[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(11)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
上星期四買,今日到
不過我隻Topping直接喺深圳寄過嚟
Ching 請問你買 DX3 Pro 個到有冇 DX7 Pro 買????
啱啱check過,暫時冇貨
屋企用緊 FOSTEX HP-A4BL + HD700 駁電腦
近排換左HD800S 驚唔夠力
有冇咩經濟實惠的方案升級
可能用淘寶唔洗等
HD700 + HD800s
可以試下soekris dac1101,或者1421

FOSTEX HP-A4BL 應該平衡先夠力
仲有rme adi 2 dac
唔換dac,加部amp亦得
用BCL或者 THX AAA 789都可以
考眼光
https://youtu.be/emVm2VoTVPo
有A, B, C三對耳機
三個定價:約3000円、約1万円、約50万円
估下A, B, C係邊個定價

我估A 約50万円, B 約1万円, C 約3000円

testing setup: soekris dac1101 -> ifi iem mate -> hpt-700

今日6xx平安到步
drop去bns兩個禮拜,bns黎香港就個零禮拜,不過會依家咁嘅情況都算快了
bns計我4磅收咗$134
今日去試咗hd660s同800s
覺得660s啲樂器定位好清楚好正
再試埋800s 覺得個音場真係好大 啲樂器好細緻好但人聲乾咗少少
如果hd660s想音場大啲 啲聲再清啲細緻啲有咩選擇?
娛人節upload
我估B 50万円, A 1万円, C 約3000円, 因為分析力B>A>C
但係A 最balance, 我三條中最鍾意A

用咩amp試?
HD800s好反映部amp性格
用dac1101,sprout同adi-2 dac推HD800s個人聲都好唔同
HD800s比我用黎做試機聽診器多過聽歌
我見youtube comment都好多人揀B>A>C
我都覺得A最好聽
我覺得B個結像窄d所以好似空間大d,感覺唔自然,所以最後都係覺得A>B
黑磚4.4
如果屌我on9嘅話屌細力啲
咁我想像到點解
黑磚唔夾聲
以前我都試過黑磚夾ie800,出黎係有d怪
想問正常係drop買完嘢
係咪shipping間公司會再出email加tracking no.俾我
因為我買咗兩日仲未有email
drop ship咗會send個email俾你
個email有埋tracking no.
有冇邊隻音場大 樂器還原度高又夾黑磚嘅介紹下?
頂佢 estimated係星期一
今日仲未有
一般係產品個page底會寫預計幾時ship out
過咗都未ship就要追下
夾黑磚真係唔識
可能你用返sony最夾
或者試下夾下T1 2nd搵返黑磚個性格再諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞