(甜)大學五件事:住hall、拍拖、上莊、扑嘢、隊草

1001 回覆
444 Like 34 Dislike

一落的士,我已經見到阿怡係公司門口等緊我,

我箭步衝埋去,一下就攬實咗佢。

身體接觸向來勝於言語,

就正如安慰男人嘅時候扑嘢係勝於你講嘅千言萬語。

阿怡有少少掙扎,佢作勢想推開我。

我就更大力地攬住佢,將佢禁錮於我懷中,

「怡,對唔住我錯啦。我愛你,你慢慢聽我解釋,好冇?我唔想失去你。」

我將頭埋係佢頸窩,係佢耳邊細語,語氣軟弱,

我冇用愛稱叫佢,反而叫佢個名,想佢感受到我認真嘅態度。

果然,阿怡雙手垂下,任我抱實佢。

見佢冇咗掙扎嘅意思,我就開始我嘅solo,

我首先不斷向佢道歉,並同佢講個個只係女同事,分咗手所以搵我陪,

然後將件事嘅責任推哂係Mavis身上先,不斷強調「係佢攬落嚟,我都唔知點解佢會咁,我對佢冇意思㗎!」

咁樣一嚟,將自己嘅身份處於被害者嘅位置,表示自己三不知,

唔知情、唔知點解、唔知點做。

但重點嚟啦,推完之後要拉,

何為「拉」,就即係將錯拉返係自己身上,因為你冇可能講到成件事自己一啲責任都冇,咁樣會令對方覺得你毫無歉意,所以呢個時候就要將一啲小事嘅錯拉返係自己身上,再不斷道歉,顯示自己有反省。

但唔好忘記,鑄成大錯嘅唔係你,係人地。

「不過我都知道自己有錯㗎,佢攬埋嚟個下我應該要即刻推開佢㗎,都係我衰,我個人呆哂,唔知應該俾咩反應,係我唔岩啊,對唔住啊B豬。」

係呢個時候,阿怡嘅內心係更討厭同責怪Mavis,

所以就應該配合佢,

「我同事都唔知發咩癲,分手就搵我嚟搞,癡線㗎佢。我冇推開佢係我唔岩,但我絕對冇再做咩對唔住你嘅事㗎啦。」

「我block咗佢啦,唔會再同佢有交雜㗎啦!」

說罷,我就拎出手機,係阿怡面前block咗Mavis,

做完以上嘅嘢,阿怡大部分嘅憤怒都被我轉移到Mavis身上,

但唔代表佢對我完全冇事唔嬲我,所以依家就要將佢嘅目光轉移到第二件事身上,

而呢一件事又正正可以解釋點解我個下冇推開Mavis。

「其實呢,我之所以會呆咗冇推開佢係因為我岩岩隊完草,反應好慢…」

「隊草!!!」

阿怡原本垂下嘅眼簾,瞬間瞪大,

佢住過宿舍,對隊草呢樣嘢並唔陌生,但作為乖乖女嘅佢只係聽過冇試過,

所以佢驚訝於我點解會冇啦啦去嘗試呢樣嘢。

「其實從你出咗社會做嘢之後,我就好大壓力。我覺得我地嘅節奏步伐唔同,我覺得自己比唔上你,我好自卑…」

我低下咗頭,亦都鬆開咗原本捉住阿怡嘅手,

我心中默數「1…2…3」

果然阿怡即刻捉返住我隻手,安慰返我轉頭。

今次嘅危機解除咗,

但我心情卻依然好差,

因為我仲未知係邊條仆街爆我煲,搞到我要搞咁大壇嘢,原本我仲開開心心食緊飯㗎嘛。

屌,真係唔應該去啲多人嘅餐廳,下次真係要小心啲。

再次推一推自己個ig
希望大家會follow下支持下

https://instagram.com/patpat.attacked?igshid=yxi1mvl9z9kl

喺ig除咗會po返咁多個故方便大家追之外,

有時仲會po下金句,短文。

有咩意見或者感想,都可以dm同我傾㗎。
甚至想我寫低你嘅故仔都可以ig dm我㗎

嗰post好返就會1001,有ig就唔驚我消失啦
好真實,G持
加速加速
push下先
所以話出軌只有0次同100次
「我block咗佢啦,唔會再同佢有交㗎啦!」

突然留意到有錯字 下次小心啲呀樓主
p牌推唔郁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞