【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區06

5001 回覆
35 Like 4 Dislike
如果公布數字係真,佢每100萬人驗74xx,同美國、西班牙差至多,其實都唔低,只係新確診呢幾日係咁升,應該係從歐洲帶入去果d近日開始爆發期..
好似蟔警警暴原理(只係武漢肺炎會傳埋俾蟔警咁解)

中國人真係好唔值錢
日常八點半走勢:

感染人數增加:
一、二、三、四、五、六、日
34k 42k 43k 52k 60k 66k 65k
57k 65k 74k 79k 77k 102k 82k
71k 74k 90k 83k 87k

死亡增加:
一、 二、 三、 四、 五、 六、 日
1.8k 1.8k 2.5k 2.4k 2.8k 3.5k 3.6k
3.1k 4.0k 4.5k 5.1k 4.8k 6.9k 5.4k
4.7k 5.7k 7.3k 6.3k 7.2k
整體還是上升,之後幾天西方都是復活節假期,會稍微下降,然後下星期數字應該會爆回來。。。
蛇巴你個表唔經唔覺做咗一個月喇
感謝巴打
你咩區,我樓下商場仲係99%人戴緊
因為濟後 你依家見爆得勁 其實係七日前既事
謝謝巴打的心機
要睇有無好轉 就睇陽性率 同 入院率

除非果個國家有大量用HCQ 係輕症度 例如 馬拉,大家重症率都差唔多,所以入院少左 其實代表受控

要記住 重症人數無得呃 死亡人數無得呃

死亡率係垃圾 因為分母(確診人數根本唔準)
隱形病患傳播先係問題
日本富士吉田市一人派一萬円
因為中國最不缺的就是人
謝謝幾位。
發個一個月對比圖。

高知 大分 都鄉下 ?!
From 10/3 2030 to 10/4 2030:
+1504756 confirmed (+1292%)
+92984 deaths (+2271%)
高知同大分鄉下喎
當然唔係成個area都係得田
但係compare to其他地方嘅交通同埋人口都算係鄉下啦

呢兩個地方同東京有比較強嘅linkage
新加坡+198 confirmed 1 death, Total: 2108 confirmed 7 death
日本城鄉差距係發達國家中數一數二細
就算鄉下基建都好齊全下
單日新增就破200
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞