有無巴絲打鐘意玩Paradox喲戰略game?(4)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
初期拉攏England,佢會賣Pale畀你,之後打Scotland如無意外會有地分,實力有返咁上下之後再backstab佢
[Kaiserreich Australasian Confederation戰記](上一個係#118)
1936年2月7日
同日,加拿大決定召開帝國會議,加強帝國整合。我國派代表到蒙特婁開會,順手買一堆楓糖。

1936年2月12日
奧匈帝國決定撤出意大利東北部。

1936年2月15日
工黨發表膠論。

1936年2月16日
我國從駐印度自治領得知印度-阿富汗邊境衝突戰況不利,印度軍軍隊質素不佳。我國表示愛莫能助。

1936年2月22-23日
同現實一樣,中國內部一片混亂,開始爆發小規模戰爭。同時,我國情報機構正式成立。 果然中國民族習慣暴力解決問題。

澳洲政黨人事更替。
記得integrate咗Aragon就將trade city搬去Genoa node,食錢食到飽
之前玩過一局England, 好似English Channel 匯集新舊世界既trade value 好過Genoa(不過我諗Genoa 都唔差,收工番屋企再玩,而家啱啱過左Iberia Wedding , 諗緊辦法整死個三圍全0既打靶仔)
岩岩追post見到今日係咪有mp?
有冇 HOI / VICTORIA MOD 可以 WHAT IF 到比我伸張倒香港帝國主義
可以試下hoi4 millennium dawn,另外eu4有個香港mod
冇人報名搞唔成
咪出左imperator rome
唔知點解咁多人負皮 我覺得佢有pop system同trade 已經深入過eu4
咁就睇個介面好似 Total War :Rome II
自從佢出咗mission tree之後覺得佢同eu4再冇分別,paradox games嘅特別之處就係佢有無限可能,比如你每次run ck2 100年都會有唔同嘅結果,不過近年啲games越嚟越有敘事feel,就好似hoi4嘅focus tree同eu4嘅mission tree,雖然呢個模式可以畀到一個明確嘅目標玩家,而且比較newbie friendly,但係同時亦失去咗本身嘅創造力。
至於佢個pop同trade system係唔錯嘅,不過一擺落vic2隔離即刻黯然失色。
我覺得係遊戲設計本身嘅缺憾黎 ck2嘅國家無論幾大都可以隨時爆炸 依家嘅ai應付唔到ck2嘅複雜程度
eu4好多問題都係靠燒MP解決 根本啱晒ai

eu4開局都係咁上下 打附近啲人
ck2你可以北歐開局 跟住係咁prepared invasion去印度
話說EU4嘅ai真係我玩過咁多game最撚閪嘅ai 唔夠你打就係咁走
啱啱趕走左 一調走啲兵去攻城就返返黎 玩捉依因咁 一入到你地頭就即刻影分身 地毯式咁攻

最on9係完全唔覺自己啲盟友同vassal識咁做
全部on99咁企係到俾人stackwipe 去攻人啲地50 60K咁攻一個空嘅省 一個一個咁攻 玩到後期真係喊出黎

相反ck2啲vassal個個都咁生性 我光復羅馬帝國之後WC有一半嘅地都係啲vassal自己打返黎
Hoi4 有冇1943、1944 地圖mod ?

想遲d試下玩諾曼第登陸同用美帝太平洋反擊日本
endsieg
Thx bro 一陣去search 下先,希望有update到個version,我見好多mod 冇update 用唔到
依部分真係要屌下Paradox
HOI2都有既劇本,去到HOI4今日都重未有
Hoi2 有咩劇本?
想知
同埋如果有hor3 d 戰役劇本就好了 ,仲有冷戰劇本,好似easy touch 呢類戰棋遊戲咁
最近鐘意玩老毛
我用校長第一個打柒你
抄你老巢
老毛有咩策略? 跟正史抗日個陣食花生?
有1944年開局
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞