悠二之AMD Intel CPU推薦

864 回覆
126 Like 14 Dislike
悠二想問下砌薄身細機用咩list好
上網睇過你張$3,000 細機箱文書組合list
用Kabylake G4560
但我會用來剪片同轉相多,仲會chrome連開幾十個tabs應該會好食ram(同時做)
我諗諗下G4560唔係唔好,但我怕有樽頸位
有d心郁郁用i5-7500
你點睇?

如果剪片.你呢個budget用i5吧

如果budget多少少最好買單條16gb ram

兩條8gb不是好D嗎?
amd好波
係咪姐係intel好快會出新一代nm同功耗

我諗未來半年內.應該Intel都冇乜辦法

降價以intel個性就唔會

coffeelake仲有排

而家intel短期內既招數只有新i7 extreme平台 X299

但都係貴價野.所以唔影響ryzen

要迫intel 埋牆, 佢先會做野....
但我會用來剪片同轉相多,仲會chrome連開幾十個tabs應該會好食ram(同時做)
你點睇?

如果剪片.你呢個budget用i5吧

如果budget多少少最好買單條16gb ram

兩條8gb不是好D嗎?

itx細機箱.只有兩條ram槽

如果可以的話.你插兩條.姐係你點都係得兩條.未來如果唔夠用的話.你就浪費左一條8GB ram
amd好波

amd難得威返次,俾佢威多陣啦屌你

i fan boy?

我比起 i 記 / a 記獨大, 更希望出現兩座大山
amd好波

amd難得威返次,俾佢威多陣啦屌你

i fan boy?

我比起 i 記 / a 記獨大, 更希望出現兩座大山

我只係一般用家,邊個抵玩咪玩邊個
amd好波

下一代先係精彩野...

Zen2 好可能單核到skylake ~ kabylake 中間的水平

而intel 應該會放6c12去i7

好期待佢地出10nm 製程CPU

而家d u
唔自己買散熱用一陣就超高溫咁
其實幾多度先正常?
amd好波

下一代先係精彩野...

Zen2 好可能單核到skylake ~ kabylake 中間的水平

而intel 應該會放6c12去i7

好期待佢地出10nm 製程CPU

而家d u
唔自己買散熱用一陣就超高溫咁
其實幾多度先正常?

其實打機正常full load下唔reboot/bosd我覺得都冇問題,溫度呢家野參考架姐
你點睇?

睇筆直做人

sor 唔記得打筆直
我預2500$-3000$左右
我本身有hard disk,火牛同張舊機既GTS250諗住插埋落去
8GB 2400ram 加隻128GB SSD同薄身既緇機箱
以上要求有無可能做到
想問下, 我而家用緊部i7 760 + R470, 都好幾年..只係間中打下機, 主要係開D VM做野...

想問下如果UPGRADE, 重點係想冇咁熱, 慳電D, 同埋耐用

AMD 而家得唔得架? 好多年前砌機個陣, AMD SUPPORT HT 又好似唔係咁夾
又熱到死, D老母板質素又冇INTEL個D 咁好....

我好怕D HARDWARE 唔 compatible software....

你點睇?

睇筆直做人

sor 唔記得打筆直
我本身有hard disk,火牛同張舊機既GTS250諗住插埋落去
8GB 2400ram 加隻128GB SSD同薄身既緇機箱
以上要求有無可能做到

做到

但我建議 用h110+ 2133 mhz ram

條ram可以升到16GB

又或者SSD升到240GB

至於你張GTS250
想問下, 我而家用緊部i7 760 + R470, 都好幾年..只係間中打下機, 主要係開D VM做野...

想問下如果UPGRADE, 重點係想冇咁熱, 慳電D, 同埋耐用

AMD 而家得唔得架? 好多年前砌機個陣, AMD SUPPORT HT 又好似唔係咁夾
又熱到死, D老母板質素又冇INTEL個D 咁好....

我好怕D HARDWARE 唔 compatible software....

時代變了巴打 yo2打完啲評測 你仲夠膽問得唔得

我有塊2008定09年買嘅phenom ii同MB 用到前排隻牛壞咗 先轉咗intel

硬件呢家嘢睇手氣啫
你點睇?

睇筆直做人

sor 唔記得打筆直
以上要求有無可能做到

做到

至於你張GTS250

我理解:
intel i5 7500 - $1505
MSI H110I PRO ITX - $735 (係你d list到copy返來,見到有張ASUS H110I-PLUS ITX/ASRock H110M-ITX都係6xx$左右,係咪可做alternative?)
SSD: Transcend SSD220S 240GB - $600
RAM:Crucial DDR4 1x16GB 2133MHz CL15 - $778(見到GEIL EVO FORZA DDR4 16GB 2400MHz $750應唔應該用?)
計埋都要3618喎
有無完整list
你點睇?

睇筆直做人

sor 唔記得打筆直
以上要求有無可能做到

做到

至於你張GTS250

我理解:
MSI H110I PRO ITX - $735 (係你d list到copy返來,見到有張ASUS H110I-PLUS ITX/ASRock H110M-ITX都係6xx$左右,係咪可做alternative?)
SSD: Transcend SSD220S 240GB - $600
RAM:Crucial DDR4 1x16GB 2133MHz CL15 - $778(見到GEIL EVO FORZA DDR4 16GB 2400MHz $750應唔應該用?)
計埋都要3618喎
有無完整list

自膠睇錯左做兩個可以升sosad
SSD升上256都係多200$,但睇效用係咪應該升RAM?
你點睇?

睇筆直做人

sor 唔記得打筆直
以上要求有無可能做到

做到

至於你張GTS250

我理解:
計埋都要3618喎
有無完整list

自膠睇錯左做兩個可以升sosad
SSD升上256都係多200$,但睇效能係咪應該升RAM?
你點睇?

睇筆直做人

sor 唔記得打筆直
以上要求有無可能做到

做到

至於你張GTS250

我理解:
計埋都要3618喎
有無完整list

你唔係pentium咩
你點睇?

睇筆直做人

sor 唔記得打筆直
以上要求有無可能做到

做到

至於你張GTS250

我理解:
計埋都要3618喎
有無完整list

你唔係pentium咩

筆直做到既過prefer i5
你點睇?

睇筆直做人

sor 唔記得打筆直
以上要求有無可能做到

做到

至於你張GTS250

我理解:
計埋都要3618喎
有無完整list

你唔係pentium咩

屌原來未計case 都係我悠二巴出
無知一問
Ryzen 係咪用唔到落細機箱?
見細機箱既list 全部都係i5 i7
YuJi
我呢部機仲有無CPU可以換呀......因為D Ram買咗一年都未夠
Intel i5-4440
Gigabyte G1 Sniper B5
Klevv DDR3-1866 8GB*4
Adata SP920 256GB SSD
HDD*4
Inno3D ichill GTX780
Antec HCG750M
YuJi
我呢部機仲有無CPU可以換呀......因為D Ram買咗一年都未夠
Intel i5-4440
Gigabyte G1 Sniper B5
Klevv DDR3-1866 8GB*4
Adata SP920 256GB SSD
HDD*4
Inno3D ichill GTX780
Antec HCG750M

你...可以考慮收一粒二手i7 4790
無知一問
Ryzen 係咪用唔到落細機箱?
見細機箱既list 全部都係i5 i7

因為香港暫時未出到am4 itx板

我都冇辦法出到list
同意悠二巴睇法
老實講RYZEN一出
I5 7XXX / I7 7XXX 基本上皮已收
因為性價比真係高,我自己都入左R7 1700 + X370 GAMING K4 作小超之用
我個人覺得
而用I3 基本上都係入門用家
而INTEL 粒 G4560 就打番自己粒I3
如果文書我都係建議 G4560 + $399 平板 已經夠用
因為新RYZEN 最平都要$12XX,仲要冇平板可以用
而且奄左個CACHE
如果FOR GAMING 本身CPU 用I5 > R5 1600
I7 >R7 1700 其實抵用好多
同埋係打機方面其實 R5 1600其實都夠做

如果係E5 V3 比人發現個BUG之前
高階朋友我會建議 TAOBAO E5 2683V3 + 港行X99老母板
但由於大陸佬已經炒上左,所以已經冇咩抵玩之選

小雞兄好 幾時喺呢邊又出返個性價比砌機大全
AM4有咩正板又有RGB玩下
hello 悠二
我whatsapp 搵過你 但無應我
其實我喺度問過其他巴打
因為shakestone C10 雖然箱細
但唔好放 屋企有限 想要條薄身機箱list
我睇過RVZ 02 我屋企會好放D
唔知仲有冇其他細箱好介紹?
同埋可唔可以條list 比意見?
budget $5500~6500

會用電腦output 出電視 + 電腦mon
所以想睇到4K
少打機 如果出大game 都可能會玩 (當我唔打都得)
睇戲 睇AV多 同時BT多
剪片 調色

麻煩哂

Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-7500 Kaby Lake (3.4GHz,6M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝
數量: 價錢: HK$ 1468

Kingston DDR4 2400MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR24N17S8/8
數量: 價錢: HK$ 435

Kingston SSDNow UV400 Series 120GB 2.5" SATA 3 6Gb/s SSD 固態硬碟 (SUV400S37/120G) 7mm
數量: 價錢: HK$ 395

WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD
數量: 價錢: HK$ 316

Zotac 索泰 GeForce GTX1050TI Mini 4GB GDDR5 顯示卡 (ZT-P10510A-10L)
數量: 價錢: HK$ 1080

SilverStone 烏鴉系列小烏鴉 RVZ02
數量: 價錢: HK$ ???

SilverStone SFX 系列 ST45SF 450W Micro ATX (SFX) 80Plus Bronze 火牛
數量: 價錢: HK$ 399

MSI 微星 B250I GAMING PRO AC B250,DDR4,LGA 1151,WiFi ac,USB3.0,SATA3 6Gb/s,Mini-ITX M/B
數量: 價錢: HK$ 950 Submit
總數量: 8
你點睇?

睇筆直做人

sor 唔記得打筆直
以上要求有無可能做到

做到

至於你張GTS250

我理解:
計埋都要3618喎
有無完整list

你唔係pentium咩

屌原來未計case 都係我悠二巴出

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞