Samsung Galaxy 集中討論區 (76) 淘汰4G手機的不是5G,而是120Hz 白卡任何淫勿入

1001 回覆
10 Like 7 Dislike
設定入面個螢幕縮放 仲有字體大小都可以較
自己冇比較過60同120hz電量
因為根本返唔到轉頭
同我的確衝住120hz而買

S20最細個部 60vs120
殘體比較
上次我們測試了三星S20 120Hz + 1080P的續航情況,最終亮屏時間接近6小時,應該說在日常使用還是會比較緊張。這次我們在其他條件不變的情況下將顯示模式切換為了2K + 60Hz,以下為兩輪續航測試結果。

綜合續航測試模型:屏幕亮度手動控制在200nit(中心全屏白底),插一張聯通4G卡,連接WiFi網絡,先打一個小時王者榮耀(分辨率調至高,其餘選項均打開並開到最高) ,緊接著50組樣張拍攝和10分鐘視頻拍攝,然後是刷一個小時微博,再放一個小時嗶哩嗶嗶哩1080P +視頻(電影白蛇緣起),然後是八小時待機,測試結果如下:

測到死續航測試模型:手機狀況和綜合續航測試一致,先打兩個小時王者榮耀,緊接著播放嗶哩嗶哩1080P +視頻(電影白蛇緣起),直到沒電。

在2K + 60Hz的模式下,三星S20的續航相當於比之前多放了近1小時的視頻,從幾乎墊底爬到了中下水平,應該說還是稍有改善的。 + 60Hz模式能比1080P + 120Hz節省了近20%的電量。不過這也不能就簡單下一位認為高刷新率是比率升高的“電老虎”,因為三星2K屏就算在1080P模式下, 無疑數並沒有減少,不會因為降低分辨率帶來太明顯的省電,大家只要稍微參考下最終兩個模式的續航即可就行。

不過就目前而言,小編還是更有意義1080P + 120Hz模式,因為2K在中盃S20這塊6.2英寸的屏幕上感知程度確實不如120Hz來得強,三星系統的流暢度本來就不算名列前茅的,在 今年高刷流行的情況下,乍一回到60Hz還是會挺不習慣的,建議和小編一樣的2K黨嘗試一下120Hz模式,看能不能接受這塊屏幕。
4.幾%
s20 跌價速度真係快 出邊啲細舖買平成千蚊
正常喇
20u連20+都唔夠砌
有邊部an機唔係咁
iPhone android 共用一個whatsapp 好似fb msg 咁
我set左無著mon個陣係直接鎖機
勁安存 㩒一下 下次唔可以指紋開

可惜去到20無左
會唔會再跌呢?
諗緊幾時入手好
細舖信得過咩?
如果s20 plus 只推薦一個保護殼(之前s10買太多保護殼太浪費),有冇巴打好介紹?
s10+啲細節同s20u差唔多
行貨有特約經銷商貼紙ok嘅 冇就不了
咁都唔算食電喎
亮度開幾多%?
想要咩效果先?
長期50%以下 用自動亮度
yes
港行三叔機支援5g嘅得s20系列
依家係唔俾你 multi login

我覺得依家好安全,下家 login 就踢走上家。
不要太大舊,但有基本保護,外表靚
ringke
又係你條柒頭

用細鋪價去比?

建議零售價減咗再講啦。

依家係咪唔抵得人哋咁貴買三星都唔買蘋果呀?

睇你個死窮撚,幾年先捨得換一部電話架啦。

如果唔係點會唔知,垃圾蘋果出雙卡出撚到一鑊泡,仲要問我拎 Sources.

屌你老母,好撚心你過撚主啦。

走番去同啲果粉圍爐取暖,唔好喺度刷存在感啦。
淘汰黃色經濟圈的不是藍店,而是連登仔
spigen
rhinoshield

靚唔靚就見仁見智
rhinoshield 好難唔大嚿喎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞