[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(11)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
除咗sennheiser仲有冇?
聽開電影ost ,rock 同有啲indie同classical
幾乎唔聽pop
我覺得音場同廳堂感係相附相承嘅野
聲場大先有廳堂感,而聲場大又唔一定有廳堂感
例如kk, 聲場比一般耳機大但係我成日覺得kk 啲野好平面

廳堂感呢樣野應該喺senn 記身上比較容易搵到
我google search "廳堂感" 發覺都係講緊hd600
但我自己感受耳機中有echo 真係高階機先有

之前試過 除咗嫌人聲稍為薄咗啲 其他都好滿意
可能係我得黑磚 唔夠力 有或者唔夾
遲啲再去試真啲
試咗800s同660s 搵日試埋600
我今日search 呢隻都有少少呆咗
個外型好突出
廳堂感英文係咩
euphonic?
009我冇錢 budget 9k內
遲下試多次800s
hd800 考唔考慮?
用緊咩amp?
賣咗三十年,個樣係vintage d
冇 諗住暫時黑磚high gain
應該唔考慮啦 800s都覺得偏薄
仲可以玩平頭
個感覺好得意
d野好細,但個空間好大
要厚就HD600
HD800s可以試下用dma 部luxman da160夾,應該厚d
當然除咗呢樣之外da160推HD800s一般,可以試下soekris d機或者rme adi-2 dac,再有機會就試lehmann amp

不過budget冇乜嘅情況之下唔建議入HD800s,會破產
除非你己經有套機,咁就易人坑

9k內用HD600/HD700 + soekris dac1101已經好好聽
當然dac1101係方便入門,要好d就再搵
BTW,推薦聽《Sennheiser HD 800 Experience》track 2《No Sanctuary Here》
ok唔該晒巴打
識買就可以唔垃圾
e.g. KPH30i
未試過,不過評價唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞