悠二之AMD Intel CPU推薦

864 回覆
126 Like 14 Dislike
除咗1800x 以外 最少有八核而且核心/hkd最高嘅intel cpu係?

而家買到全新既應該係6900k
但價錢夠你買兩粒1800x仲有錢找

本來係諗過一粒16核算數 不過都已經夠砌兩部完整嘅1800x pc 理論上用晒兩部機rendering 效能差唔多 但一諗到幾年後換機甩手問題 用粒16核真係好驚(點樣買 有冇保養又係另一個問題
兩部1800x pc甩手雖然話易啲(預咗七成以上嘅錢賣唔返)但係多一部真係擺喺度長期幫手計數 mon都唔會駁 會唔會太多餘?好矛盾

睇你要黎做咩
或者可以考慮下e5 2620 v4
都係8c16t
但得2.1ghz
amd 打手味濃

溫度測驗無同intel 對比溫度

差評

ryzen年代仲執著係amd發熱
無知真係好慘
amd 打手味濃

差評

ryzen年代仲執著係amd發熱
無知真係好慘

又唔可以咁講既

我的確都做得未夠好.冇起溫度做橫向對比

不過我答埋你

以溫度發熱黎講.AMD Ryzen 5 / Ryzen 7係嬴Intel的

我先唔講Intel送個垃圾原裝散熱器.我指係就算用同一款散熱器.

AMD都係會嬴Intel.

不過我其實都預左有人話我AMD打手

的確既.我呢排係推AMD推得幾多下

雖則.我係對得住良心.去推Ryzen 5 Ryzen 7
如果仲要計埋超頻的話

Intel會對散熱器既要求慘過AMD

以Ryzen 5 1600 7 1700

原裝散熱器都可以超到頻.當然會有d嘈

但係Intel原裝散熱器超頻既話
如果仲要計埋超頻的話

Intel會對散熱器既要求慘過AMD

以Ryzen 5 1600 7 1700

原裝散熱器都可以超到頻.當然會有d嘈

但係Intel原裝散熱器超頻既話

G3258當年送銅底好良心架
amd 打手味濃

差評

Intel u識發電制冷
ryzen 5 1600x 點解仲未有貨
除咗1800x 以外 最少有八核而且核心/hkd最高嘅intel cpu係?

本來係諗過一粒16核算數 不過都已經夠砌兩部完整嘅1800x pc 理論上用晒兩部機rendering 效能差唔多 但一諗到幾年後換機甩手問題 用粒16核真係好驚(點樣買 有冇保養又係另一個問題
兩部1800x pc甩手雖然話易啲(預咗七成以上嘅錢賣唔返)但係多一部真係擺喺度長期幫手計數 mon都唔會駁 會唔會太多餘?好矛盾

睇你要黎做咩
都係8c16t
但得2.1ghz

420usd 八核唔錯 如果係16核最平係邊款?

睇你要黎做咩
都係8c16t
但得2.1ghz

好似得e7 4850 v4?(3k usd ) 兩粒2620加塊600usd嘅板都係 1440usd 應該冇其他更好選擇?除咗砌兩部a記? btw 買1800x一定要有顯卡?

睇你要黎做咩
都係8c16t
但得2.1ghz

好似得e7 4850 v4?(3k usd ) 兩粒2620加塊600usd嘅板都係 1440usd 應該冇其他更好選擇?除咗砌兩部a記? btw 買1800x一定要有顯卡?

E5都一定要有顯卡呀

有啲workstation/server板可以放兩哂兩粒2620落去 但case會比較小選擇
有冇悠二近況update
NVIDIA即係放棄左HBM2用GDDR6
但係GDDR6又係3D STACKED MEMORY?

係咪即係下代平民卡有gddr5x用
想問下,唔打機,電腦長開,要計數,intel 7700 定ryzen 1600 耐用慳電啲?? thank you
想問下,唔打機,電腦長開,要計數,intel 7700 定ryzen 1600 耐用慳電啲?? thank you

r7 1700 ,加張垃圾顯示卡例如gt210
都係二百幾一張

都係二百幾一張

鳩up 唔港盡信

都係二百幾一張

鳩up 唔好盡信

你地有冇咁想知呀

你地有冇咁想知呀

悠二啲回應就睇得出有質素 有胸襟
解決到我既疑問
唔似堆狗淨係識吠

如果有埋溫度比較會令人有更大信心

我明白.而家我既評測仲有好多不足既地方

我會改善

我承認呢一刻.我器材唔夠.工具唔夠.時間.人手都唔夠

我已盡力

過多一排.就會好好多

我會有革新

你地有冇咁想知呀

劉明待丁

其實冇
Gp100用緊hbm2,係民用卡冇呢個打算
同amd諗法唔同

其實冇
Gp100用緊hbm2,係民用卡冇呢個打算
同amd諗法唔同

我知P100用緊HBM2
但係淨係繪圖卡用咪同放棄左差唔多
http://wccftech.com/nvidia-volta-gpus-gddr6-memory-due-early-2018/
我講緊呢樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞