悠二之AMD Intel CPU推薦

864 回覆
126 Like 14 Dislike
順便問下 r5 1500x同i5 7500又邊張好啲

r5 1600

淨係呢兩張比呢

r5 1600

買1500x又要買散熱
到底有咩優勢

r5 1600

淨係呢兩張比呢

r5 1600

買1500x又要買散熱
到底有咩優勢

我都唔明差果幾百點解唔上1600
佢係都要呢兩粒

r5 1600

淨係呢兩張比呢

r5 1600

買1500x又要買散熱
到底有咩優勢

我都唔明差果幾百點解唔上1600
佢係都要呢兩粒

珍x價 1500x 1455$
1600 1660$

1500x無風扇 買完仲貴過1600
1500X係有風扇送的

Ryzen 5只有1600X係冇風扇
不過..都唔會去買1500X架啦

一定係1600
不過..都唔會去買1500X架啦

一定係1600

sorry 誤導左人
不過我遲下買1700
J佢把led風扇
反正唔追高效大作
顯示卡平小小算
話說1700 個stock fan有無市
砌完機先記得無用過,其實會唔會有人收

呢次個cooler其實唔差 不過應該冇人散收

個陣時見有錢凸換左212 turbo其實都算唔錯

巴打想放幾錢
月頭自己都砌左部機

月頭自己都砌左部機

點解買1050ti
唔係570/470抵玩d?

因為砌細箱
1050ti比較無咁熱,同低功耗d

我少打pc

巴打想放幾錢

唔知幾錢
6000蚊 想砌部 itx 有咩推薦?
各位巴絲打,小弟就快去澳洲讀書,所以會upgrade依家幾部機for之後讀書用,唔知各位比唔比到少少意見,幫到小弟呢?

主要有4部腦

現時電腦1: (主力電腦,用作打code/剪片/睇電影/打大作)(未來幾年唔Upgrade)
I5 4460 -->r1600
b85m-g -->b350
8GB DDR3 --> Gskill 3000 DDR4 8GB x2=16GB
Adata sp920 256+ DGM 480 -->加多個3TB
Matx機箱 --> gx330
-->加張580
Coolermaster GXII 450W(應該唔轉掛)
買dual mon: U2717d+ XG2401

咁Upgrade完會剩i5 4460, b85m-g, ddr3 8GB,所以會比香港部腦用(上網/睇電影/文書)
電腦2:
Fx4100 --> i5 4460
M5a97 --> b85m-g
4GB DDR3 --> +8Gb ddr3= 12GB ddr3
Gtx 560(壞壞哋) --> 無
Hdd x4 = 5TB
SSD 128GB
Gx550

由於FX4100廢到痴線,所以會上網同塊板一齊放

然後有部用嚟去到果邊當後備機嘅 電腦3(主要用嚟後備/backup/動物機)

i5 2300
asrock H67m
2gbx2 ddr3
500 Gb hdd--> 加個3TB HDD
acbel 500w
無display卡
加個dvd rw

親友用,電腦4: (做project/文書/中畫質打機)
i5 4460
8Gb
gts450 --> (筆值1300)清貨版 rx480 ,無貨就570/ 1050ti?

各位有無更好提議?
感謝萬分
各位巴絲打,小弟就快去澳洲讀書,所以會upgrade依家幾部機for之後讀書用,唔知各位比唔比到少少意見,幫到小弟呢?

主要有4部腦

現時電腦1: (主力電腦,用作打code/剪片/睇電影/打大作)(未來幾年唔Upgrade)
8GB DDR3 --> Gskill 3000 DDR4 8GB x2=16GB
Adata sp920 256+ DGM 480 -->加多個3TB
-->加張580

咁Upgrade完會剩i5 4460, b85m-g, ddr3 8GB,所以會比香港部腦用(上網/睇電影/文書)
電腦2:
Fx4100 --> i5 4460
M5a97 --> b85m-g
4GB DDR3 --> +8Gb ddr3= 12GB ddr3
Gtx 560(壞壞哋) --> 無
Hdd x4 = 5TB
SSD 128GB
Gx550

由於FX4100廢到痴線,所以會上網同塊板一齊放

然後有部用嚟去到果邊當後備機嘅 電腦3(主要用嚟後備/backup/動物機)

i5 2300
asrock H67m
2gbx2 ddr3
500 Gb hdd--> 加個3TB HDD
acbel 500w
無display卡
加個dvd rw

親友用,電腦4: (做project/文書/中畫質打機)
i5 4460
8Gb
gts450 --> (筆值1300)清貨版 rx480 ,無貨就570/ 1050ti?

各位有無更好提議?
感謝萬分

1600+580, 450w好似唔夠?
lm

主要有4部腦

-->加張580 8gb

上網計過話403w好似話夠
用緊xeon e3 1230v3+r9 270x想換顯示卡
換唔換580/570好
唔該咁多位巴打

主要有4部腦

403w應該係未超頻

主要有4部腦

403w應該係未超頻

Antec neoeco2 550w啦

主要有4部腦

403w應該係未超頻

Antec neoeco2 550w啦

好,多謝你哋嘅意見
6000蚊 想砌部 itx 有咩推薦?

我都想搵部差唔多 pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞