[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(11)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
巴打識好多野

headphone vs iem 差距比我想像中細啲
以為Sennheiser HD 6 個系列會等於接近萬元嘅iem

btw久唔久都見到有人嘈耳牛定入耳
其實定位好明顯唔同 desktop notebook各有market都冇衝突

我自己就學生哥 想用最抵玩嘅價錢玩到靚啲嘅音質
同埋香港咁細 車程又短 行上行落啲時間隨時短過坐定定啲時間
到有能力又有要求定再諗iem+dap
樓主上面講嘅我十萬分同意,用萬元dap 不如如買部chord qutest 好過
入耳式比唔到最高享受我,所以唔會投資好多落便攜
我出街套野3千內(手機tidal source) ,家用耳牛一萬到
Hifi就個前置都....
係咪k601 同 k701嗰bass有啲唔同
我覺得Bass嚟講HD660S 勁過k601好多好多
可能我木耳唔識聽

聽完巴打講 好期待啱啱買咗果隻HD6xx
195usd
K601 同hd660s 都冇聽過
跟據以前啲testing, Hd650 bass frequency response >>>> k701, 啫係hd650 bass 多啲

如果想追音質,可以先由音源入手
巴打係咪入左ifi zen dac?可以試吓loseless甚至hi res audio
正打算請教下巴打們

本身用緊apple music
呢排太得閒就試下moov會差幾遠 點知我用b&o E8聽都有啲距離

想問你地覺得moov嘅音質如何 有冇咩好推介

而家睇返我手上個d mx系列其實都幾dry
不過亮例
當年CX系列比人話太轟,可惜常時真窮學生冇機會聽

關於Stax,不如咁諗,佢係ear speaker,唔係headphone(雖然有巴打指出過係曲解)
所以應該觸立組一套system

目前最愛仲係L300 limited + KGSSHV,遲下上009/009s
靜電個人聲真係冇得頂
HD58x, HD600, HD700封塵中
平時用得最多反而係MX980
如果你聽英文歌多可以試吓Tidal
又或者去HDtracks, HiFiTrack嗰啲網站買歌

好多都係其他巴打經驗

Sennheiser HD 6 個系列會等於接近萬元嘅iem
yes and no,好多時iem價錢反映唔到質素
呢樣係headphone比較少

出街我都係用iem多
iem市場水份多,呢樣要小心
早排網友熱話:有人買對nx7,攞去mod 機內接線,再配條幾千蚊線比佢,最後吹到好勁。

對headphone/iem而言,headphone/iem>>線/source
永遠都係換機影響系統個效果最大
當你發覺買條線仲貴過換機,咁真係要好好諗下係唔係值

見到d線幾千幾萬一條,貴過買金,唔好見怪。
唔係有冇道理問題,係睇值唔值得
例如用緊對4萬CM,買條1萬線,可能都係值,假設系統中冇其他野可以升級
當然有一派人覺得玩線先係皇道,咁就另計

iem市場太泛濫,有唔少野都係比人mark up咗,但仍然有人鍾意
不過泛濫個好處係多選擇
所以真係要大量試,同量力而為
否則好易會加少少上xxx…

dap仲多水份…
你當手機市場睇差唔多…
新機同舊機聲差佢未必好大,反而係功能上差佢明顯d,但係就賣貴d
當然如果係隔幾代可能個聲就差得遠d
而家基本上係大陸, Sony, AK幾個勢力玩曬…

如果mobility唔重要,都係玩耳牛抵
比我有4萬,盲入SR009s好過做CM
2ch...
首先要有空間,機都唔係最難搞

我冇空間到用EVE SC203仲要擺位唔理想
不過都算好聽
做返d期望管理:
畢竟你用HD660s試,同6xx會有d分別,未必係好似你試咁滿意
不過慢慢聽,你聽力會同headphone一齊成長
始終headphone要煲一煲開聲,雖然唔係每對headphone煲完都有好大分別
對streaming no comment
感覺係方便,同可以發現多d唔同歌

利申:hardcore 聽file/rip 碟用家,唔用streaming
而家tidal 做到cd quality, 有部份track有96kHz
我諗緊買唔買bluesound node 做home stream,自己有2TB珍藏

BTW EVE Sc203 正野, 香港房用夠有突
Ching 用緊KGSSHV
靜電amp個價嚇走我
根據之前有production 巴打解釋,tidal/moov等等公司收到唱片公司source之後會再做encode甚而resample,所以唔同平台同一首歌可以有分別
更加唔好講MQA算唔算loss less呢個爭議
所以我都係繼續聽file算

最近搵 music server都有諗過bluesound,不過好似唔support usb dac所以放棄,要砌機
我library有唔少都係DSD,用唔到spdif
其實識玩係玩舊機起手,之前我乜都唔識所以買完353x再盲入KGSSHV
SRM-006t早排仲係4k左右,而家升咗d
SRM-T1其加係3k左右
加埋SR404,成set都係6/7k

再唔啱,SRS002 + CES-A1/ SR003 mk2 + D10 + CES-A1都係入門好選擇
KGSSHV 依家已經由萬元級頂級靜電amp 變左性價比之選依家部機普及左好多人都砌到,kg 啲野再唔係觸不可及嘅野
大陸全新kgsshv 5000 就有, kgss 3000

你隻007點唔夾法?mk1 定mk2?
之前諗Stax定係HD800s個時揀咗Stax, L500 + 353x夾埋仲平過HD800s MSRP(個時唔知市價平過Stax 套裝1k咗右)
而家兩樣都有,Stax仍然係唔會比下去
如果淨睇headphone本身價錢,Stax更抵玩
所以係而家下下過萬年代,靜電就好吸引
巴打終於出手
做乜仲未訓

Stax 是比二手玩爛的,出黎出去啲model 都無大改變,lambda 啲零件80年代就用緊,部T1 50 年無變過,平均10 年先換TOTL 嘅型號, 無大轉變就比唔到人誘因去買新唔買舊,最後就係啲舊model 係咁circulate . 咁邊夠隔年就新野嘅廠 鬥。

話時話
打手巴如果你想入009非s嘅話
要考慮下你入新版定舊版
最近我賣左隻3k+號嘅009 換左隻4k+後嘅009
聲都幾唔同,以前果隻啲音色柔化,黏稠啲
新009 聲爽朗好多,速度快左
原因係新版009用左009s 個耳罩,耳罩成型同彈性都同舊嘅唔同,舊啲嘅009通常耳罩用到榻晒,軟晒
我問過有舊009+新009bk 嘅frd 交換耳罩聽下,確認左呢個分別
所以你想入二手009嘅話諗下邊個版本先啱你
不過其實我兩個版本都唔太喜歡

自從wfh之後工時長咗,習慣比以前更夜瞓
照你咁講,009s而家會唔會好d?
還是009再早期d好?

不過我估今年senn記75週年可能又有新野block位我上009...
竟然係咁

隻sr007係多年前朋友道我玩靜電比我試聽的, 應該係DiY
都係口味問題,有s 無s 其實兩隻耳機同級嘅,祇係調音唔同,邊隻啱自己就買邊隻,祇係009s 貴唔小,所以如果你咁唔好彩中意009s 多過009好多咁都係要放低兩皮

真係要自己試同知道自己想要咩

就算senn 記出新野都等多1-2年降價啦
反而009停左產 撈低價尾水啦
多年前嘅話應該係mk1

味道機聽鄧麗君啲感情瀉晒出黎
75週年就唔降啦,l300 limited都升唔少

真係要揾日去試清楚
senn 記梗係唔會搞限量啦

谷銷量丫嘛

而l300 limited 祇係hold 係msrp 到無升無跌, 算係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞