(甜)大學五件事:住hall、拍拖、上莊、扑嘢、隊草

1001 回覆
444 Like 34 Dislike
唔自爆啦睇到啲蛛絲馬跡會知
唔敢爛尾啊
今晚有冇文
之前隔日入黎睇有無更新
樓主又消失咗
文呢樓主
新讀者
Live
樓主可唔可以加速
我推開房門,見到嘅卻係Venus嘅roommate,

我話我係嚟搵Venus嘅,佢卻同我講:

「噢,佢今朝好早就返咗屋企啦,佢都係wts同我講我先知。所以你今日應該見佢唔到㗎啦。」

哈哈,原來佢已經避我避到走埋堂。

佢斷絕哂一切我可以搵到佢嘅方法,明顯地,佢唔想同我有咩關係,

既然佢唔想我搵到佢,咁我又何必強人所難呢。

但自從呢一日之後,

Venus正式從我嘅世界消失,佢冇再係我面前出現過,係宿舍我都冇再撞過佢。

Reu佢唔會出現,組group佢都冇再出過聲。

雖然佢ig, wts冇block我,但我都再冇理由同勇氣去搵佢。

我有同班兄弟呻過,但佢地個個都同我講,

「屌過咪算囉!仲冇手尾跟,不知幾撚正!」

「有得屌好過手仔都冇得拖,你比人好彩㗎啦,起碼你屌過佢先啦。」

「算啦,冇唱衰你算係咁啦。不過下次叫埋。」

「女咋嘛,你仲有另一個組女咪幾撚正。」

佢地唔明,佢地唔撚明。

我成日都會回想起個一日,

如果我個日冇屌佢,結局係咪會唔同呢?

我無數次後悔個晚嘅衝動,如果我再正人君子啲,會唔會佢就做咗我女朋友呢?

我依家就好似辛辛苦苦種一朵花,由播種、施肥、淋水,慢慢咁照顧佢,結果佢開咗短短一晚就枯死咗。

我並唔係想要呢種短暫嘅快樂,

我想要嘅係小王子嘅紅玫瑰,小王子同玫瑰花係對方嘅唯一,佢地依偎係星球嘅某一個角落,深愛住對方咁生活。

冇錯,Venus佢唔係特別靚,身材特別好,但對我而言佢係獨一無二嘅。

花園裏有5000朵紅玫瑰,但我手中嘅一朵就勝過你地。

因為呢朵玫瑰係由我澆灌、

因為我傾聽過她嘅哀怨,見過佢嘅光彩,甚至有時聆聽佢嘅沉默。

因為佢係我心中那唯一嘅玫瑰。

我寧願個個晚上,佢冇盛開,即使只係一朵花蕾,我都可以靜靜陪係佢身邊,照顧住佢。

但時間唔會回溯,枯死嘅花朵都唔會復活。

而我只可以抱住枯黑乾癟嘅屍體,悔恨不已。

儘管我好在意,我並無再表現出嚟,就如同往常一日生活

只係每日嘅晚上,我係訓前多咗個習慣,就係㩒入佢ig,睇佢有冇出post出story,

因為呢個已經係我唯一可以得知佢消息同生活嘅途徑。

我對佢有一份執念,源於曾經很近,但依家卻遙不可及嘅距離。

「叮──」

我望一望手機,原來係Venus出咗post(冇錯,我較咗通知),

「兜兜轉轉,依然是你,愛你啊B」

一張佢男朋友同佢嘅合照印入眼簾,

配上甜蜜嘅caption,係人地眼中大概會係令人羨慕嘅一對。

我卻似係被一道雷劈中一樣,定住咗,

點解!點解佢又要一頭中落個仆街到。

我唔一定要佢留係我身邊,但至少唔想佢再俾個仆街傷害。

然而我望住呢個結局,卻只有無力。
然而我望住呢個結局,卻只有無力。

我的離開也是愛
呢篇係咪完咗啦?
唔會...呱?
見到佢同番男朋友一齊
就真係要慶幸執番身彩
有心事飲大兩就同其他人扑
同啲咁嘅女一齊實戴帽
放心!未完
啊好撚痛
痴鳩線黎講venus呢個幾寫實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞