(甜)大學五件事:住hall、拍拖、上莊、扑嘢、隊草

1001 回覆
444 Like 34 Dislike
由第一篇開始睇 雖然出得有啲啲疏 但係日日都keep住睇下有新文未 加油呀
睇到最新呢篇諗起關楚耀首死亡之吻
玩曖昧係好正 嗰種刺激感 新鮮感 又唔洗負責任
但唔係個個都玩得起
繼續push
「叮-」係阿怡嘅訊息,

「你係邊?」

「我同緊阿葉食dinner啊」

「你係唔係呃緊我?」

收到呢個message嘅一刻我個身震咗震,

個腦剎那間空咗,我立即四處張望,卻唔見有熟悉嘅身影。

我再望清楚有冇阿怡嘅朋友,但四周一個年輕人都冇。

於是我靜下心,認真判斷。

有兩種可能性,第一,有人見到我。但經過我觀察,機會唔大,至少我冇見到識嘅面孔。如果係唔識嘅人,咁都還好,我死口唔認,話佢認錯人就得。

第二種可能,阿怡見到阿葉,但唔係同我一齊。呢個可能性唔大,因為阿葉知道我今日拎佢做cover,如果係撞到嘅話阿葉一定會wts我同我講聲先。

所以只要冇實證,只要我企硬就得,佢依家都只係懷疑階段。

有咗呢翻推斷之後我決定先試探阿怡。

「做咩咁問啊B豬?」

佢冇咗作過多嘅解釋,只係send咗一張相俾我。

係張相download緊嘅一秒鐘,我已經知道金翅仆街鳥。

心跳得好快,甚至有喘唔過氣嘅感覺,

腦袋有啲麻麻刺刺嘅感覺,我好想即刻縮埋。

可能係因為smoke咗,呢種感覺特別強烈。

我感覺自己嘅皮囊被硬生生扯開,卑污嘅靈魂被展露於公聚之下,

我以為冇人知道嘅劣事,卻被最親嘅人直接勾起,

放係審判台之上,而等待我嘅係無盡又無情嘅拷問。

我好想逃避,我想直接唔理會,假裝一切都冇發生過,

但係我唔可以,因為我知道如果我避咗嘅話就將永遠失去阿怡。

我愛阿怡,所以我知道我依家就要衝去挽回。

我拋低200蚊,話有嘢做就衝咗出餐廳,

離開前不忘回頭望一眼照片拍攝嘅方向,只見一雙來自中年婦人嘅怒目。

佢嘅目光好恐怖,我好似唔識得呢個人,但都冇時間俾我多諗,

我依家要諗嘅係點樣解釋同點樣挽留阿怡。

「你等我面對面同你解釋,等我!我依家嚟你公司。」

我一邊打,一邊衝去截的士,腦中就不斷構思好嘅解釋,

諗下每一個環節可以點樣反駁而顯得自己更無辜。

雙手都冇閑落嚟,㩒入我同Mavis嘅對話框將曖昧嘅訊息del乾淨,

只留返工作同閑話嘅訊息。

今次審判嘅重點要將自己嘅位置放於被動,而且要承認部分錯誤,並顯出悔意,最後將話題帶去另一個方向。

初步定好策略之後,我開始模擬台詞,語氣同用詞都不容有失。

我努力壓抑嬲嘅情緒,我覺得自己今次真係好撚黑仔,

咁都會撞正俾人影到相,搞到我依家咁撚狼狽,仲要搞到依家要衝去搵佢咁煩。

原本同Mavis玩得好high嘅大好心情消失哂,

比起開初嘅慌張,我依家更多嘅係唔服氣。

點解我唔擔心?因為我熟悉我嘅女朋友,配合我精湛嘅解釋同演繹,

我地分手嘅機率係1%。
多謝你啊,追咗咁耐
我依家好努力keep返兩日一更,
希望可以維持到啦!
我鍾意嗰句
「我上世欠你太多 今天一次過找清楚不必再拖」
好多人玩玩下就沉咗船,
然後自己陷咗入去出唔返嚟,
真係冇幾多個人玩得起。
睇啲用語睇到好尷尬 乜撚嘢homie
就算要潛水 不如都完曬一個故先潛 上次俾你吊住條癮 拖左個幾月先出 加油樓主
我諗你應該冇隊過草
lm
Push
live咗
咁你就估錯咗 喺外國讀書日日隊
純粹係咁睇到homie呢個字覺得好似扮到好yo咁
或者因為日日隊, 隊足八個月覺得隊草唔係咁特別
Tolerance起碼用bong 1g/night
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞