抽獎

咁賊船 VENGEANCE LED 呢?聽講3000打後都係用samsung b die多,係咪真?
已經係手動set,最尾一定要將C拉到18-18-19-40同加少少壓至上到2666,但係去到咁不如上2933好過,明玩命,遲下如果又死ram就慘

你慢慢試下囉

已經上咗2933

lpx搭sk hynix ic就難講,2933個人認為已經係極限,仲要拉到CL咁高至過到骨,3200無望了

http://www.corsair.com/en-us/vengeance-lpx-32gb-2x16gb-ddr4-dram-2666mhz-c16-memory-kit-black-cmk32gx4m2a2666c16
呢條係原生2133 (原生係睇spd), 2666係官方標稱條ram可以超到2666
16g單條係好撚難超, 行到2666算唔錯, 想再超上去真係講運睇chip

AMD官方教點超RAM
https://www.youtube.com/watch?v=vZgpHTaQ10k&feature=youtu.be
hynix等多陣就有新bios, 到時應該會好超左//輕易行返標稱值

咁賊船 VENGEANCE LED 呢?聽講3000打後都係用samsung b die多,係咪真?

唔關事, 一般睇ver, 例如3000C15 8G*2, VER4.24就係SAMSUNG DIE
但印象中見過有人話某ver照溝...
依家好似有軟件讀到係用咩牌子chip, 但我唔記得左係咩名

b die係單面, e die係雙面, 雙面難超過單面
單條16g聽講仲未有單面, 所以單條16g想超頻都on99, 買黎配ryzen/x99同玩自己差唔多
單條16g chh有人開post講過, 好似係3200, 佢話3333都上唔到, 好似係hynix chip
唔買指定samsung b die ram, 行到標稱就算啦
display card
rx580 同1060邊張好?

你慢慢試下囉

已經上咗2933

AMD官方教點超RAM
https://www.youtube.com/watch?v=vZgpHTaQ10k&feature=youtu.be&feature=youtu.be

唔關事, 一般睇ver, 例如3000C15 8G*2, VER4.24就係SAMSUNG DIE
但印象中見過有人話某ver照溝...
依家好似有軟件讀到係用咩牌子chip, 但我唔記得左係咩名

b die係單面, e die係雙面, 雙面難超過單面
單條16g聽講仲未有單面, 所以單條16g想超頻都on99, 買黎配ryzen/x99同玩自己差唔多

http://www.softnology.biz/files.html
個software 叫Thaiphoon Burner 呢隻可以check RAM chip
砌細機箱性價比係咪同大機箱一樣?
砌法又係咪一樣?
砌法又係咪一樣?

底板要用itx
走線會煩少少 要注意顯示卡長度
Cpu/gpu風冷散熱會差少少
留意cpu heatsink高度/ram clearance有機會頂到機頂風扇 ram 可能要用low profile
Hdd位可能淨係得一個 亦可能冇位裝dvd機
Ssd可以用m.2慳位,唔駛走線

價錢就一定貴少少㗎喇

唔知有冇其他巴絲補充
砌法又係咪一樣?

底板要用itx
留意cpu heatsink高度/ram clearance有機會頂到機頂風扇 ram 可能要用low profile

價錢就一定貴少少㗎喇

唔知有冇其他巴絲補充

細箱火牛買個modular既好似易執d
砌法又係咪一樣?

底板要用itx

價錢就一定貴少少㗎喇

唔知有冇其他巴絲補充

有啲itx箱落到atx牛 不過落唔到modular atx牛
可以考慮用sfx牛 細隻啲
建議u2不如刪走intel i5 list,出面又有條水魚聽左sales落搭

已刪除

咩post
建議u2不如刪走intel i5 list,出面又有條水魚聽左sales落搭

已刪除

咩post

https://lihkg.com/thread/228073/page/1

已刪除

咩post

https://lihkg.com/thread/228073/page/1

本身條list其實幾正常

已刪除

咩post

本身條list其實幾正常

最後OP買左...

i5 7600
asus dual fan gtx1070 8gb
火牛換左cooler master elite 500w
其他都冇咩分別
砌法又係咪一樣?

底板要用itx

價錢就一定貴少少㗎喇

唔知有冇其他巴絲補充

有啲itx箱落到atx牛 不過落唔到modular atx牛
可以考慮用sfx牛 細隻啲

thx bro
A8-5600K超到4.3GHz
但依家都覺唔夠用
同樣FM2+升邊粒好

a10?
經常需要寫program 用C++ Python R做data analysis/ 10^6 既for loop ,應該用Intel 還是amd? 換電腦時要注意邊d hardware 先可以順利carry 到個task?

single thread i3 intel

我仲諗住可以斬開行multi processing

同問
不過我除左計數會打埋機
Intel好啲定amd好
經常需要寫program 用C++ Python R做data analysis/ 10^6 既for loop ,應該用Intel 還是amd? 換電腦時要注意邊d hardware 先可以順利carry 到個task?

single thread i3 intel

我仲諗住可以斬開行multi processing

同問
不過我除左計數會打埋機
Intel好啲定amd好

計數其實可以斬開幾條thread做再combine result
除非你計既係每一步都要等前一步既result
我會推amd多d
順便問下 r5 1500x同i5 7500又邊張好啲

r5 1600

r5 1600

淨係呢兩張比呢

r5 1600

淨係呢兩張比呢

1500x同1600差果幾百
如果淨係呢兩粒我個人覺得分別唔大

r5 1600

淨係呢兩張比呢

r5 1600
如果想換
AMD Ryzen 5 1600
GIGABYTE GA-AB350M-Gaming 3

咁ram有咩好推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞