有無巴絲打鐘意玩Paradox喲戰略game?(4)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
SHUT UP AND TAKE MY MONEY
不過下半年繼續搞結婚, 可能所有GAME都忍一忍
將隻FF7打到白金就收爐.
佢打你 你贏咗攞返啲地就盛惠75%ae + N咁多dipmana
你reconquest打佢就25%ae 75% warscore cost 仲唔駛俾mana
長知識了
ck3
又要破產了
新ck3 expansion預定定價$29.99(hkd234)
相比之下現時最貴嘅expansion都只係$19.99
即係加價50%

話係新game諗住用多啲時間同心機整喎~
但個價差唔多等於買隻新game
加上之前p社遊戲無論係imperator、ck、eu4定係hoi4都出現過dlc質素參差,垃圾嘅DLC可以真係好垃圾

hoi4 dlc pass原本只係包2個但係玩家唔收貨而家變成包4個,eu4出golden century比人屌到七彩話冇誠意結果靜修一年出而家嘅emperor,仲有imperator更加唔使洗講,感覺就係半成品攞出嚟賣

所以而家啲玩家係論壇度嘈緊話咁嘅質素點樣確保到$29.99嘅dlc係值呢個個價
新ck3 expansion預定定價$29.99(hkd234)
相比之下現時最貴嘅expansion都只係$19.99
即係加價50%

https://forum.paradoxplaza.com/forum/threads/discussion-thread-guide-to-pre-orders-and-post-launch-content.1390071/
打得太慢,你整得空軍黎AI都會整,美國參得戰即係41年既事,依個時間你唔打蘇聯佢都會隨時打返你
load返打完法國既save重整戰略會方便D,否則的話你慢慢打多2~5年應該都打得完既
問題係美國參埋戰,你要割地就要打埋美國先得
做完danzig 冇得宣波蘭要手動,打法國果陣又卡住左一陣
開左ironman 要重頭玩了
有冇人要ironman嘅save load大法教學?
邊隻game?
eu4, hoi4, i:r
無stellaris

hoi4 係點?

三隻共通?
stellaris未試過
三隻大同小異
願聞其詳
咪就係係save game個File度copy and paste
攞定一個後備
搞唔掂咪返返去後邊嗰個save到囉
我以前都講過,但係冇圖唔係個個明
Ironman save load大法教學

假設你有一個Ironman save

首先你要去《This PC(我的電腦)> Documents(文件)> Paradox Interactive > (遊戲名)> save games》

跟住將個save copy去一個第二度。

咁就大功告成,如果出咗事只需要將個save copy返去《This PC(我的電腦)> Documents(文件)> Paradox Interactive > (遊戲名)> save games》就得。

完。
我見ck3 pre order hkd 218 expansion仲貴過base game 香港個定價應該唔係直接usd轉hkd?

老實講crusader kings我覺得mechanics上已經好好 唔洗再亂加野 我反而想佢擺多啲心機落flavor到 有啲地區根本無乜特別event 印度 中亞 非洲 東歐

如果所有地方都有拜占庭咁多event同flavor
其實我覺得ck個team係咁多個入面做得最好
dlc唔係鳩黎
亦都冇話無dlc唔玩得
但唔知點解係最少人玩
姐係我覺得eu4係 印度dlc之後同垃圾無疑但遊玩人數都係第二淨係輸比hoi4
HKD一向平過USD,例如今次CK3 base game賣USD$50,但同時HKD售價係$218,價錢平咗接近四成平。
因為steam唔同地區、國家會因應市場情況、購買能力調整遊戲價格

香港平我諗係因為玩家少?唔敢賣咁貴?最貴係歐區,俄區聽講超平
但係點都好,個定價都係按官方價比例
即係港區steam expansion雖然冇歐洲咁貴,但都應該比ck2果啲貴50%...
大家有冇買Golden Century?特價諗緊買唔買
難上手 題材又無其他咁受歡迎 4個post得我嗰一篇ck2戰記
CK2 自從果個非史實SUNSET INVASION俾人屌到7彩之後都冇亂黎
我都冇賣果個

Stellaris 每次更新都大改版咁要重新識應
不過最on9都係取消左直接jump drive.
屌你咁就唔係太空game啦
諗下用jump drive 但防守可以點平衡好過啦
果時我記得都爭議左好耐,hyperlink冇人用,而且用jump drive可以周圍跳,所以防禦設施變玩具
而家習慣左其實冇咩野既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞