[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(11)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
想問上面幾位巴打買schiit係邊到買

price.hk好似搵唔到 直接官網買既話 火牛插頭係唔係唔fit香港制式?
轉返uk咪得
schiit要官網買
今次真平衡
Very interesting
邊到有短rca cable 賣
鴨記, 旺角
不過你要知你想要幾長先
通常最短半米
一係自己做
15cm 夠用 駁schiit stack

咁就要自己造
本身隻入耳式耳機虧咗
想換隻耳牛俾pc用
Budget around 1k左右
聽歌煲劇打機都會
巴打有冇咩推介
post頭個d有冇你用開牌子?
冇⋯本身隻入耳式耳機係marshall
平時手機聽歌就用sony隻無線wf100xm3
感覺上你可以試下CD900ST/MDR-7506
亦可以試下其他牌子open back
當然其他牌子夾唔夾你就要試過先知
唔該晒
但想問下香港有邊到有得試
CD900ST就得買黎試
MDR-7506可以睇下price.com
AKG可能通利?
beyerdynamic就金聲,熊仔唔知有冇
senn記如果DMA仲有HD600都可以試下,或者去試HD650
其他就睇邊隻

同埋呢個post嘅最低價可能係水貨,所以可能係香港試啱beyerdynamic就上網買最平
隻hd6xx 8號先出貨寄一個星期 集運兩個星期真係月尾先有

我對W5000 用USPS,4月30到而家仲係USPS個倉未去機場
本身想喺drop買koss kph30i 但佢話預計美國本土都要月尾先送到 運到黎香港咪成6月 最尾不了
小弟係上次買咗ADI配1540果個
有啲嘢想請教下各位巴打

我一直都係將ADI駁電腦 用foobar+ASIO嚟聽歌
但係一直都覺得硬係好似冇我去試聽果陣禁好聽
試聽果陣係用手機
Samsung Note 9 > Type C轉Type A轉插 > ADI
頭先試番呢個組合即刻覺得有番驚喜
人聲前咗 音場大咗 相對上亦都冇禁嘈
相信應該唔係我錯覺

對比喺電腦聽會覺得啲聲好似谷住咗咁
但奇怪嘅係我用foobar同手機試佢個Bit Test都一樣有Pass

想請教下各位巴打究竟有咩因素會導致咁嘅情況
smsl 機海戰術重勁過其他支那牌, 好在無買m200.
sp200 ..

見佢啱啱出m200 dac , 多到唔記得
try tunebrowser/jriver
我認知仲停係SU8,已經跟唔到
新手想請教下或者upgrade 下, 宜家個套音響個spec 如下:-
DAC: TEAC UD501
喇叭: ADAM A5X
多數係屋企都串流(Youtube/ Spotify), 好少會用player 聽high res歌(太少) 加上ud501 唔支援串流, 想問下有咩好介紹?
另外想入手隻耳牛, 上星期聽過朋友隻ATH-W1000Z 覺得幾好聲(Play 係AK70 MKII)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞