有無巴絲打鐘意玩Paradox喲戰略game?(4)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
我覺得最重要係
1.第一屆換走羅斯福,開本金政策同干預政策
2.德宣法比荷蘭要參戰

搞中國可以用國策干預再宣,你要打中共好可能要成個抗日戰線打
點解金本位會好過繼續新政?
金本位可以轉fascist(冇記錯嘅話)
我貪佢條線幫我開戰可以轉focus export
留起哂d油出飛機
我覺得最重要係
1.第一屆換走羅斯福,開本金政策同干預政策
2.德宣法比荷蘭要參戰

搞中國可以用國策干預再宣,你要打中共好可能要成個抗日戰線打
點解金本位會好過繼續新政?
金本位可以轉fascist(冇記錯嘅話)
我貪佢條線幫我開戰可以轉focus export
留起哂d油出飛機
但係fascist唔會搞到內戰?
仲有年份影響D咩?

1938年研究1940年既野
會,但係有咩問題
如何教朋友玩hoi4
完全唔識教
pardox喺youtube出過輯教人玩hoi4嘅片,可以參考下佢嘅方法

channel名叫paradox grand strategy
又有問題,到底登陸條線點搞嫁
我set左20隊兵喺邁阿密(同一個Army)
登陸古巴首都哈瓦那
連埋艦隊做Naval Support
但點解一次只有10隊人過去
打輸左個task又冇左 (no division)
我要指另外果10隊人過去
不斷打先上到去

完全唔識玩
你未研究10隊以上登陸嘅科技
同埋建議你逐隊set invasion,可以喺七日甚至三日內準備好
invasion唔好淨係打一個province,最好分散兵力打多幾個省,再用已經喺陸上嘅軍隊協助攻port
試過打另外一邊, 登左陸先, 但因為冇PORT, 斷左糧水

細個就話有心機睇英文慢慢解, 人大左真係冇乜心機由頭了解隻GAME
睇下再有冇機會進修下..
air supremacy?
template?
Workshop有中文mod
直接叫佢睇我寫D戰記,唔熟都識5成啦
研究速度
你cursor放喺個科技上面就知
點先等到ck3出
呢個作者寫得超詳細(極力推薦),可以睇下(雖然係大陸野),當初我都係睇佢同上嚟問巴打先識玩7-8成。
https://zhuanlan.zhihu.com/p/106242691
佢寫左4個chapter

https://docs.google.com/document/d/1gy70sg98gLy4E1oJRunxE_ocDd7yOKdyqTB0Mzgc8f8/edit?usp=sharing
呢條link我save低左呢個po hearts of iron V嘅精華,當中有巴打嘅戰記。
整醒左fallen empire仲要比佢宣埋
你個Google docs較咗private
開到喇
想問下美帝個個focus tree 入面「有限干預」係咪好過「中立法案」,我揀左後者之後要等戰爭支持度50%先可以轉走個孤立法案。仲有咩其他方法可以快d轉走孤立法案?

同埋揀左「金本位」的話係咪唔好行到尾就唔會轉做法西斯?

同埋如果想派飛機去支援歐洲or亞洲戰場的話,係咪只可以用航母運送? 同埋我想派兵去太平洋個陣,佢話水域太深派唔到、係咪因為d 戰艦科技唔夠高級?

玩民主國家點先可以有宣戰理由?想攞陸軍exp改template, 例如想打委內端拉。要等100%緊張度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞