【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區06

5001 回覆
35 Like 4 Dislike
英國test數好似喺歐洲咁多大國入面係墊底
咁真係佢要死唔好阻佢
咁一個國家閒閒地幾千萬人,當一半偏向信政府,一半偏向唔信... 都死得人多..
比琴日跌咗
係,比西意法德都少,係僅僅高比率過火雞...
NOTE: UK Government: "Today’s figures for positive tests have been adjusted to include positive case results from swab testing for key workers and their households (pillar 2). These will be included in the daily figures from today, 10 April. If these results were excluded from the figures, as they have been previously, the daily increase in the number of people who tested positive would have been 5,195. Data on positive case results from swab testing for key workers and their households between 25 March and 8 April is available"

所以今日英國new case特別多
5195 cases 都好多
唉 班撚樣諗緊幾時resume
六月頭掛
有D巴打已經話疫情已經放緩緊

我想問下究竟係base on咩data而睇得出

拎西意黎講係算放緩? 我比你意大利即刻連續1星期0確診 唔通就沒事兒咩 只要唔係全球放緩既話, 其實無撚用, 一樣都會再度傳染

唔通no of new cases or rate of increase 少左=放緩?

本身條數已經係報細左, 因為有D又無test到, 而且你仲要睇下daily tested又有幾多個。所以本身已經restrict左確診條數

worldmeter條log curve 你睇到中間個slope平左 跟住又斜返

所以我到目前都未見到有放緩跡象

利申: 上星期90萬確診, 我就估今個星期150萬, 中左
2021年都未必有可能
lm
全球應該未放緩,但歐洲就有放緩跡象,而家西意增加人數/rate of increase降低緊,意大利檢測陽性率穩定下跌,德國奧地利瑞士嘅active case都下跌緊
疫情更新:

中國今日又殺死左幾多人??
又未至於,至少之後再低返啲嘅話,可以閉門踢
厄瓜多爾o依家都係十零廿度。。。涼過香港
好難再低返啲
最主要就係睇 重症人數 同 ICU人數 有無跌,英法好似死多左人 但佢ICU數都係一路跌,代表黎緊死既人會少左 假設重症會死既人比例一樣

個目標由始至終都係唔好 打爆個醫療系統直至搵到藥/疫苗為止。

當然無人會低能到覺得要每日都零或者唔再死人先叫緩和,只要佢新增重症人數 一路都低過 個病床數 咪唔洗醫護人員去揀邊d人有無得醫。
愛爾蘭都去到8000
其實叫尚算成功抗疫嘅 得捷克 斯洛伐克 拉脫維亞 立陶宛 韓國

香港 澳門 台灣 更係少數叫爆唔起嘅地方
其實打緊仗嗰啲國家係咪應該要停下,真正去面對病毒呢掛住打仗唔去理病毒,遲早所有人比病毒攬炒真心搞笑

十零廿度
https://youtu.be/pvQcw24MbwM

在台黑人都屌譚德塞條傻尻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞