悠二之AMD Intel CPU推薦

864 回覆
126 Like 14 Dislike
想問呢 唔識玩電腦
用intel 粒 g4560 係咪已經夠玩?
平日都係上下網 打下機咁..

打咩game先
lol係game,bf1又係game
同埋講低肯加多幾多budget
想問呢 唔識玩電腦
用intel 粒 g4560 係咪已經夠玩?
平日都係上下網 打下機咁..

打咩game先
lol係game,bf1又係game
同埋講低肯加多幾多budget

最多都係lol
出AMD而有budget剩嘅話, 記得配高頻RAM, 都係貴幾舊水(2條8G計)

3000mhz行得2400

之前悠二話A320都行到3000mhz喎

唔得㗎咩

太多變數了

買賊船3200用得2133
出AMD而有budget剩嘅話, 記得配高頻RAM, 都係貴幾舊水(2條8G計)

唔得㗎咩

太多變數了

我條賊船連2666@1.2v 都boot唔到機

痴撚線㗎,明明qvl有我用緊嗰款賤船型號
都唔畀我行2666
建議u2不如刪走intel i5 list,出面又有條水魚聽左sales落搭

已刪除

唔得㗎咩

太多變數了

都唔畀我行2666

sorry.我又唔記得左.power off兄用邊組ram

你用邊組話?

唔得㗎咩

太多變數了

都唔畀我行2666

sorry.我又唔記得左.power off兄用邊組ram

你用邊組話?

似bios累事,記得0504同0515版仲上到
都係信你好過信個濕鳩QVL

RAM:
Corsair 16384 MB (DDR4-2137) - XMP 2.0 - P/N: CMK32GX4M2A2666C16 (32G KIT: 16GX2)
等你開張就換機

RAM:
Corsair 16384 MB (DDR4-2137) - XMP 2.0 - P/N: CMK32GX4M2A2666C16 (32G KIT: 16GX2)

你試下手動set

因為ryzen 對雙面ram既支援性暫時低少少

唔好開xmp

手動調整頻率 2666 CL 15-15-15-36 .唔得就試下 16-18-18-35

電壓1.2V

RAM:

你試下手動set

因為ryzen 對雙面ram既支援性暫時低少少

唔好開xmp

手動調整頻率 2666 CL 15-15-15-36 .唔得就試下 16-18-18-35

電壓1.2V

已經係手動set,最尾一定要將C拉到18-18-19-40同加少少壓至上到2666,但係去到咁不如上2933好過,明玩命,遲下如果又死ram就慘
已經係手動set,最尾一定要將C拉到18-18-19-40同加少少壓至上到2666,但係去到咁不如上2933好過,明玩命,遲下如果又死ram就慘

其實.真係可以試下超上去2933

lpx本來就有能耐可以超頻

而且佢原生2666.超上2933亦唔過份

你慢慢試下囉

你慢慢試下囉

已經上咗2933
煲緊個memtest64七粒鐘
暫時冇error同藍畫面

lpx搭sk hynix ic就難講,2933個人認為已經係極限,仲要拉到CL咁高至過到骨,3200無望了

你慢慢試下囉

已經上咗2933

lpx搭sk hynix ic就難講,2933個人認為已經係極限,仲要拉到CL咁高至過到骨,3200無望了

其實memtest 86..好老實講.如果test十幾分鐘都冇既話.就多數都冇架啦

何況你7粒鐘都冇既話.唔多使理

hynix雖然冇samsung咁好.不過唔係話差.2933對佢黎講.問題不大

你慢慢試下囉

已經上咗2933

其實memtest 86..好老實講.如果test十幾分鐘都冇既話.就多數都冇架啦

何況你7粒鐘都冇既話.唔多使理

hynix雖然冇samsung咁好.不過唔係話差.2933對佢黎講.問題不大

啱啱reboot部腦又過唔到bios了
依家降緊bios ver睇下有冇用
求一條7700K+1080 List 筆直10~12k
唔洗ssd windows
想用Corsair水冷 想問下邊隻好 同搭咩case

你用途係?

你用途係?

純打機
g.skill trident z 3000 ram 用得 2133
利申,c6h bios1002,r7 1700
純打機

Intel® Core™ Kabylake i7-7700K
Gigabyte GA-Z270X-UD3
Gigabyte GTX 1080 G1 Gaming 8GB GDDR5X
Corsair VENGEANCE® LED 16GB (2 x 8GB) DDR4 3000MHz C15
Corsair RM650x 650W PSU
Toshiba DT01ACA300 3TB
Sharkoon BW9000-W
Corsair H115i
g.skill trident z 3000 ram 用得 2133
利申,c6h bios1002,r7 1700

係咪衰係bios 到?
純打機

Intel® Core™ Kabylake i7-7700K
Gigabyte GA-Z270X-UD3
Gigabyte GTX 1080 G1 Gaming 8GB GDDR5X
Corsair VENGEANCE® LED 16GB (2 x 8GB) DDR4 3000MHz C15
Corsair RM650x 650W PSU
Toshiba DT01ACA300 3TB
Sharkoon BW9000-W
Corsair H115i

你慢慢試下囉

已經上咗2933

你係用呢條corsair 16g*2??
http://www.corsair.com/en-us/vengeance-lpx-32gb-2x16gb-ddr4-dram-2666mhz-c16-memory-kit-black-cmk32gx4m2a2666c16
呢條係原生2133 (原生係睇spd), 2666係官方標稱條ram可以超到2666
16g單條係好撚難超, 行到2666算唔錯, 想再超上去真係講運睇chip

AMD官方教點超RAM
https://www.youtube.com/watch?v=vZgpHTaQ10k&feature=youtu.be
hynix等多陣就有新bios, 到時應該會好超左//輕易行返標稱值
lpx溝太多ram chip, ryzen買lpx=抽獎

你慢慢試下囉

已經上咗2933

http://www.corsair.com/en-us/vengeance-lpx-32gb-2x16gb-ddr4-dram-2666mhz-c16-memory-kit-black-cmk32gx4m2a2666c16
呢條係原生2133 (原生係睇spd), 2666係官方標稱條ram可以超到2666
16g單條係好撚難超, 行到2666算唔錯, 想再超上去真係講運睇chip

AMD官方教點超RAM
https://www.youtube.com/watch?v=vZgpHTaQ10k&feature=youtu.be&feature=youtu.be
hynix等多陣就有新bios, 到時應該會好超左//輕易行返標稱值

搭單問下,想問下超RAM就咁推高條RAM個Mhz好定拉高少少bclk再推高個Mhz好(假設兩者最後Mhz數相同)

你慢慢試下囉

已經上咗2933

AMD官方教點超RAM
https://www.youtube.com/watch?v=vZgpHTaQ10k&feature=youtu.be&feature=youtu.be

搭單問下,想問下超RAM就咁推高條RAM個Mhz好定拉高少少bclk再推高個Mhz好(假設兩者最後Mhz數相同)

intel板, 超得高(3333以上), 推高blck對穩定性有幫助, 但都係睇bios, bios寫得好唔洗搞blck已經得
ryzen唔識...但係上片條片都教推高blck有幫助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞