[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(11)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
美國amazon全新649美 不過要轉運
轉運都係多百幾港紙,加埋都抵過600歐
巴打們
10K Budget 1手or2手都ok
有冇邊仔dac 推介?
諗住駁Adam A7X (最好有bal out)
beyerdynamic t1

有諗過以下幾隻
marantz dac1
rme adi 2 dac
questlye cma 400i
teac nt 505

仲有d咩大家係推介架

唔該晒
我先
soekris dac1541(有 balance)/dac1421 (冇 balance不過唔超budget)
rme adi 2 dac

marantz dac1夾T1要試過先知得唔得

用緊dac1101出 EVE SC203
近排平平地買左對Fostex pm0.3 active喇叭駁電腦,有無d入門嘅dac amp推介,又有平衡插推耳機?
同埋如果active喇叭係咪應該揀純dac而唔應該揀有埋amp?
Fostex a4bl
active喇叭係咪應該揀純dac而唔應該揀有埋amp?

一般而言你部dac amp有line out/ pre out就ok
真係冇,用headphone out都用住先
唔該巴打
marantz 聽講音色暖厚d 配t1呢隻尖聲野可能有得諗
有冇巴打 有玩過cma400i
我見佢細細部 又好評 叫做我想要既野有齊
有dac 做前級其實夠晒既
話晒active 佢本身amp 都叫係廠set 好
就 hddac1唔尖聲呢樣我覺得合理
不過有機會覺得聲曚,我就係咁換走咗佢
所以就試過先知
另外有樣野係 雖然冇bal
但係marantz 個樣真係幾靚
盲狙咗 UD505 同 DT177X Go
對比兩年前既DAC-1 配 DT1770 Pro
終於甩咗個種“矇矓感”
羊皮Cushion完美解決咗夾頭呢個問題
想搵條 4.4 > mini xlr 平衡線 體驗平衡大法
巴打們有冇咩好推薦
恭喜hddac1畢業
其實hddac1 line out冇咁矇,用得下

DT 177X GO同AKG headphone一樣都係單邊入線,要用平衡就要改機
唔用平衡而換線,有機會因為經機內線而唔左右同聲
所以都係唔搞好過搞
BTW,hd dac1放唔放到?定係用係其他地方?
想借個post問下 電腦(usb3.0) 接amp經常lag下lag有咩方法解決因為係office用notebook所以得3.0 乜野software同格式都差唔多試過
mp3 又係咁16bit同24bit都係咁
(Sony電磁爐)
https://youtu.be/hACmRLXL4yM

巴打們check下自己個頭

Btw, 上埋ebay search, Lehmann BCL都要五千六, Linear Pro行貨都差唔多價 仲有部linear usb 2, 不過萬五, 等大家買完報告下
177x 係 4pins xlr 本身都支援平衡
massdrop有講話未來會出條平衡線
但唔個又要等幾耐
年幾前係肥花放咗lu

睇黎等下好d,夾返聲

HD6xx都出咗線,177x應該會有,只係真係唔知幾時

我都覺得自己頭頂凹咗
BCL目前睇淘寶最平, 4k幾RMB
audeze mobius 有無巴絲打用過,好嗎?
我都買左177x
drop已經有好多人問過平衡線 嗰度啲人推 https://hartaudiocables.com/

利申買咗 但有排等 個網寫要等3個禮拜
Ching 聽咩類型音樂 拎177X 聽band sound係咪好爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞