[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(11)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
要試pc37x就試hd598
pc 37x 配 arc mk2 好定 hel
直推都得,PC37X低好易推
係低價,當想買部amp仲貴過買多對headphone,我會儲錢買對新headphone
modi magni stack 加usb mic 又點睇
不如咁:K7xx or K701 + magni + usb mic
magni 3+ 定 hersey, modi 係咪唔洗multibit
巴打你好似愈諗愈貴
其實你個budget幾多?
你本身玩開iem?
magni 3+ 加 modi 都係200 usd 啫 新手黎 本身諗住買gaming headset 但冇個啱 睇睇下睇咗pc37x 加arc mk2/ hel

諗緊magni modi stack + headset + usb mic 定 pc37x + arc mk2/hel
首先要知道自己需要乜先,唔好盲入

要最入門gaming headphone + 聽歌 setup,最基本就咁買對聲唔錯的gaming headphone就得,所以就咁pc37x,用電腦出就ok,尤其係budget有限。
Gaming headphone通當都係設計得易推,所以直駁電腦係冇問題,又方便。

另一個方向就係買一對發燒向而打機又唔錯headphone加支mic,唔就好似Edshot同Mingccmcml兩位所講,唔係隻隻headphone都啱所有遊戲類型
某程度上gaminging headphone都唔係適合所有遊戲類型,一般應該係FPS特化
用發燒向headphone,有d唔難推都可以用電腦直推
加amp首先係睇個source推力夠唔夠,第二係夾聲方面要求

聽歌方面,gaming headphone 對於發燒友而言就唔會有太大期望,而對於新方可能都係足夠。
gaming headphone比個amp / dac amp得唔得?絕對冇問題
至於gaming headphone 用唔用amp有幾大分別,要睇headphone本身夠唔夠好可以反映個分別,同埋你聽唔聽得出(唔計有時有d騙錢野,用唔用都唔會有分別,呢d特例唔講住)
所以加amp唔係必要

加dac同加amp個目的有d唔同。加dac唔會令個output大power咗。好處係離開電腦機箱noise少d,同埋通常設計好過蟹仔。當然亦會有夾聲上考慮。實際加唔加dac有幾大分別都係視乎headphone本身夠唔夠好可以反映個分別,同埋你聽唔聽得出。

在我而言,對於冇方向想入坑都係一切從簡好,首先聽得出有分別,熟咗個system嘅聲,之後有要求就慢慢再玩
當然如果係大把budget就唔洗諗呢d
我主要係唔想用onboard alc 1220 同埋想一條usb由電腦出 所以先諗schiit stack + usb mic
I see
咁就睇你想幾方便
schiit stack理論上好聲過 hel/arc mk2,始終分開兩部機供電都好d
實際上呢個價位我覺得效果應該唔大分別。
呢個價位我鐘意方便d,所以我會揀schiit hel,一個火牛加一條USB搞掂
arc mk2個mic要拉條線去電腦mic input,不過如果你打算用USB mic就唔洗考慮呢點。
同埋hel細部d

基於你會買amp同USB mic,所以你個選擇唔只得pc37x,可以諗 K7xx/K701都得
schiit hel 之外仲可以諗下ifi zen dac,呢個香港有得試
不過冇mic
schiit stack 同hel 差少少會唔會好聲啲 咁遲啲用其他headphone唔洗再一套upgrade 所以先睇下magni同modi要邊款
差$10我覺得係多一個火牛同多一組電源嘅分別
實際上音質應該唔會差太多

upgrade方面都係冇乜分別
hel有line in又有line out,你第時想加dac或者amp都冇問題
而家要埋VPN添呀
咁多位師兄,我最後入咗套Burson Ha160d嚟配我隻HD800

好掂呀!!!

上次我去金聲見唔到呢部機
夾HD800會唔會刺耳?
唔係好覺,不過對我呢個新手嚟講夠哂正
好正咁

不過7kg, 放唔到床到聽 瞓上格床表示部adi-2可以拉埋同自己一齊瞓
係床尾個牆裝層版就得
或者玩burson soloist,又平d
hel 冇optical, magni 3+ 定hersey 好
我正正係放上格床,不過床上面有個吊櫃仔可以放成套嘢
有usb就唔洗optical,除非你想你想駁ps4
magni 3定hersey好就要試過先知
我有兩部電腦加ps4 有optical 就可以隨時switch
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞