[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(11)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
無線耳罩式耳機,想用係PS4同電腦上面,有無推薦?
Budget?
話說你隻HD6xx到未

Drop出貨好慢
29號買 5號出貨 16號到bns
講開6xx 果時覺得58x個罩太7先買6xx 因為佢透loan 見到入面d零件 靚好多祝你件野快d到
我唸你件野都要月尾先到
$5000內😊
隻Sennheiser MOMENTUM 3 Wireless ,各位師兄點睇?
冇問題,zen dac 做dac, Thx aaa 789做amp
momemtum就不了
有momemtum on ear2, 聲一般
當然momemtum 3有冇進步就要聽過先知
係網上睇又講到唔錯,咁打手兄有無推薦
耳聽為實,始終每人喜好唔同
齋睇評論,drop.com penda都好
m50x bt應該都唔差
當然仲有hifiman個對,open back, 不過hifiman d做工考驗運氣
想問下大家我呢個情況嘅
會選擇試下其他牌子嘅耳機先
定upgrade dac 或者 amp 會抵玩啲
等hd6xx到手,用一排先
巴打應該好享受慢慢由平玩到貴 貴再玩番平
Thanks 巴打,不過我 check 過 TA-10 個 lineout 唔經 tube amp,直接係粒 dac (AK4490) 嘅 output (如果我冇理解錯)。如果 lineout 直駁 789 啲聲會唔會好淡? 另外 789 駁 single ended 會唔會好浪費?
新手想請問如果budget 大約8k 有咩推介? 因為用緊隻qc35 ii 所以想搵隻open back 喺屋企駁部pc 聽
新手所以未有amp dac 平時聽開英文歌,budget 超啲都可以
唔該晒巴打
我會話聽到4490本身個聲
淡我覺得ESS淡d
我覺得係多個選擇
可以試下
K7xx (K712), HD6xx (HD650), HD660s, HD700, T1 2nd, ATH-AD2000X
要加部amp
T1 2nd街價同水貨價都平MSRP幾多,8k budget玩到旗艦機應該最抵玩
不過600 ohm阻抗,難d揀amp
建議出去試下headphone先,有個方向然後再諗amp
唔該晒 巴打真係好熟
上amazon 見 T1 2nd 都係大約5,6K,好似幾抵玩
同埋想請教 T1 2nd 同 DT 1990 pro 分別喺邊?有冇話邊隻好啲
之前我係展試個時覺得高頻有小小分別,詳細唔記得(懶search舊post,有興趣可以搵下我上年會展AV show個記錄)

數據上T1 2nd 600 ohm, 1990 pro 250 ohm, 1990 pro會易推d,MSRP就T1 2nd貴d,話曬旗艦機
不過有個迷信係beyerdynamic愈大阻抗愈好聽
建議兩對都試下

仲有對amiron home記憶中幾好聽,不過wireless版唔好聽

當然唔建議淨係試beyerdynamic,應該要試埋其他牌子
唔該晒想問如果阻抗 600 ohm,我係咪都要買個推倒咁高 ohm 嘅amp 先發揮到個 headphone
係,呢個係基本要求,都未必發揮得最好
要達到基本要求又唔係真係非常難,THX AAA 789同BCL都得,只係要另外買DAC
新手,K361bt同hd450bt 大家會揀邊對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞