[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(11)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
你用iem out定headphone out?
喺到講sony壞話 RIP
明明以前笑人sony味精機 而家上咗神枱 唔話得
只用headphone out,iem自從入坑耳牛無追好耐,其實目前都夠聲同聽唔到底燥,自己做research見review講789係low noise加中性,只不過好耐之前玩iem上balance都聽到分別,目前fomo緊 不過見幾位師兄都話無需要都應該唔使
CD900ST唔錯,其他就唔啱我
巴打用咩iem?

巴打用咩headphone要去到-30dB?定係電腦冇校盡/bypass volume?

如果想要個balance output,咁買thx aaa 789係OK
但係"想要balance output"本身值唔值得買用部機就見仁見智
係屋企咁悶想搵d野搞下自已咁就買啦

我就唔覺得balance真係好大分別, single end 夠我聽
入面啲人好惡
64 Audio tia Fourte
聾人先用耳機

我已經聾咗
頭頂又平埋
+1 就算m1st我都覺得無以前嗰隻咁好 ex1000都仲可以接受
我喺入坑之後第三隻耳機就係xba-a3
用緊6XX 師兄係咪low gain -30 db已經非常大聲,去check吓耳好?
唔長時間聽大聲係ok
我自已用hd800s都係多數 -37 dB 到-32dB
當然亦視乎你電腦有冇by pass volume同首歌本身幾大聲
平時如果係background music就校細聲d
期望管理,2-3k budget headphone質素未必比得上 tia Fourte

我平時唔係聽開d 重bass headphone,所以諗唔到有咩重bass headphone
senn記個d headphone未必出到好深下潛,當然你可以試下,畢竟我個reference同你有唔同,而且headphone效果通常比iem較為「放大」

2-3k headphone: HD6xx, AH-D5200, m50x, dt990 pro, k701, k7xx等等
K5 Pro 推唔推得郁 SONY Z7
冇問題
搞笑

耳罩可以拆出黎裝上hd800
買ear pad 送headphone
不過我估個大細用係HD700啱d,HD800s個ear pad 大唔少
有啲好奇賣幾錢
同埋係咪連AMP賣
https://www.pcparty.com.tw/products/asus-rog-theta-electret-90yh02ge-b1ua00-5w008
大約$2500 HKD
佢係駐極單元,唔洗靜電amp

深之都有 In2uit N500,有興趣可以去試下
In2uit N500台灣而家賣3500 NTD,有興趣可以買黎試
咁多位師兄,細佬我最近入咗隻二手HD800,但未揀好AMP同DAC,想問下四千蚊範圍入面冇DAC加AMP推介?二手我都ok
soekris dac1101
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞