[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(11)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
即係tunebrowser好過jriver?
我都麻麻地升頻,不過hqplayer應該最受歡迎先問下
tunebowser好處係平,百幾蚊港幣就有
jriver 500-600
hqplayer要千9蚊
你可以玩下試用版睇下有咩分別先,唔洗錢

hqplayer我都係剛剛down黎試,個缺點係冇library UI
優點係多filter同upsampling 揀(不過我都係唔用filter同 resampling,所以用唔着)
係我個方便setup,聽唔出同tunebrowser有明顯分別
要搵時間再研究下
不過tunebrowser同foobar分別比較明顯

有巴打亦覺得tunebrowser同jriver有分別,鐘意tunebrowser多d

仲有jriver同hqplayer update version好似要再比錢,tunebrowser冇聲氣話要
HQPlayer嘅特色正正係佢嘅高精度升頻演算法,亦係佢賣咁貴嘅原因。唔升頻嘅話可以直接Skip咗HQPlayer(不過TuneBrowser, JRiver同Foobar都有Sox升頻)。

升頻(尤其升DSD)對於現代Delta-Sigma DAC嚟講利大於弊,因為DAC內部本身就會將PCM轉做PWM(Delta-sigma modulation
)。反正都係升,不如用其它方法做更精確嘅升頻。而HQPlayer就選擇咗利用CPU(甚至GPU)嘅強大效能做精確嘅升頻,再將訊號交畀DAC。

但啲算法癲起上嚟唔係人咁品,玩HQ絕對需要一個強勁嘅U。
所以roon咁貴

你令我諗起有人教將d歌offline 升頻做DSD 512,放落dx200播

SACD就係咁做出嚟。

目前絕大部分(甚至所有)嘅DSD音樂都係PCM轉出嚟,因為編輯過程都係要用PCM。因此喺冇辦法做到純DSD嘅情況下,算法變咗關鍵。

下面係最理想嘅情況(然而做唔到),上面係目前實際嘅情況。
去試咗機先
dac+amp combo 3k未必夠力推
你可以試下THX AAA 789 加部平 dac用住先(e.g. schiit modi 3, ifi zen dac, drop.com SDAC等等),之後有錢再upgrade部dac
或者all in amp又得
roon 唔係貴在升頻好咩?
補充返,純DSD制作係存在,要用sonoma 做mastering
窮jj 用緊tidal hifi ja
窮jj聽檔ja
唔該晒 順便想問下amp 係咪可以直接駁電腦洗唔洗download 啲咩software 或者買啲咩線
視乎電腦同amp
如果你amp用RCA in 而電腦用3.5mm頭,咁就買條3.5轉RCA線

用dac的話多數會送條printer 線,output視乎你部dac用咩頭output,再夾返amp input
咁睇嚟開始有啲進步。
不過我都唔期望可以大規模普及。
認真setup試咗陣hqplayer,全dsd升頻,其他setting keep default。
同tunebrowser比中頻較暖,不過高頻有d假
我自己嘅Setting
poly-sinc-short-mp
ASDM7
44.1k ×256(如果DAC支援DSD512建議×512)
SDM Intergrator: CIC

如果電腦夠勁嘅話可以較poly-sinc-xtr + ASDM7EC

同埋最重要唔好忘記Output Mode要揀SDM,如果唔係等於乜都冇做。
thank you唔該晒巴打,搞清楚咗好多基本嘢
同埋想問下有冇邊幾間舖頭建議啱試機 平時去開果幾間舖好似主打earphone,冇乜見到人試headphone
其實你去DMA、熊仔、英京、金聲個d都有headphone,不過iem擺係當眼地方,所以未必會留意到

試T1可以去金聲,1990 pro可能DMA有,其他鋪就唔清楚
當然仲可以試埋其他選擇啦,抵買唔代表啱你口味
想問下鴨記有無邊檔有呢類rca switch賣?
排檔有,1out 3in個d
音響鋪就要問
唔熟鴨記d舖
有無介紹?
我除咗高明電子去得多d,其他唔記得名,不過都係地鋪
排檔就冇去開鋪頭
啲幾日走去試 仲有想請問知唔知 tube amp 同 solid state amp 其實對音質有咩分別
好難答
唔同膽有唔同聲,唔同transistor又有唔同聲
石機做到有膽味又得
一般可能講膽機有感情d?

不過用膽機要比多d空間散熱,膽運作時過百度
啱呀,冇得一概而論
平版都唔係隻隻都重bass
想問下巴打係咪我買左隻HD6XX同789amp 之後就可以開心電腦直出咁解? thx
應該夠開心一段時間
始終電腦build in 蟹仔唔太得
新手想問hd58X有咩相似level嘅amp同dap推介?thanks
用緊hpa4bl黎推
試過用zx300直推 意外地唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞