[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(11)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
DT990 都冇貨
耳機嘅話應該都係hd6xx同k7xx簡
DT990 都冇貨
耳機嘅話應該都係hd6xx同k7xx簡
Topping DX3之外仲有O2 + sdac
鋪頭唔主動借機都可以問鋪頭借
唔洗怕
O2+ SDAC 好似冇貨好耐

可能大陸廠未復到工
https://drop.com/buy/massdrop-x-koss-esp-95x-electrostatic-system
唔怕盲入的話其實呢個仲好
不過未必啱新手
https://drop.com/buy/massdrop-o2-amplifier
不過O2有貨,可能賣完就到O2+ SDAC
依家諗住去試下template果啲耳牛先
Dac+amp就盲追隻fiio
Btw fiio k5 pro 有冇邊到平過千三
price.com 上面好似全部都賣1298
屌 呢隻好型 擺係房真係濕曬

唔該曬咁多位巴打
最後入手咗ifi Zen dac 同埋厚臉皮咁試咗兩三個鐘耳牛
不過得akg k601 同 senn hd660s試
可能我preference問題
比較鐘意senn記個base同人聲出啲
Akg感覺上好清 不過啲聲好似好遠 尤其人聲唔夠出
唔知有冇講錯
AKG音場大,我都覺得有d遠
睇黎HD6xx/HD600會啱你
HD600仲在產,人聲好特別
headphone到手後有興趣可以帶去試下soekris dac1101

利申冇試過HD650
應該hd6xx先 起碼平幾舊
最衰drop冇曬beyerdynamic 又少過選擇
打手巴唔好水我入火坑
啱啱買完一樣 都未買第二樣已經水鳩我買第三樣
三個牌子唔同聽法
我自己有K701(mundorf 金銀) 同HD650(alo 銀),自己焊
兩隻都好好玩,keep 到而家十年有多
Beyer 啲封閉式我最鍾意,所以攞黎出街聽一流。我覺得Beyer 個聲底最自然
如果鍾意Rock 可以搵吓Grado

K701我用黎聽清新啲嘅音樂,例如純鋼琴、純小提琴、chamber music 、多弦樂嘅歌
HD650用黎聽大陣仗啲嘅歌。由於我鍾意清小小嘅女聲,所以換左線減一減啲bass

如果你唔會聽啲古典音樂solo piece, HD650個聲底應該啱你

HD650同K701換AMP 會有好大進步空間
初接觸音響嘅話建議揀石機,因為膽機有少少麻煩

將來想升級Dac/amp 我推介Schiit Audio, 性價比好高, 平到貴都有。如果你有音響CD機,唔洗amp 都得

我開始玩音響時行左好多冤枉路,信人多過信自己對耳,哂左唔少錢
你搞到我諗起以前買咗個kef m500
個陣聽個frd講又見佢靚靚仔仔咁就盲入咗
cool住個頭又唔舒服 聲又麻麻 性價比有D低

上網聽人講話senn記岩聽古典 人聲麻麻
我反而覺得佢人聲夠出
同埋可能我岩岩入坑 鐘意D bass勁 夠造作

試聽原來好重要 冇諗過senn同akg聲底會咁大分別

我覺得senn記本身唔多bass,反而之前試過K702 + schiit唔知邊部個bass勁到我即時除低
HD600更加係我覺得唔夠bass量,所以轉HD700
而家用HD800s都比想象中少bass
HD600個暖厚而家仲係好鐘意
推薦試下senn記夾soekris

鍾意清小小嘅女聲同高頻向的話,巴打有冇用靜電?
返唔到轉頭

我最初入坑冇錢,盲入senn記不過好彩中咗
而家購買力大咗,可以試多d唔同野,但係senn記仍然喜愛
雖然no.1係靜電
kef m500
呢對聽感好怪,好似想做到speaker咁有個高度不過錯誤將d中音同高頻放上面,bass一律出現係下面,放係headphone做得好怪

的確唔少人講senn記人聲麻麻,可能佢地鐘意鐵三角個種女毒或者其他風格
senn記賣點係厚,所以揀得中歌係會好好聽,例女蔡琴

bass勁你可以試下sony,而家好似冇open back
or 平版例如audeze
平版比較難推,唔係新手向

試機真係好重要,有時甚至要買黎試
不要再說了 佢個價位夠係drop買隻中階耳牛
D網評真係信唔過 隻隻耳機都講到天上有地下無咁

無聊想問下 3k耳牛+1k枱機
其實性價比同入耳式+dap差幾多
或者咁講 要做到同一個level要幾錢
個人經驗:$headphone = 1.5 $iem
未必準,不過純講聲headphone抵過iem係肯定
另一方面係headphone換代好慢,好headphone可以賣30年都仲賣緊
例如koss porta pro

dap你當同手機一樣換代快,密到AK, Fiio每年出新野咁,唔會追得切,仲愈來愈貴,對枱式用家無性價比可言
個人偏見:2萬買部AK,分分中都比唔上RME adi-2 + 電池盒
只要你唔介意mobility,其實世界真係好大

iem黎講有唔少物理限制而headphone冇

而家開始出現d "transportable"的產品,嘗試將portable同枱機拉近,有d係唔錯
出名有Sony 6萬,qa390等等

去到最後,冇野係完美,要mobility就要放棄唔少野
所以話headphone 好過iem + dap所以iem + dap存在價值低,呢個想法係錯
K702 啱啱出個時係起調音上調bass 重啲
HD600 同HD650個硬件一樣,但係調音調少啲bass
HD800 係清聲底,我自己覺得一般般
根據啲testing, 舊板HD800個單元對高頻個反應其實冇Hd650咁好

Sennheiser 一開始其實係行dry 同好高分析力路線,好似HD414、HD25咁

我入坑係Stax, 朋友比對SR007我試,成個下巴跌落地
但係當我develop 自己套system時,靜電同我個amp 唔相容,同埋冇咩性格,所以冇晒幾皮野落靜電度

我最愛係HD650同K701, 所以keep 到而家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞