悠二之AMD Intel CPU推薦

864 回覆
126 Like 14 Dislike
gigabyte windows 7 installation tool幾好用
同埋砌機list首頁上面我加左更新日期

個個係我全部list既更新日期

總之個日期係幾多.我既list就更新日期幾多.就算我今次唔係更新個條list

個條list都係最新.因為冇野好更新

我都有留意到果個日期
砌機果個係咁講,我無事後求證到

話說回頭,係咪依家啲底版個電源插頭(定唔知乜鬼插頭)係同塊版成垂直角度
砌機個人叫我注意小心唔好掂到佢,因為隻腳好短好易爛
1.
我唔明上代野既意思係咩.g4560係目前最新既kabylake.而h110因為intel冇出h220.所以我都會當佢係呢個價位最新既底板
2.
由skylake開始.我都講過.我唔建議再裝windows 7.主因係windows 7原生唔支援skylake kabylake既usb driver.要另外再加driver落去隻windows 7先可以正常裝到.直接裝windows 10就冇問題
3.
提醒大家.kabylake cpu.如果部機冇display card的話.更加唔好裝windows 7.因為直頭連graphics driver都冇.intel同底板廠都冇放.所以.都係裝windows 10吧

1. 呢樣野係砌機果個人講既,佢話:「點解會買呢一張架?呢個價錢可以買到新一代,好似幫人清舊貨咁」
3. 我公司有用Windows 10,雖然唔係成日用呢部Wins 10機,但係都覺得唔好用
用左Wins 7好多年,所以先諗住繼續用佢
1.
我唔明上代野既意思係咩.g4560係目前最新既kabylake.而h110因為intel冇出h220.所以我都會當佢係呢個價位最新既底板
2.
由skylake開始.我都講過.我唔建議再裝windows 7.主因係windows 7原生唔支援skylake kabylake既usb driver.要另外再加driver落去隻windows 7先可以正常裝到.直接裝windows 10就冇問題
3.
提醒大家.kabylake cpu.如果部機冇display card的話.更加唔好裝windows 7.因為直頭連graphics driver都冇.intel同底板廠都冇放.所以.都係裝windows 10吧

1. 呢樣野係砌機果個人講既,佢話:「點解會買呢一張架?呢個價錢可以買到新一代,好似幫人清舊貨咁」
3. 我公司有用Windows 10,雖然唔係成日用呢部Wins 10機,但係都覺得唔好用

佢建議你出咩板?
不過h110係平價之選就一定冇錯

總之個日期係幾多.我既list就更新日期幾多.就算我今次唔係更新個條list

我都有留意到果個日期

話說回頭,係咪依家啲底版個電源插頭(定唔知乜鬼插頭)係同塊版成垂直角度

邊個頭 有冇圖

我都有留意到果個日期

邊個頭 有冇圖

會唔會係front panel connector嗰啲針腳
1.
2.
3.

1. 呢樣野係砌機果個人講既,佢話:「點解會買呢一張架?呢個價錢可以買到新一代,好似幫人清舊貨咁

佢建議你出咩板?
不過h110係平價之選就一定冇錯

其實上面都有講,跟住佢係話買左就算啦
Ryzen R5 1400同R5 1600
價錢相差兩三百,邊粒抵買啲?

無人會買1400

一定1600抵玩
想問下買 GTX 1060 3GB 定 RX570 4GB 好?

應該1060 3gb勁d

6gb la

3GB, 會唔會玩多一年幾就無
如果淨玩舊GAME就另計

rx480 4gb都好d, 得3gb有game玩唔到就喊都無謂
香港唔知有無580 4gb
想問用緊i5-7600 推緊張1070會唔會哂左張卡?
有諗過想轉左粒u
有諗過想轉左粒u

點解會買7600
有諗過想轉左粒u

點解會買7600

因為對AMD有保留
有諗過想轉左粒u

點解會買7600

因為對AMD有保留

有保留都唔係7600係7500下話
悠二巴打,

X370 老母板邊塊最抵玩?
悠二巴打,

giga
有諗過想轉左粒u

點解會買7600

因為對AMD有保留

有保留都唔係7600係7500下話

因為張卡係後期再升級上去 而家準備緊錢想升埋粒u
所以上黎問問
關於裝WIN7
我用LINUX MINT USB入去桌面
將USB3既安裝解壓左既FILE放去.D: 或者非WINDOW系統磁碟
安裝WIN7時就會問你去唔去搵,之後安裝幾次USB3既程式
就可以進入WIN7安裝程序
但我唔識點用LINUX MINT USB啟動去做分割
MR.A應該會識
我用另一隻USB開機先做好分割先

4c4t i3
sorry.文章.我重新打多左一次出黎

Intel 方面Cut走左i5 7400 6800K

AMD方面Cut走左Ryzen 5 1400
悠二巴打,

計X370用料同各方面.我覺得Gigabyte x370 gaming 5真係唔差

Gigabyte 無論z270同x99.中高階底板都有唔錯水準
傳聞中

Ryzen 3 1200係4c8t + 8mb l3 cache

呢粒如果賣800-900可以做低i3作為低階打機組合用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞