【中国武漢肺炎-無了期】全球疫情討論區06

5001 回覆
35 Like 4 Dislike
其實香港都唔少係一個中就帶住成家中
沖繩 北海道 係衰多大陸遊客
高知和歌山神早就跑出咗
反而茨城係首都圈最後失守嘅縣

呢幅係2月中cap低嘅日本地圖
鳥取中埋了
應該剩翻呢堆國家未有感染個案:
Saint Helena
Marshall Islands
Nauru
Palau
American Samoa
Cook Islands
Niue
Tokelau
Tuvalu
Wallis and Futuna Islands
Comoros
Lesotho
Tajikistan
Turkmenistan
North Korea (笑)
Solomon Islands
Vanuatu
Kiribati
Micronesia (Fed. States of)
Samoa
Tonga
德國死亡率上到2.20%超越韓國既1.99%

始終過診過萬,扣左康復,active cases都成6萬以上,好難控制到死亡率唔升,最多唔升咁快
家屋隔離 = 成屋冚家剷
支那武漢肺炎根本唔係手足(只係武漢肺炎2月咁岩得個橋殺左件39歲藍屍,同呢排感染左幾個蟔警)
好多離地鬼佬鬼妹都讚港共同坡狗
復活節假期好多人郊遊

但有時我又諗,其實外國都要處理封城後市民既負面情緒,唔係個個都可以困自己係屋一個月無情緒問題
唔係話郊遊無問題,係唔可以假設個個都接受到一個月無社交
難怪動物之森呢個時期咁hit,會被認為係新型社交媒體
呢排復活節假期,全世界肯定又有行山撚同旅行撚周圍走,應該會有一波小陽春式爆發,你睇今日長州幾多人
難以想像只係個幾月前嘅事,今日大家已經慣曬,仲出曬去行山或者長州玩
仲旅行
勁多假日車週街泊
其實呢點我都認同
始終都差唔多3個月
唔係個個都頂得順完全唔出街
好多人日日都要返工
政策上無做soft lockdown 想樣樣嘢一齊正常
但又懶係叫做咗啲嘢 應付咗你哋
咁嘅情況下好難怪其他人話佢哋唔自律
蘋果今日直擊話大澳好多人下
日日over 10%增加,到佢爆了...
唔好彩醫返都肺花晒!行幾步氣喘,野又扑唔到,老婆勾佬,生不如死,人生玩完!
睇兩個月前湖北導演常凱單野就知,佢老豆中招被醫院趕走,返去屋企傳晒俾導演一家,最後陷家剷(除外國個仔),有活生生實證睇到,就知隻野幾咁恐怖!所以唔明歐美點解都仲咁戇鳩鳩!成日just like a Flu!
https://china.hket.com/article/2566028/%E5%B9%BE%E8%BF%91%E6%BB%85%E9%96%80%EF%BC%81%E6%B9%96%E5%8C%97%E5%B0%8E%E6%BC%94%E5%B8%B8%E5%87%B1%E4%B8%80%E5%AE%B6%E5%9B%9B%E5%8F%A3%E6%9F%93%E6%96%B0%E5%86%A0%E8%82%BA%E7%82%8E%E7%97%85%E6%AD%BB%C2%A0%20%E9%81%BA%E8%A8%80%E8%A8%B4%E9%86%AB%E9%99%A2%E7%84%A1%E5%BA%8A%E4%BD%8D%EF%BC%88%E6%9B%B4%E6%96%B0%E7%89%88%EF%BC%89
我公司幾個同事都約晒星期一行山!有個仲話帶埋老公同個五歲仔出黎...
陷家剷
葡萄牙+1516 Confirmed,Total:15472,+26 deaths,Total:435
明顯係對疫情消息麻木,鬆懈晒,頭先落街買野,短短十分鐘時間,已經見最少十幾人冇戴口罩,部份就算有戴都拉落下巴,露出鼻同咀,我心諗乜事?係咪以為病毒都會同人一齊放假?
其實佢係出奶力驗?
我見佢confirmed cases / total tested比例好低咁
佢陷家剷佢既事!但我係無辜,唔好惹到我!班人仲有部份於公司內係唔戴口罩,傾偈時又口沫橫飛,其實我都好撚驚!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞