[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(11)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
竟然
我當時買l300 limited都係4k, 而家成萬都見過
成萬yen?
點漲都好肯定唔會過l700個價
明明就係佢嘅縮料版
唔同佢塊logo金牌值1000咩
虛價黎

ebay 好多二手佬連貨都無就賣
例如日本本地有樣野賣緊60000yen
佢就將啲圖同資料貼上ebay 賣900usd
有人買就做代購,不過食水好深,我估件貨有事都唔會跟

你見到啲description 好古怪,google search 下張圖再起下賣家底就好易分
你見到ebay ID 係"japan 乜乜"都9成係呢啲黎

l300 做緊咩價去headfi 睇睇啦
明白

google下senn記75th比d嘅野我睇
https://www.head-fi.org/threads/sennheiser-celebrates-75th-anniversary-with-a-totl-bundle.927703/
今年應該唔洗買senn記了
笑撚死
#2 comment 已經秒左
咁落去hifi 界真係夕陽行業
更加迫人追靜電,好事
靜電不嬲都係hifi 盲區曲高唔高就見仁見智但就肯定和寡

stax 班 6,7張幾嘅叔伯父小心肺炎就真一陣間靜電技術失傳
true,唔怕肺炎個聽力都會差咗
成日見到唔同forum 鬧交鬧SACD, PCM, DSD, 到而家MQA分享吓嗜好都會嘈一餐

係... 我用錢落streaming 度唔係因為質素,係我覺得CD個世界就黎完
希望CD未絕跡之前, 我可以搵到想要嘅cd 然後rip 曬佢
我有幾間好鍾意嘅cd舖喺歐洲,希望店主身體健康

Bluesound node 出 dac 可以optical / coaxial, 巴打一定要USB?
Optical同Coaxial都係出PCM
佢玩DSD一定要用USB DAC
仲有wifiman點會失傳

慢步者老細算唔錯,咁多年都比stax自主,無搞low自己。最多都係幫手做dac
聽巴打講野真係學到好多

我之前都係追過少少po
發覺我個budget玩iem好似唔太盡興

其實換線除左好似你咁講 係玩到冇野玩先換之外
我對換線既理解係微調下個感覺多過upgrade
唔知有冇講錯
依家用番排kef m500 到時就有驚喜
屌 耳機呢樣野真係好仆街 冇比較就冇傷害
巴打介唔介意講下你streaming係用咩
Roon
Innuos ZENmini
曾經我都好執着個規格,慢慢發現其實錄音先係最重要
就算CD都好聽

不過買dac我都係揀support PCM + DSD,唔洗比錄音規格限制自己

所以我係要USB

有諗過I2s, 不過選擇唔多
慢步者都真係唔錯

hifiman就不了,同stax比有d over price
重要係信唔過個build quality
換線係微調下多過upgrade
不過換線又未至於玩到冇野玩先玩
有時比起換dap, 換線效果明顯d
or換線為夾機
呢d都係case by case同睇budget
2k budget upgrade, 可能買線實際過買player,如果已經有player
bluesound 好過innuos Zen Mini?
Innuos 有四個USB out
呢度有無人玩過int204
想入但係始終近一皮買部可有可無嘅野

int204 可唔可以downsample 24/96 or DSD to CD format?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞