悠二之AMD Intel CPU推薦

864 回覆
126 Like 14 Dislike

sor 唔記得打筆直
我預2500$-3000$左右
我本身有hard disk,火牛同張舊機既GTS250諗住插埋落去
8GB 2400ram 加隻128GB SSD同薄身既緇機箱
以上要求有無可能做到

做到

但我建議 用h110+ 2133 mhz ram

條ram可以升到16GB

又或者SSD升到240GB

至於你張GTS250

我理解:
intel i5 7500 - $1505
MSI H110I PRO ITX - $735 (係你d list到copy返來,見到有張ASUS H110I-PLUS ITX/ASRock H110M-ITX都係6xx$左右,係咪可做alternative?)
SSD: Transcend SSD220S 240GB - $600
RAM:Crucial DDR4 1x16GB 2133MHz CL15 - $778(見到GEIL EVO FORZA DDR4 16GB 2400MHz $750應唔應該用?)
計埋都要3618喎
有無完整list

你唔係pentium咩

筆直做到既過prefer i5

屌原來未計case 都係我悠二巴出

KLEVV DDR4 1x8GB Value Series 2133MHz CL15 KLEVV DDR4 1x8GB Value Series 2133MHz CL15$430

Kingston SSDNow UV400 120GB TLC 2.5 Inch SATA III SSD Kingston SSDNow UV400 120GB TLC 2.5 Inch SATA III SSD$400

ASRock H110M-ITX ASRock H110M-ITX$620

Intel® Core™ Skylake i5-6400 2.7GHz 6M Cache 4 Core 4 Thread LGA1151 Intel® Core™ Skylake i5-6400 2.7GHz 6M Cache 4 Core 4 Thread LGA1151$1290

SilverStone RAVEN 烏鴉系列 RVZ01-E ITX Case SilverStone RAVEN 烏鴉系列 RVZ01-E ITX Case$650

3390....最平了應該

除非你個箱可以唔使幼身型
都係個句:Make AMD great again!!!
上年換7700k先知AMD出新u
如果我遲半年先upgrade就好
intel唔係過減價咩?
上年換7700k先知AMD出新u
如果我遲半年先upgrade就好

早買早享受
同埋你知amd 成日都雷聲大雨點少
唔等佢入intel當時亦屬正路
如果你依加賣出去買入又大工程
又冇咩必要
開開心心同你玩幾年啦
又係你
仆街買撚完先見到你篇文
intel唔係過減價咩?

X99減得多冇用
1151又減得少 唔會選擇intel la
X99買埋板都差唔多2k
連埋u最平都要4,5k
我1700+b350 先3k 左右
For gaming 根本唔需要上x99
睇完你篇文 都係照食煙算
又係你

師父
睇完你篇文 都係照食煙算

Intel有Intel既優點

amd都有amd既優點
文書 要用內顯 其實都係得番i3 7100揀......

好震驚t店唔再關 悠巴事

等我上星期仲幫襯左
悠二老師
amd講返上次多人玩已經係955

可以開核果隻係咪955?
amd講返上次多人玩已經係955

可以開核果隻係咪955?

960T可以4開6
2春同3春都可以開4
悠二 好波
睇完你篇文買左 1600
可唔可以講下買咩ram 好
見到有巴打 買完ram 話唔啱,又唔知點解
悠二 好波

g.skill 3000 aegis gaming.我覺得已經算係咁

四大牌"大多數"型號更新完bios都用到

msi bios的話.就算佢上唔到3000.佢都可以開profile 2黎開2666mhz

最緊要係aegis gaming 唔算貴
無知一問
Ryzen 係咪用唔到落細機箱?
見細機箱既list 全部都係i5 i7

因為香港暫時未出到am4 itx板

我都冇辦法出到list

悠二巴對 am4 itx 板幾時出有無咩prediction
1516 左好耐想砌台細機箱 desktop
悠二兄,請問你覺得i7-4790K值唔值得換R5-1600或R7-1700?
悠二兄,請問你覺得i7-4790K值唔值得換R5-1600或R7-1700?

補充:打機多
外國話 ryzen5 1600 超完 fight得勁過oc i7 7700k

sor 唔記得打筆直
我預2500$-3000$左右
我本身有hard disk,火牛同張舊機既GTS250諗住插埋落去
8GB 2400ram 加隻128GB SSD同薄身既緇機箱
以上要求有無可能做到

做到

但我建議 用h110+ 2133 mhz ram

條ram可以升到16GB

又或者SSD升到240GB

至於你張GTS250

我理解:
intel i5 7500 - $1505
MSI H110I PRO ITX - $735 (係你d list到copy返來,見到有張ASUS H110I-PLUS ITX/ASRock H110M-ITX都係6xx$左右,係咪可做alternative?)
SSD: Transcend SSD220S 240GB - $600
RAM:Crucial DDR4 1x16GB 2133MHz CL15 - $778(見到GEIL EVO FORZA DDR4 16GB 2400MHz $750應唔應該用?)
計埋都要3618喎
有無完整list

你唔係pentium咩

筆直做到既過prefer i5

屌原來未計case 都係我悠二巴出

KLEVV DDR4 1x8GB Value Series 2133MHz CL15 KLEVV DDR4 1x8GB Value Series 2133MHz CL15$430

Kingston SSDNow UV400 120GB TLC 2.5 Inch SATA III SSD Kingston SSDNow UV400 120GB TLC 2.5 Inch SATA III SSD$400

ASRock H110M-ITX ASRock H110M-ITX$620

Intel® Core™ Skylake i5-6400 2.7GHz 6M Cache 4 Core 4 Thread LGA1151 Intel® Core™ Skylake i5-6400 2.7GHz 6M Cache 4 Core 4 Thread LGA1151$1290

SilverStone RAVEN 烏鴉系列 RVZ01-E ITX Case SilverStone RAVEN 烏鴉系列 RVZ01-E ITX Case$650

3390....最平了應該

除非你個箱可以唔使幼身型

唔該巴打
悠二 好波

g.skill 3000 aegis gaming.我覺得已經算係咁

四大牌"大多數"型號更新完bios都用到

msi bios的話.就算佢上唔到3000.佢都可以開profile 2黎開2666mhz

最緊要係aegis gaming 唔算貴

唔該巴打 不過我貪快 未等你回post 就買左
GeIL Evo FORZA Red DDR4 8GB 2400Mhz C16 (For AMD Ryzen)
外國話 ryzen5 1600 超完 fight得勁過oc i7 7700k

打機fps 定咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞