悠二之AMD Intel CPU推薦

864 回覆
126 Like 14 Dislike
harddisk 1TB
係咪都係你舊網站推介個d最好?

WD blue 1tb囉.穩穩陣陣

請人嗎?

雞哥你自己都大把野玩啦

係都請我先啦
悠二熟唔熟路由器個範?
想聽你分析
經常需要寫program 用C++ Python R做data analysis/ 10^6 既for loop ,應該用Intel 還是amd? 換電腦時要注意邊d hardware 先可以順利carry 到個task?
唔該曬悠二大大!!
經常需要寫program 用C++ Python R做data analysis/ 10^6 既for loop ,應該用Intel 還是amd? 換電腦時要注意邊d hardware 先可以順利carry 到個task?

single thread i3 intel

single thread i3 intel

我仲諗住可以斬開行multi processing
想問點解識超頻會推薦ryzen 1700,唔識就1700x,1700x唔可以超?

利申:乜都唔識
想問點解識超頻會推薦ryzen 1700,唔識就1700x,1700x唔可以超?

1700同1700x 超完之後兩粒冇乜分別,但1700平幾舊
有冇機amd出埋新一代APU
快d出ssd既推薦啦

算鳩數啦apu

算鳩數啦apu

why?

算鳩數啦apu

why?

咁又唔係啊 APU用黎做直播好似INTEL咁 都幾好啊

算鳩數啦apu

why?

只係我個人多數會另外買display card
所以唔覺得佢特別有用

算鳩數啦apu

why?

所以唔覺得佢特別有用

Cpu 1k內完全可以砌低pentium
悠二熟唔熟路由器個範?
想聽你分析

我其實冇話邊樣最熟

我只係樣樣都有去接觸

但去冇樣樣都接觸到非常深入既地步

我每樣都有基本知識咁
快d出ssd既推薦啦

我盡快

呢排開始忙

你地懂的

1700同1700x 超完之後兩粒冇乜分別,但1700平幾舊

正解

算鳩數啦apu

why?

所以唔覺得佢特別有用

APU.我會覺得係適合用於兩樣野

1.
ITX細機箱.細到放唔落Display card既機箱.例如Chopin,ml05呢d機箱
同時想部電腦既圖像性能又會好d.咁我覺得呢d時候用APU係合理

2.
呢個其實我都純粹估計.如果APU.CPU同GPU部份既性能都唔差
其實可以考慮買粒黎做最低階既打機List / 文書機
其實等同上代既Intel G4500咁解.
G4500粒GPU其實係唔差的.可以打到lol高效.冇問題
咁事實粒野都係400幾500蚊.你又真係做唔到獨立CPU + 顯示卡

如果要話APU浪費左粒GPU.咁其實Intel都係一樣
假設.我一開始買粒i3返黎,都只係上下網.玩下d online game咁.咁其實夠用
但未來.我可能玩多少少.高求多少少既遊戲.咁粒gpu頂唔順既時候.我加多GTX 1050 / 1050 ti落去都得

不過都係個句.第二點純粹係我估計.因為RYZEN APU資料都係太少.我都唔知粒野會點.都咩知咩價錢.出左先算啦
快d出ssd既推薦啦

SM961 點睇
快d出ssd既推薦啦

SM961 點睇

唔差.不過香港少見d.

而且價錢同960 evo差唔多

正解

咁其實如果r5 1600超去3.6 即係同1600x一樣
咁其實係完全冇分別?
咁1600跟返1600x個default電壓setting就長期穩定行到3.6?
(咩都唔識,想學下野)
咁其實如果r5 1600超去3.6 即係同1600x一樣
咁其實係完全冇分別?
咁1600跟返1600x個default電壓setting就長期穩定行到3.6?
(咩都唔識,想學下野)

1600同1600x呢

我就建議無論係識唔識超頻.都係買1600

超到去3.6係等同1600x.而3.6對於1600黎講都係好輕鬆既事
悠二點睇張RX460

建議gtx 1050

性能同用電都更好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞