悠二之AMD Intel CPU推薦

864 回覆
126 Like 14 Dislike
hi 悠二

見到你評測最推r5 1600
如果要多d運算先1700

想問下如果會用unity整3D野
一年整兩三次片 唔打機
係咪都係直上1700??
咁其實如果r5 1600超去3.6 即係同1600x一樣
咁其實係完全冇分別?
咁1600跟返1600x個default電壓setting就長期穩定行到3.6?
(咩都唔識,想學下野)

1600同1600x呢

我就建議無論係識唔識超頻.都係買1600

超到去3.6係等同1600x.而3.6對於1600黎講都係好輕鬆既事

所以識oc就應該買1600+b350
唔識oc就買1600+a320?

咁1600x嘅定位係邊?
因為1700都係貴500 又多啲core
hi 悠二

見到你評測最推r5 1600
如果要多d運算先1700

想問下如果會用unity整3D野
一年整兩三次片 唔打機
係咪都係直上1700??

1700吧
所以識oc就應該買1600+b350
唔識oc就買1600+a320?

咁1600x嘅定位係邊?
因為1700都係貴500 又多啲core

係.冇錯

打機既話.1600x同1700冇乜分別.但係其他各方面運算就1700好好多

但問題係

1600x你仲要另外買個散熱器.普普通通都買個200幾蚊啦

姐係你投資落1600x+cooler.都差唔多2200.1700先2400幾蚊

我真係要超頻既.我都唔使選擇1600x

其實呢一樣野.同i5 7600k vs i7 7700好相似

所以你問我定位起邊.我就覺得.冇乜必要都唔洗買.都諗唔到有乜原因要去買1600x

暫時Ryzen最值得買只有三粒CPU

一粒係1600 .一粒係1700.最後係1700x(僅限唔識超既人.不過大多數都係建議1700多)
其中.1600係AMD全系列Ryzen整得最好個一粒.定位係最好

所以我先咁推薦Ryzen 1600

我俾人話AMD打手都唔係冇原因
u2你有冇考慮過訓教
其中.1600係AMD全系列Ryzen整得最好個一粒.定位係最好

所以推薦組合會係 1600/1700 +b350
或者 1700x +a320 for唔超
X370就係for sli/crossfire?

另外 1600 stock cooler 同cm212差幾多?

你又會係呢啲時候online嘅

咁1700算咩定位
我覺得個cpu fan 都幾好J

咁1700算咩定位

平價1800x?

咁1700算咩定位

平價1800x?

我覺得好奇怪
ryzen5 1400 1500X 1600 1600X
Ryzen7 1700 1700X 1800X
洗唔洗出咁多款

X版號稱有更優異的散熱能力
有無實際小小證明?

1600 base 3.2GHz boost 3.6 GHz
1600x base 3.6 boost 4.0
但係
1700 base 3.0 boost 3.7
1700x base 3.4 boost 3.8
好奇怪

sorry for 1999

咁1700算咩定位

平價1800x?

我覺得好奇怪
洗唔洗出咁多款

有無實際小小證明?

1600 base 3.2GHz boost 3.6 GHz
但係
好奇怪

R5高頻可能係配合呢個價位嘅用家會用嚟打機
而打機着重高頻多過多線/核心

而R7偏向俾人用於workstation/rendering
而呢啲task比較着重多線/核多過高頻
所以zeon會多核/多線過i7不過低頻啲

利申:新手尻答 求指教

咁1700算咩定位

平價1800x?

我覺得好奇怪
洗唔洗出咁多款

有無實際小小證明?

但係
好奇怪

R5高頻可能係配合呢個價位嘅用家會用嚟打機
而打機着重高頻多過多線/核心

而R7偏向俾人用於workstation/rendering
而呢啲task比較着重多線/核多過高頻
所以zeon會多核/多線過i7不過低頻啲

利申:新手尻答 求指教

Btw boost係推唔到全core上到max frequency,例如1700 boost左多數只得8c 3.2GHz
有RAM推薦未?邊款好超啲?
買左i5 7500會唔會伏左
買左i5 7500會唔會伏左

同Ryzen 5 1600比係伏

唉屌
算啦等下代再睇下換唔換

所以推薦組合會係 1600/1700 +b350
或者 1700x +a320 for唔超
X370就係for sli/crossfire?

另外 1600 stock cooler 同cm212差幾多?

你又會係呢啲時候online嘅

我而家咩身份你懂的

不過我都忙緊

1700x我又唔會去配a320既

我都會去配執用料好少少既板

1600睇情況配a320 定b350

budget 唔多就a320囉

有budget 就算唔超都可以b350

差幾多我冇去測試

但唔超頻既話 原裝扇夠哂做 而且都靜
harddisk 1TB
係咪都係你舊網站推介個d最好?

WD blue 1tb囉.穩穩陣陣

請人嗎?

雞哥你自己都大把野玩啦

要養車幫補下油錢 會窮
想問下砌機組合既呢塊板
ASUS PRIME A320M-K AM4 M.ATX
係咪冇得超頻bios

唔計超頻
1700 高1600 0.1GHz
如果d game 又唔多食多核
咁係咪2者分別真係好細
想問下砌機組合既呢塊板
ASUS PRIME A320M-K AM4 M.ATX
係咪冇得超頻bios

冇得超cpu

有得超ram
唔計超頻
1700 高1600 0.1GHz
如果d game 又唔多食多核
咁係咪2者分別真係好細

gaming 1600 1700分別不大
1700 同1700x 最多可以超到幾多
同埋有無底板 推介下 除左技奸
1700 同1700x 最多可以超到幾多
同埋有無底板 推介下 除左技奸

Asus b350m-a
Oc唔識
留名學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞