悠二之AMD Intel CPU推薦

864 回覆
126 Like 14 Dislike
1700 同1700x 最多可以超到幾多
同埋有無底板 推介下 除左技奸

好憎giga?

好憎giga?

岩岩壞左giga板 就唔想用佢住

好憎giga?

其實所有硬件都會有壞嘅一日嘅

好憎giga?

其實所有硬件都會有壞嘅一日嘅

用左年零就壞 始終有心理陰影
咪轉下其他廠試下囉
出AMD而有budget剩嘅話, 記得配高頻RAM, 都係貴幾舊水(2條8G計)

3000mhz行得2400
出AMD而有budget剩嘅話, 記得配高頻RAM, 都係貴幾舊水(2條8G計)

之前悠二話A320都行到3000mhz喎

唔得㗎咩

唔得㗎咩

太多變數了

唔得㗎咩

太多變數了

唔係一定條條都上到3000
同一牌子型號ram都唔一定人地上到你都上到
新手一問
點解悠二個5k list
r5 1600要配asus a320m
而i5 要配msi h110m
兩個可唔可以掉轉
新手一問
兩個可唔可以掉轉

唔同cpu socket用唔同
1151 同 am4
請問用緊i7 2600k r9 380x 4gb 應該換cpu先定gpu
請問用緊i7 2600k r9 380x 4gb 應該換cpu先定gpu

上1070

遲啲想升cpu就上x99

好憎giga?

giga板成日縮水
NVIDIA即係放棄左HBM2用GDDR6
但係GDDR6又係3D STACKED MEMORY?

係咪即係下代平民卡有gddr5x用

G5X過渡性質居多,命運同GDDR4一樣,主流卡直接轉GDDR6

HBM前途未卜,HPC肯定以HBM
NVIDIA即係放棄左HBM2用GDDR6
但係GDDR6又係3D STACKED MEMORY?

係咪即係下代平民卡有gddr5x用

G5X過渡性質居多,命運同GDDR4一樣,主流卡直接轉GDDR6

HBM前途未卜,HPC產品肯定以HBM做基礎,但384bit GDDR6有768GB/s,low cost HBM降到成本但BW都低左搞到冇優勢
經常需要寫program 用C++ Python R做data analysis/ 10^6 既for loop ,應該用Intel 還是amd? 換電腦時要注意邊d hardware 先可以順利carry 到個task?

single thread i3 intel

我仲諗住可以斬開行multi processing

你個for loop拆到mpi緊係1700
利申:mpi +1700x oc 3.8Ghz

上1070

x99都玩左好多年 係都x299

上1070

x99都玩左好多年 係都x299

Omg 那有錢 不過 唔該哂先
想問呢 唔識玩電腦
用intel 粒 g4560 係咪已經夠玩?
平日都係上下網 打下機咁..
新手一問
兩個可唔可以掉轉

真係好新
建議u2不如刪走intel i5 list,出面又有條水魚聽左sales落搭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞