(甜)大學五件事:住hall、拍拖、上莊、扑嘢、隊草

1001 回覆
444 Like 34 Dislike
好睇,推
好睇
啱啱開始追 幾正

不過睇到阿寶結局 覺得好心酸
因此係呢個機會眾多嘅ocamp,我唔需要主動出擊,我只要靜候機會就可以了。

而我ocamp都已經嚟到第二晚,係campfire嘅時間。

其實8月30幾度嘅高溫係室外已經好辛苦,仲要圍住個真火,熱死辣辣跳毫無美感嘅舞。

而且啲歌都係年年一樣,唔係「戀愛ING」就係「派對動物」,再唔係就「重口味」,啲歌已經舊到冇得再舊。

但每年大家都會跳得好high,唔知係因為氣氛使然,定係因為大家有得拖下異性嘅手仔。

係真正campfire開始前就會有 change change partner嘅環節,即係男女梅花間竹咁企,之後隨住音樂順時鐘咁轉partner。

然而並唔係每一個fm都咁幸運可能同質素好嘅異性一齊跳舞,

正如我一開始所講,camp每一組都會有肥婆同靚女,而ocamp有八組,即係你當有8個質素比較差嘅女仔。

所以就好似玩緊俄羅斯輪盤咁,你前一秒仲拖住靚女隻手,下一秒佢就可能轉走咗,你變咗拖住個肥婆。

你唔知音樂幾時會停,你唔知下一秒你會拖住邊個,呢個係一場賭博!

而我作為一個組爸嘅樂趣就係望住班肥婆係組仔當中轉嚟轉去,然後欣賞下音樂斷止個下不幸嘅組仔哀歎絕望嘅樣。

然而佢地嘅悲劇先岩岩開始,之後落嚟全個campfire活動佢地都需要同身邊嘅依人一齊翩翩起舞。

我企係屬於組爸媽嘅內圈,望住組仔女係外圈含蓄咁郁身郁世,我嘅目光又再次被Venus吸引。

佢做咩事都會全心全意地投入,大家hea跳嘅時候佢就盡力望住台上面嘅領舞,盡力咁去跟佢地嘅動作。

即使跟唔足,亦都跟得唔係好好,但佢依然笑得好開心,好似好enjoy呢個campfire咁,

同佢身邊嘅西緊面,企係到用紙巾印緊汗嘅港女Lily有好大嘅差別。

大概係佢呢種由心而發嘅笑容同好高嘅投入度,令佢係咩環境同活動下都閃亮咁發住光。

「Let's go party party all night」「手指指天跳起」
「Oh oh oh oh」「指前面指前面」
「And many many good times」「手指指天跳起」
「Oh oh oh oh」「指前面指前面」

伴隨住MC嘅口水歌,氣氛開始慢慢炒起。

Fm們圍住營火,揮灑起汗水。呢一刻已經冇咩人理跳得樣唔樣衰,因為大家都係一樣,一樣咁狼狽、咁瘋狂,但咁青春。

Campfire結束後,狩獵就拉開咗序幕,認為自己舞伴唔錯嘅人都開始抄牌。

而我作為組爸就去咗買水俾班組仔女飲,肥May依舊係失咗蹤。

我一個人捧住10支水,仲要逐一派發俾仔女,好彩Venus即刻衝出嚟主動幫手。係我眼中,我組老婆已經唔係肥may,而係Venus。

佢先係為我帶起組氣氛,係冷場嘅時候會覆我,會幫我一齊照顧組仔女嘅人。
有文
唔知點解已經feel到會好sad
無玩過ocamp,未讀過大學亦都唔想讀大學
有邊間大學會用派對動物跳campfire
好想學
利申:五迷
文啊
有返曬做 fm 既感覺,希望每日一篇可以追故
唔好呀

Venus拎住最後一枝水,佢遞俾我,我先發現原來我買漏咗俾自己。

「組爸你飲啦,我同Lily share一枝就得啦。」

「唔洗啦,你地飲啦,我再去買就得。」我覺得唔好意思,要組女咁慘,水都要share。

但望住7仔排哂長龍,我又唔想排過,始終岩岩運動完真係有啲口渴,圍住個火咁耐,個人都好似蒸乾咗咁。

佢將水一手推咗俾我「組爸你飲啦,反正我地都飲唔哂。」佢指一指條龍排到出門口嘅7仔:「排到咁有排都未買到喎。」

我接過佢手中嘅水,灌咗大大啖落肚,清涼嘅感覺由喉嚨直達胃部,令我舒服得很。

作為一個組爸,冇咩組仔女會關心我地。

坦白講,我對00後嘅印象唔太好,覺得佢地好多都港孩,俾人寵壞晒,

自我中心,唔識做人,又冇禮貌。

就好似我頭先買水請佢地飲,都唔係個個都會道謝,佢地就好似老馮等我服侍。

只得Venus會企出嚟幫我,而佢呢種細心同關心係完全超越其他同齡人。

佢並唔似一個00後,正如我之前所講,比起組女,佢更加似一個組媽。

佢就好似天使一樣,照顧同關心大家,唔怕蝕底又為人着想,呢種女仔係香港已經買少見少。

Venus嘅性格耀眼到令佢成個人都閃閃發光,我相信佢呢種人上到大學人緣都一定會好好,而且會好多男仔鍾意。

如果佢係A就好啦…

唔知琴晚佢同佢男朋友係鬧交定分手呢?

大家沖咗涼之後又係其中一間房匯合,

永遠班女仔都會搞好耐先返嚟,我同班組仔已經餓到傻,所以就去咗淥杯麵。

咁一班男人聚埋一齊當然係傾女,

所以我地就開始玩世界盃,世界盃即係俾兩個選項你,然後你要係5秒內2揀1,之後再拎你揀好嘅選項再拎一個新選項比,最後揀到你最後嘅排名。

其實同班組仔玩世界盃都有私心,第一想知道下邊個組仔對Venus有興趣,第二就係想宣示下主權,向組仔們透露自己對Venus有興趣,等佢地知難而退。

「肥May媽定Cat(第二個肥婆)?」

「嘩屌!肥May!」

「肥May定…」

「好啦,最終題,Lily定Venus?」

「我揀Venus。」

令我意外嘅係大部分組仔都會揀Venus,啲女人成日話男人用碌鳩諗嘢,淨係識睇樣,唔會欣賞人嘅內在美,其實並唔係。

套用班仔嘅一句說話,Lily用嚟望用嚟J㗎咋,真係揀女緊係揀Venus啦。

其實男仔並唔係唔會欣賞女仔嘅內在美,只係欣賞內在美嘅前題係要有一定嘅外在美。

好似肥May咁,就算佢幾善良體貼都好,佢都只係一個慈祥嘅肥妹。

但如果係中上樣加溫柔體貼嘅性格,就會好似加咗光環咁,分分鐘抽低班所謂嘅女神。

唉,果然耀眼嘅女仔大家都會注意到。

時間過咗一個幾鐘,班女仔先珊珊來遲。

大家個樣都清爽咗好多,但明顯地有所保留,至少每個人都仲有兩條完整濃密嘅眉毛。

我望住仲化緊全妝嘅Lily,心中暗暗感歎做女人真係辛苦,但又忍唔住期待聽日。

嘻嘻,玩水game嘅時候就可以見到佢盧山真面目啦,現出你嘅真身啦。
竟然深夜有文!
我同意你所講要避嫌,
但我又覺得Ocamp唔同。
始終Ocamp呢樣嘢本意係俾你識朋友,
所以佢本身係冇問題,唔需要避。
但問題係camp入面嘅男女關係,
你覺得有唔恰當嘅身體接觸可以拒絕。

就正如另一半同一大班人去酒吧飲酒可以,
因為呢件事本質上係冇問題嘅,係同朋友聯誼,
但問題係如果有異性去撩你另一半嘅時候,
佢要識分寸同識拒絕。
始終你冇可能大範圍咁避晒所有嘢,
所以另一半真係要好識分寸同埋要自律。
唔自爆了,但我真係跳過
我都好盡力回想緊做fm嘅生活
每日一篇有啲難暫時只做到隔日一篇
希望遲啲得閑啲同有多啲動力寫就可以變返每日一篇
有無文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞