(甜)大學五件事:住hall、拍拖、上莊、扑嘢、隊草

1001 回覆
444 Like 34 Dislike
唔通絲打你
今日又係一個無聊嘅平日,

上完天地堂之後我就同我嘅homie縮係宿舍房到隊草。

大學生嘅日子就係咁空閑,每一日做嘅嘢就係尋找快樂,

而smoke完之後嘅快樂好簡單,

聽歌會特別好聽,好似跳咗入個旋律世界;

人會特別容易笑,就算係無聊嘢都可以笑到停唔到;

食嘢都會特別好食,味蕾好似敏感咗,每一樣普通嘢都特別好食,就連平時嘅營多都好似五星級美食咁,令人食極都唔停。

我唔係smoke咗好耐,最近先開始發現smoke完食嘢原來係咁正。

所以我呢排都會準備定好多嘢食,一邊播歌,再一邊同啲homie一齊食。

而今日又係一個大食會。

「叮-」我望一望手機,阿怡wts我。

「阿B我放飯啦,今日好攰啊!😟😟」

我冇㩒入去覆佢,繼續食我手上面嘅雞脾。

Homie阿葉見到我瞟咗眼手機又冇覆就問:

「阿嫂啊?我以為你地個次之後就會分手,估唔到仲咁癡纏喎。」

「收嗲啦,有排都未分手。」

「喂係喎屌,你同個大波妹點?」

「有咩點,冇再搵佢好耐啦。」

「嘩佢身材咁正,咁摟屌,你捨得㗎啦?」

「屌你!都話未屌過又唔撚信。」

阿葉見我燥燥地就冇再講落去,但呢幾句就足以令我諗起個個女仔。

佢叫Mavis,係我之前返part-time嘅女同事。

佢大波又主動,絕對係一件性感尤物,

但我真係冇屌過佢,我只係享受同佢嘅感情交流。

唉,諗到呢到,我拎起部手機,

「B豬錫返啦😘,你今日lunch食咩啊?」

每一次諗返起Mavis,我都會覺得對唔住阿怡而對佢好,

好似咁樣做就可以彌補到做錯過事。

或者大導演葉念琛真係講得岩,

內疚感係維持一段感情最好嘅方法。

「今日同同事去食韓國嘢,好好食啊😋!下次同你嚟食💕」

阿怡秒回咗我。

呢個就係佢對我嘅用心,一見到我覆佢就秒回我,

其實我係佢心入面真係好重要。

「好啊!我同朋友傾偈先,等等再覆你啦😘」

我同佢唔一樣,佢唔係我嘅全世界,

我唔會為咗覆佢拋低我依家嘅快樂。

而我可以做嘅,就係同佢交代一聲我做緊咩,等佢安心一啲。

我知道自從個件事之後,即使佢冇表達出嚟,

佢內心都一定係有疙瘩,會不安會冇安全感,

呢一啲交代對我而言只係微微一句,

但佢就會安心好多。

佢向來就係咁,有咩都唔出聲,一切都收埋收埋,

阿怡唔係港女,佢係好內向嘅女仔。

從來唔會發脾氣,將一切嘅委屈收埋收埋,

然後獨自一個人唔開心。

起初我都覺得佢唔發脾氣好好,

但我越嚟越發現佢呢種方式帶俾我好多負面情緒。

佢會冇啦啦自己係到喊,問佢咩事又唔出聲,

每一次我都會唔識去處理。

我亦都慢慢由憐惜變到唔耐煩,由唔識處理變到唔想處理。

但前排,自從個件事之後,就有好轉。

佢開始會同我訴苦,儘管好多時候我都仲係唔知佢嘅負面情緒要點處理。

但起碼我有咗個方向知道有啲咩會令佢唔開心。

而我都因為個件事嘅內疚感而對阿怡多咗耐性同關心,

我地嘅感情似乎往緊一個好嘅方向發展。
lm
我愛樓豬
係咩事呢?
live 左
文呢
「喂!呢個好撚好食!」

阿葉嘅呼叫拉回我嘅思緒,佢遞咗包叮叮蝦餃俾我,示意我快啲試。

我食咗一粒,蝦餃皮軟糯適中,咬開後係爽口嘅蝦餡,蝦嘅鮮味噴發出嚟,再加埋少少嘅汁水,

簡直係人間美食。

我顧唔上燙口,將幾粒蝦餃塞入口中。

「喂屌你!食撚哂,bad trip。」

阿葉伸手去搶我手中剩低嘅一粒蝦餃,

我唔俾,我地就開始推推撞撞,打打鬧鬧,

最後一齊傻笑。

Smoke完之後嘅快樂,真係好簡單。

到我再次張開眼,成間房黑到透,

我望一望手機,已經8點幾。

桌上面仲有我地晏就食剩嘅包裝,

睇嚟我地玩完我太攰就直接訓咗。

手機上面有幾則訊息,分別係阿葉同埋阿怡。

「din tgt?」

「ok」

我覆咗阿葉之後先㩒入同阿怡嘅對話框。

「阿B你傾完未啊?😗」

「我好攰,又掛住你啦😢」

「今日終於可以早啲放工返屋企食飯啦!好開心🥳🥳」

阿怡佢冇咩朋友,佢嘅世界可以話差唔多只係得我,

所以佢一切嘅生活大小事都只係可以分享俾我知。

「咁開心啊B豬🥰」

我send出去嘅wts,只係2秒就藍剔咗,

阿怡即刻online,typing…

佢呢種回覆速度的確會令人感受到被重視,

我都知佢一直等緊我覆佢,想我陪佢傾下偈,

但對於我嚟講,我寧願佢覆得慢啲。

因為我感受到壓力,而且我想逃避,

所以我冇等佢打完,就咗offline。

其實我並冇放低手機,我係到睇緊ig。

「係啊,超開心🥳🥳阿媽今日仲煲咗靚湯😋😋」

阿怡嘅訊息係上面彈咗出嚟。

Auntie…講起佢媽媽我仲有啲心驚。

「err你媽媽有冇講起我啲咩?」

打完呢句我又del咗,冇send出去。

「咩靚湯啊?😘」

我轉咗覆呢句。

之後我就放低手機,換件衫出去同阿葉食dinner。

只係每當提起auntie我就有啲心神不寧,

所以成餐飯都食得冇咩心機。

「嘩你做咩咁嘅樣,真係bad trip啊你?」阿葉問我。

「唉,唔係啊。你記唔記得Mavis件事?」

「哦~個大波妹啊嘛?記得。」

「我有冇同你講過件事點爆煲㗎?」

「咁又冇喎。」

是咁的,我同Mavis係part-time同事嚟,

因為舖頭唔算好多人,嚟嚟去去都係得我地幾個同事,

而我地成班人都成日會放工一齊smoke一齊玩,所以就好快熟。

其實來來去去幾次我都知Mavis對我有啲嘢,

佢成日都會wts私chat我,我地之間講嘢又有啲flirty,

Smoke咗之後佢又會摸下我塊面,坐下大脾咁。

我好享受呢種曖昧嘅感覺,可能真係拍咗2年幾拖,

我同阿怡中間已經冇哂激情,

難得有得體會下呢種刺激感,我就樂此不疲。

嗰一排就差唔多晚晚放工都同佢smoke,

但我都好堅守界線,我好清楚自己只係貪玩,

並唔係真係鍾意Mavis,所以我重來冇俾任何身份承諾佢,

亦都冇同佢有太over嘅身體接觸,至少我地冇kiss過。

我只係對住Mavis有新鮮感,同佢一齊玩有樂趣,

佢會同我一齊隊草一齊high一齊玩,

呢一啲係阿怡俾唔到我既。

但我永遠都會記住阿怡先係我女朋友,

邊啲拎嚟玩,邊啲拎嚟認真我分得清清楚楚。
樓主
Lm
文呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞