[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(11)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
佢就係寫咗係星期一
平時買嘢佢ship咗 正常間Courier會分開send多次email
不過drop又冇先問下
Btw 唔該曬
T1成600ohm,推得到
唔記得佢600 ohm
黑磚除咗sony都諗唔到仲有咩夾到
sony隻mdr z7m2又覺得音場唔夠大 同音染比較多
我再試下先
請問 Ching 係邊間試依對野????
熊仔
謝啊~~~~
因為我都有用黑磚, 又一直想係屋企買對 Open...
搵日拎部 macbook + zen dac 上去試~~
唔記得巴打用乜iem?
qdc 8cs嗰時覺得佢音染少所以揀咗佢
不過有時聽聽下又會覺得淡 少咗啲感情
淡嘅話仲追hd800s
d5200, t60rp, cd900 st, mr. speaker AEON/ether CX, WP900...
唔數啦,仲有大把
有時聽得多相同style悶姐
淡同多音染 我一定揀淡
跟機

C 音色怪就唔洗講,A 明顯聲音飽滿唔小,泛音都豐富啲。B 果種所謂嘅細節多其實都係高頻多嘅假像黎,聽上去都覺得好粗。ee 做嘅video 都唔覺得佢會用BK 嘅dummy head 去做 所以細節/音質嘅樽頸位肯定喺個咪到, 所以對比細節意思不大。

我覺得要講A 貴定B 貴其實要對應返依家hifi市場對hi end 耳機嘅要求係咩。細節其實5000蚊嘅hd800 已經好好,但係高階機嘅細膩,同自然通透嘅音色真係hi end 機先有。 我覺得佢話嘅50萬yen 機應該係susvara, 再唔係就empryan

testong setup: adi2 dac +靜電套裝

一聽B個時覺得薄得黎齋,偏向高頻
c直情係b劣化版

不過照你咁講就似乎b貴過a

我估佢全部都係用iem
唔排除3000yen係 final最入門個d
就算im03都好聽過佢
係IEM 咩

咁我啲分析錯晒
唔覺有錯呀,你講個幾樣都係同iem共通

我聽b個結像大細覺得係iem,冇理由其他用headphone咁唔公平掛
金聲有埋zen dac HD660
Hd800就唔知
等聽報告
反正唔洗錢,順便試下部Klipsch heritage又得
6xx跟咗個好似首飾箱ge硬盒....靚到pk,相反58x就靜跟個紙盒
當初收到個58x仲以為buyandship啲人自己同我拆左個盒,換個冇咁重嘅紙盒比我
見到呢度有幾位都話比Thomann個CS耍過,咁我都分享下我個case
我部Adi-2早排收左皮,都驚驚地咁搵佢地,點知佢地又幾好禮貌,搞左一輪岩岩收到email叫我寄返去整,全程都幾順利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞