[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(11)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
有冇人換過hd600/650/6xx earpad?邊到買?
想要原廠
同foobar對比完即刻課金 完全冇後悔

不過英國發貨。。。 運得到香港都6月了
我頭先都係略略搵下,可能你問香港代理會快d
or 搵下其他鋪
有冇得唔用卡
有無比較過hqplayer同jriver?
我都諗緊買邊隻,hqplayer最多人講,但好食cpu
未試過hqplayer,又要比錢了
即係tunebrowser好過jriver?
我都麻麻地升頻,不過hqplayer應該最受歡迎先問下
tunebowser好處係平,百幾蚊港幣就有
jriver 500-600
hqplayer要千9蚊
你可以玩下試用版睇下有咩分別先,唔洗錢

hqplayer我都係剛剛down黎試,個缺點係冇library UI
優點係多filter同upsampling 揀(不過我都係唔用filter同 resampling,所以用唔着)
係我個方便setup,聽唔出同tunebrowser有明顯分別
要搵時間再研究下
不過tunebrowser同foobar分別比較明顯

有巴打亦覺得tunebrowser同jriver有分別,鐘意tunebrowser多d

仲有jriver同hqplayer update version好似要再比錢,tunebrowser冇聲氣話要
jriver同hqplayer都試過,聲方面同foobar比係好D,但唔係差極遠
兩隻自己比都係取向分別,所以如果tunebrowser聲音係同一水平
又有remote播歌,library管理之類,百幾蚊俾得過啦

睇下人地review,再試下,無乜問題就俾錢先
Sorry, 記錯價錢,要$231.77 HKD
200幾都算平啦,問題係無乜review,9成都係日文
好在介面有英文
同埋有demo
不過真係冇乜人識
有無師兄有玩過iso regen同個lps電 值唔值果幾千蚊
唔該晒仲想問如果揀T1 2nd ,三千幾應該 all in 落隻 tube amp (上網見人講話T1啱用) ,定係搵隻dac+amp combo 好
HQPlayer嘅特色正正係佢嘅高精度升頻演算法,亦係佢賣咁貴嘅原因。唔升頻嘅話可以直接Skip咗HQPlayer(不過TuneBrowser, JRiver同Foobar都有Sox升頻)。

升頻(尤其升DSD)對於現代Delta-Sigma DAC嚟講利大於弊,因為DAC內部本身就會將PCM轉做PWM(Delta-sigma modulation
)。反正都係升,不如用其它方法做更精確嘅升頻。而HQPlayer就選擇咗利用CPU(甚至GPU)嘅強大效能做精確嘅升頻,再將訊號交畀DAC。

但啲算法癲起上嚟唔係人咁品,玩HQ絕對需要一個強勁嘅U。
所以roon咁貴

你令我諗起有人教將d歌offline 升頻做DSD 512,放落dx200播
hq關roon咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞