【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區06

5001 回覆
35 Like 4 Dislike
玻狗

本地新增198起冠病病例,总病例突破2000起,出现三个新感染群。
unlinked ??

支那坡勁多unlinked(馬拉群組同外勞群組)
crazy
本地总计病例增至2108起。新增病例中,全部都是属本土感染,当中有98起与早前确诊的感染群有关,多数来自现有的客工宿舍感染群。71起目前与其他病例暂无关联,另有29起与早前确诊的病例相关,

71 unlinked
復活節佢地有長假,果時做trading要趕野就佢地放假
有冇ikea群組
好快會expotential 咁升
放成三個星期
香港人真係好鍾意去旅行
封咗關十世都會日日有十幾單輸入
唔好燈
基督天主東正都係耶教,對耶教國家黎講,復活節梗係重要
唔好燈
扣埋宿舍都71 好撚癲
學老燒咁燈
證明邊個先係國際城市
二世祖做野速度唔夠狠同唔夠快
佢年紀好似唔細,有冇接班人?
增長跌到1.5% 左右了
之前要 self isolate 既人俾差佬上門 check
封晒啲省際公路唔俾人出門
無啦啦出街罰一千
開 party 會俾人舉報[sosad
NSW省個 art minister 俾人影到去 holiday house 上門罰一千仲要辭職
仲撚惡過支那
好嚴
個案回落勿太早開心 何栢良提醒戴口罩非萬無一失

本港昨日多13人染疫,迎來3個多星期以來最低數字,但香港大學感染及傳染病中心總監何栢良今日提醒勿開心得太早,因確診個案雖有下降趨勢,但傳播鏈未斷,目前仍然「唔穩陣」。

何栢良早上在一電台節目中指出,及至昨天仍有酒吧群組的確診個案,顯示這群組爆發約1個月後,傳播鏈仍未截斷,加上社區檢測數量少,且有多宗不明來歷個案,認為社區防疫成果「唔穩陣」。

港人目前外出大都戴口罩防疫,不過何栢良強調,戴口罩有用但並非萬無一失,因有研究顯示飛沫時速可達100公里,若隱形患者在近距離大聲說話、咳嗽、打噴嚏等,病毒便有機會射穿口罩,因此市民除戴口罩外,還應保持社交距離。

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1744410/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%80%8B%E6%A1%88%E5%9B%9E%E8%90%BD%E5%8B%BF%E5%A4%AA%E6%97%A9%E9%96%8B%E5%BF%83-%E4%BD%95%E6%A0%A2%E8%89%AF%E6%8F%90%E9%86%92%E6%88%B4%E5%8F%A3%E7%BD%A9%E9%9D%9E%E8%90%AC%E7%84%A1%E4%B8%80%E5%A4%B1
我反而見多咗人戴手套 眼罩
李光耀就諗橋同決策都可以自己一個好快手搞掂,二世祖一來自己無料要靠下面班精英幫佢諗諗完plan A plan B plan C之後又要交返比二世祖做最後決定,如果呢個時候二世祖舉棋不定唔知揀咩好又錯失時機
一早安排左下任總理啦
王瑞杰
因為二世祖個仔唔想理政治所以唔想o係支那坡從政
喺香港講social distance其實好離地
淨係搭巴士搭黨鐵都難啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞