[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(11)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
你首歌係咩sample rate就係咩sample rate, PCM就PCM, DSD就DSD
如果無錯嘅就無問題
取決於你個source
經windows混音出就睇你output set左幾多
asio/wasapi就睇你首歌
原來係咁, 唔該晒
剛剛用了asio 插件試下轉DSD, 但有D歌會冇左聲,有D 就好似唔support咁出沙沙聲
啱啱買咗兩隻m20x
一隻自己用,我未用過頭戴式耳機
想問下洗唔洗煲機?
我估係播DSD個時用咗唔support的DoP制式,所以會沙沙聲

還原基本步,你而家set 成點?
有冇用SACD plugin?
睇以下setting:
DSP manager
Output device
ASIO
SACD

同埋你可以睇下呢個教學(雖然ASIO同SACD個part係舊版,不過概念一樣):
http://www.fsapi.com.tw/2017/01/20/foobar2000-dsd%E6%8F%92%E4%BB%B6%E4%B8%8B%E8%BC%89%E8%88%87%E5%AE%89%E8%A3%9D/
首先,煲機有冇效果因機而異,所以唔好迷信煲機
實際上,因為多數情況新機到手係唔會知煲機有冇效果,所以我習慣新機到手都會煲下(除非可即刻用冇時間煲)

煲機都係不停播歌,通常音量細過正常你聽個音量
所以你有需要試下邊個音量啱你聽
我唔會煲過夜,比d時間d零件cool down
通常煲20個鐘就「開咗聲」,比開箱試機個時有d分別
通常我煲100/200個鐘就收手,視乎進度
煲機個時我唔會聽,通常都係每日收檔個時先聽下,睇下變成點

另一個方法就係自然聽,唔刻意煲機。
你係咪需要混音mixer interface?
想請教下
我都係用su8, usb, wasapi, tunebrowser
播DSD都係decode唔到
TL09: Device and PCM converter are not supporting DSD.
要轉PCM先得
解釋了原來冇set support DoP
Fiio K5 Pro?

USB -> PC
Optical -> PS4
Analog In -> Switch
個mon有冇audio out?
我自己就mon line in入pc就算
純dac應該唔會有Analog In
ps4同switch用同一個mon就可以一個line in入電腦
Fiio K5 Pro有line out
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞