有無巴絲打鐘意玩Paradox喲戰略game?(4)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
最好玩都係拜占庭 有得統一東西教會 有得復興hellenism 有得重建羅馬帝國

internal politics又大把野玩 可以切人JJ
有獨特嘅政府體制 好似神羅咁有選舉 但又唔似後期嘅神羅咁 個皇帝垃圾黎 咩權力都冇
最好就做左tributary先 食左滿州同韓國就脫離tributary 咁就會觸發nomad frontier disaster 咁明嘅天命就會插水

但好多時唔需要玩家咁做 明已經自己收皮
如果你玩oirat 有event食晒成個north china
Stellrais去到後期resettle彈game...點reload都彈.........
我只係想將新佔星域既太空居住站既人遷離, 然後用星球毀滅拆左佢...
依家咁, 係咪迫我轉ethics...由大愛包容和平變到獨裁殺物種滅人口?
話時話...隔離國家研究左混種, 搞到好多混種人之餘...個UI又係亂晒..
咁搞真係唔殺唔得...
混種正 拎哂兩家特質 拎個啱心水個做template跟住全部人改基因
作為種族主義者既我非常唔鍾意混種
正唔緊要, 但搞到個UI亂晒 LIST唔到出黎
本身我人類係本國都係加強基因就算
點知出面混左psionics, 咁我咪用佢改返自己
但成日花妳多心力同回教佬打
[Kaiserreich Australasian Confederation戰記](上一個係#185)
去到1937年
1月6日
你把財政部叫來,決定著手準備開發澳洲資源。

翌日,陸軍部門加強火炮技術,為未來戰爭做準備。

1月31日
情報部門開始加強人員訓練。

2月20日
眾阿拉伯國家在開羅簽訂開羅協議,準備對抗Ottoman Empire。

3月3日
你指示市政部門開發市郊。

3月5日
你和加拿大開例會時談及美國成為軍政府,各州分裂。

3月12日
你決定開發新一代計算機。

4月1日
見有些空間,你決定委任公共租界香港官員,藉此增加中國影響力。同日你決定加入ISAC,與盟友分享科研成果。

4月3日
美國的政治混亂導致第二次內戰爆發,藍屍表示睇到射左。

我國立即派軍事顧問到三藩市支援唯一民主政權-----Pacific State of America。

4月8日
西印度聯邦由一班共產黨瘋子成功奪權,之後竟然宣佈獨立!?加拿大表示不可接受加勒比海出現共產政權,決定出兵加勒比海。我國決定出兵懲罰叛徒,同時可以練兵。我國海軍把潛艇集合稱為“獵人”部隊,調到加勒比海打運輸艇阻止運補給,和派出特殊作戰部隊專門奪島。 不過陸戰隊隊要坐兩個月船先到美洲。

4月10日
巴拿馬加入協約國,宣佈加入文明民主陣營。
click 錯dislike
sorry 巴打
一路有追緊
想開局最難德國玩兩手,結果發原自己食debuff減研究速度
What the point of this?
想開局最難德國玩兩手,結果發現原來自己要食debuff減研究速度
What’s the point of this?
就係咁先好 有得用holy war cb 一次食一個duchy 好過係歐洲要fabricate claim同揾claimants 無咁麻煩

強勢嘅拜占庭皇帝會有好多兵 所以我玩拜占庭第一樣野就係intrigue focus 捉啲有plot嘅vassal 捉到就攞贖金 捉唔到就鎮壓叛亂 將啲地封晒俾自己家族

咁你又有錢 啲vassal又忠心 一黎本身已經多兵 仲有大把錢請傭兵 最重要係無論點樣選舉都只會選返自己人

而且統一東西教會同重建羅馬帝國都要打回教
HOI 係2玩過一舖, 之後3買左, 4買左都冇點玩
其實隻GAME有冇可能統一世界的?
終於搵到方法解決到個BUG
就係RESETTLE果陣唔可以PAUSE.
一定要俾隻GAME行...用左大半年時間去郁走晒D人...

之前果場仗, 係途中爆左兩個有人住既太空站 (因為就係唔想煩RESETTLE中BUG)
結果惹黎大部分人-200友好度

其實搞乜鬼起咁差多太空站既AI會?
痴線一個星系4個
人口太多 又擴張唔到 唯有起habitat
唔係, 有一部分起完冇coloize度嫁,
睇完reddit話好多都係咁
有 HOI4 HRE試過
不過係man the guns
限制人口算la , habitat個人覺得一般,太多人口會有好多失業率加上難控制D system
AI蠢冇辦法,未改人口機制前玩最難真係好難
依家玩最難都係煩頭果50~100年,之後同玩easy一樣
有冇人今日玩stellaris
1.9 日本竟然唔夠抗日戰線打
過來人建議再精簡小小寫重點劇情
唔係玩死你自己
我想問登陸作戰有咩技巧? (打挪威)
除咗用兩棲登陸戰隊仲有空降兵之外,有咩方法派士兵過去,同埋以上兩個特種部隊有咩使用技巧?
點樣可以阻止英國佬源源不絕咁派兵登陸幫拖?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞