[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(11)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
BTW 如果可以細部啲就好了, 枱冇太多位剩
你所指串流係用roon出個d定用電腦client出USB? budget?
NT-505應該最穩陣(最少同你而家個system聲音風格差別唔大),不過未必好夾ATH-W1000Z
還是係有其他要求?
如果係電腦出USB DAC咁就多好多選擇,例如adi2 dac

ATH-W1000Z個drop琴日剛剛完咗
咁就要買行貨或者自己揾下水貨

ATH-W1000Z以外,T1 2nd, AH-D5200, HD700都係under 6k

利申對W5000仲卡係USPS
多謝巴打你覆我
我係用電腦USB直出呀, 遲下可能會加sound card, around 6K 有咩好DAC 選擇? 同埋洗唔洗加M...

耳牛我冇玩開, 得閒經過先試聽下
amp如果純出A5x就唔洗加
要用headphone的話可以用dac amp,純dac或者headphone out唔夠力就要加amp出headphone
6K 加少少就有adi2 dac
當然仲有A4BL, soekris dac1101/dac1321等等
中國野topping d7x pro/d70, aune s6 pro
宜家有時用線聽都好似夠力 係怕用耳牛唔夠力
Adi2 好推薦? 定有更好lol..
有冇win10+adi2用家有以下問題?
如果部adi2早過pc開機,入到windows會幾秒斷一下聲。
同埋我用hd800s要開到-10db,係咪有野set錯左?
夠唔夠力主要都係視乎headphone,有唔少手機都夠推

adi2 dac個聲中性,夾機唔難,又有強大EQ可以唔啱set到啱,headphone out推力夠
當然有特別夾機需要就視乎headphone

頭先我提個幾部都好呀,可以去試下
作為adi2 dac用家,行貨 9k但水貨6-7k,感覺好抵玩
不過有幾個巴打反映易壞
我個部未到半年,未壞
adi2早過pc開機,入到windows未用player 播歌都會幾秒斷一下聲
呢個真係第一次見
之前見個有網友點開都斷

有幾種可能
最基本係未裝好driver,上RME download最新driver同firmware 裝黎試下
第二係電腦機能問題,windows set太高sampling rate的話可能會lag
第三個可能係底板driver問題,update 下底板同chip set driver,加bios update
第四可能係windows問題,上面我講個網友最後重裝先解決到
6-7k 都可以諗諗! 今晚返到去全部巴打提過嘅都搵下review 先...

adi2 易壞容乜易中招, 佢水貨保養係要寄返廠?
出咗M400,用嚟夾SP400(未出)嘅Dac。
[url]https://detail.tmall.com/item.htm?id=617317152848
[/url]

另有M200夾SP200。
水貨6-7k邊到買
我果部行貨 2年啦 仲正正常常

topping有對手
水貨保養首先問返鋪頭,例如thomann會多一年保養
不過都係要ship 外國
體積細 又平 又有3.5mm 夾咩都ok
對我嚟講 冇得輸
係咪marshall mode? 以前覺得呢隻好好聲, 但係超易爛
around 1000嘅話建議上HD58X, 可惜香港冇得試
首歌好聽左100幾倍
係啊兩邊都爛咗
得返一邊有聲
過幾日出去試下唔同牌子先再決定
啱呀
啱啱今日adi寄到 玩左兩三粒鐘 首歌係點佢就俾咩你 所以唯一要小心嘅係首歌錄得唔好會好難聽 Headphone out未試 淨係試左linenout

studio 野主要係分析力同音質表現,盡量唔會染色
enjoy 本說明書
仲要手痕入埋隻770pro 1k都唔洗 連埋對rca先等於琴行個價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞