(甜)大學五件事:住hall、拍拖、上莊、扑嘢、隊草

1001 回覆
444 Like 34 Dislike
咁你比起好多人,你真係好好彩,
要好好珍惜啊
Lm
點解咁耐都無故😢
推到有文
兩日喇 未有文?
Push
文呢 又掛住扑野?!
文呢!樓主係咪寫到太傷心
Sorry啊大家,呢排趕緊功課!今晚出文
等埋你篇文先瞓
返到宿舍我即刻去沖咗個熱水涼,

等自己可以暖返個身。

我一邊用毛巾擦頭髮一邊玩手機。

「叮-」係Jessica個衰婆wts我,

「你件外套搵返啦,頭先有條仔見你漏低幫你拎走咗,叫Leo呢。你自己搵佢拎返啦。」佢就咁彈咗個電話號碼俾我。

我放大條仔個人icon,得個背脊,睇唔到樣,

就咁望個身形就唔係大隻仔,偏瘦,

望住張相,我依然記唔起頭先同我地一齊飲酒有條仔叫Leo。

不過為咗我件唔平嘅羊毛大褸,我都係決定wts佢。

「HI, I am Bo😊」

「👋🏼 我係Leo,你件外套係到啊!」

「haha thanks! 🤣請問你幾時得閑?我想嚟拎返件外套🥺🥺」

「依家?」

依家?我望一望鐘,朝早七點。

咁chur既條仔…

「如果你係hall嘅話,因為我都係住hall.」佢補返一句。

估唔到條仔竟然係同校同Hall!不過佢又知既…

「你又知我住hall既?😯」

「你上莊個陣出名啊嘛」

傾到呢個位我已經唔太想覆,

草草換咗件衫之後就去咗佢房搵佢拎返件大褸。

見到佢嘅第一眼,我就感歎世界上原來真係有咁普通嘅人。

佢係個種你望到佢就會覺得佢好熟口面,

因為全世界路人都係同佢一樣樣個種。

唔係話差,只係真係好平庸,好平凡嘅一個男仔。

「真係唔該哂你啊!我地下次再一齊飲酒啊。」我露出腰果笑,之後揮揮手,打算轉身走人。

「係呢,你食唔食早餐?我有啲餓。」佢好隨口咁問句。

我窒咗窒,不過又真係有啲餓,同佢食又冇所謂既。

「err可以啊,但學校canteen未開喎。」

「你食點心㗎可?」

我點點頭,覺得呢個人,品味怪怪地。

邊有兩個後生仔去飲早茶㗎。

我都唔知原來學校唔係好遠嘅地方就有間舊式茶樓,

係啲姐姐推住車仔叫賣個種,好有風味。

我第一次嚟呢啲地方,而四周都真係得我地係年青人,

Leo好順手咁幫我洗咗杯碗,再放係我面前。

動作好自然,唔會覺得佢係獻殷勤,

反而似係佢天生真係咁紳士。

佢問咗我嘅飲食喜好,方便等等拎嘢食,

我唔知呢個男仔係細心定係識玩,

呢種識照顧女仔嘅感覺好易令人淪陷,

所以身經百戰嘅我並冇中招。

我以為自己避得好好,

只係對呢個男仔抱有好奇,

但估唔到佢一句說話,就攻陷咗我。

係行返宿舍嘅路上,我地並肩而行,寂寂無語。

其實呢種感覺幾舒服,好自在,

兩個人靜落嚟都唔覺得尷尬,唔需要特別搵話題。

但我始終都按耐唔住,開咗口問佢,

「啊係喎,你次次飲完酒都帶女仔飲茶㗎?」

「唔係。」佢好簡單咁答咗我,

風係我地之間穿過,

一句說話隨風飄來,

「因為係酒吧嘅你,似乎好寂寞。」

我愕然地望向佢,佢似係隨口一句,

甚至講完都冇望向我,直直咁望住前方,似係漫不經心所言。

但呢句卻重重打係我心頭,

冇錯,其實我好寂寞,好想有人愛。

但我冇覆佢,扮作咩都冇聽到,兩個人繼續並肩而行。

只有風知道,岩岩句說話,係我心掀起咗大浪。

我同佢各自各返咗房,咩都冇做,

個句說話依然係我腦海中盤旋,

今日由重遇Tim開始,好似就迫緊我諗一個問題,

我仲想唔想要依家呢種生活?

訓得啦你
好正!!
Lm
G持
係咪有sweet啦
我都想飲茶
愈嚟愈正
G持 樓主
見到飲茶突然諗起美景
有冇人知我講邊間
加油leo
美景利是
正 又夠鐘出發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞