[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(11)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
音響由買樓開始
你贏
又認真講
鋰電方案算高性價比少伏
根本鋰電就係一舊電容
用遙控d差機就OK
算係headfi 比hifi嘅優勢
其實仲有鹼性電呢個option
有人做過唔同鹼性電對比
鋰電放電快低內阻
特別係lipo系
其他電好難比
期待固體鋰電
hd650話曬係以前flagship model
我果隻十年lu

我隻HD600都就8年
等吓有㗎啦 我宜家連耳機都冇
而家冇乜人返工又多件,delay係預咗
我buyandship都有兩樣野等緊
線電聽感比較開關牛 沉實穩重,我推薦一隻平靚正開關線牛有5-15v taobao 激光鼠電源,我本身有keces P8,但都係會推薦激光鼠電源
呢一年入左唔少電源訊源有關既器材,keces平衡格離牛 ps audio 再生電,ifi ipurifie ac, Telos Qnr mini ×2,GNR mini, marcoQ×2, keces p8, Weiss int204,新U鼠&電源, 夾埋啲線5皮幾 ,你估有幾多提升
0提升
仲有u16 兩隻10m master clock
夠換一部weiss 501
回想其實當年teac503加u16 ddc兩件全新加埋先6千幾7千,人聲正,瞬態好,已夠聽,只是當時唔知足出事
想試試SHP9500 有無邊間黃店推介
邊件最有用?
有得玩好過冇得玩

feel到最後會去蕪存菁,個系統會變簡單
印象中master pro好似見過
不過price.com係另一間
應該係唔同方面改善, 當時503解碼直入拖板長期聽毛燥感厭煩,格離牛可改善。 過一排後覺得係統人聲樂器好亂,入左隻u16 DDc,呢隻ddc千幾蚊 效果好好人聲樂器主次分明, 聲音少咗 數碼感粗糙感, 一齊嘢適合流行人聲,尤其是人聲。
後續發現日間夜晚聲音仍然有分別, 夜晚特別好, 最慘主要日頭用, 做咗一輪research估計 電相位差,電壓高低問題,入Qnr mini 係有幫助日夜差無咁大, 及後追再生電, 再生電效果令 整個聲音規整 穩定, 即係控制力好。 而其他訊源處理,u鼠,int204等令我明白信息量係咩回事,最後所有嘢加埋可以明白泛音係咩回事。

一路玩落去學到野都唔錯

不過呢五皮幾氹落去換source, dac提升應該仲大

我想入int204 請教下巴打呢部機點樣
https://www.youtube.com/watch?v=Nrz6ct_ZjT4
睇睇下youtube又見到呢條片重溫咗一次
啲發燒友就算其他人覺得佢癲癲地都享受同相信自己做緊嘅嘢真係好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞